διπλωματικό πόκερ Ερντογάν

Kορυφώνεται το σκληρό διπλωματικό πόκερ με φόντο την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Η Αθήνα επιδίδεται σε έναν ακόμα μαραθώνιο προκειμένου να διευρύνει το συμμαχικό μέτωπο και να πετύχει τη μέγιστη δυνατή στήριξη στη θέση της ότι η πρόταση της Τουρκίας – την οποία επανάλαβε χθες – για διάλογο είναι απόλυτα προσχηματική.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι απαράβατη προϋπόθεση για την αποδοχή της πρότασης Ερντογάν για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, δεν μπορεί να γίνει τώρα καθώς να πρέπει να προηγηθεί  -τουλάχιστον έως τα τέλη Ιανουαρίου –ένα ικανό διάστημα «αποσυμπίεσης» και αποφυγής προκλητικών ενεργειών εκ μέρους της.

Τί εκτιμά η Αθήνα

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι στο διάστημα που απομένει ως τη σύνοδο Κορυφής, ο Ερντογάν θα “παίξει τα ρέστα του” υπερπροβάλλοντας την αποχώρηση του Oruc Reis για να πείσει τους Ευρωπαίους ότι συμμορφώνεται και να αποφύγει τις κυρώσεις.

Σε αυτό, άλλωστε, αποσκοπεί και το σόου που ετοιμάζει για την ημέρα που θα συνεδριάζουν οι ηγέτες της ΕΕ. Τότε, έχει προγραμματίσει να προβεί σε δηλώσεις για εκδημοκρατισμό της χώρας του.

Παράλληλα, ο πρόεδρος Ερντογάν ανέβαλε για τις 14 του μηνός, δηλαδή μετά τη λήξη της Συνόδου τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, κίνηση με την οποία θέλει να περάσει το μήνυμα ότι αν δεν είναι τα πράγματα θετικά στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, δεν θα συναινέσει σε οποιοδήποτε διάλογο.

Βαραίνει το κλίμα στην Ε.Ε για τον Ερντογάν

Όπως φαίνεται, οι ελιγμοί και η γενικότερη συμπεριφορά της Τουρκίας έχουν ενοχλήσει ακόμα και τις πιο επιφυλακτικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι στην επικειμένη Σύνοδο Κορυφής πρέπει να εφαρμοστούν τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, όταν υπήρξαν σαφείς αναφορές σε συγκεκριμένες διατάξεις που οδηγούν σε κυρώσεις.

Και αυτό ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, το κυρίαρχο μήνυμα του Πρωθυπουργού τόσο προς τον γάλλο πρόεδρο όσο και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τους ηγέτες Τσεχίας, Σλοβακίας και Σλοβενίας, με τους οποίους συνομίλησε «σηκώνοντας» ο ίδιος το θέμα της Τουρκίας, στο πλαίσιο των επαφών που ξεκίνησε ο Μισέλ.

H Γαλλία κορυφώνει τις πιέσεις και στέλνει το μήνυμα ότι δεν νοείται να συνεχίζεται η πώληση όπλων στην Τουρκία όσο στρέφει τα όπλα αυτά εναντίον των συμμάχων της.

Κοινή εκτίμηση είναι  ότι η έκβαση της Συνόδου  θα κριθεί από την συνεννόηση Γαλλίας και Γερμανίας.

“Η Γερμανία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την Γαλλία για λογαριασμό της Τουρκίας” εκτίμησε ο βουλευτής της ΝΔ καθηγητής κ. Αγγ. Συρίγος χθες, προσθέτοντας ότι η κρίσιμη παράμετρος είναι τι γίνεται με τον κορωνοιό και το πακέτο στηρίξεως των κρατών μελών.

Ο καθηγητής εκτίμησε ότι θα υπάρξουν μέτρα και κυρώσεις εις βάρος Τουρκίας ίσως όχι άμεσα εφαρμόσιμα, ενώ σημείωσε πως θεωρεί ότι το εμπάργκο όπλων είναι η πιο σημαντική κύρωση.

Κεραυνοί Handelsblatt εναντίον Τουρκίας

Την Τουρκία κατονομάζει ως βασικό εμπόδιο για την επίτευξη των στόχων του ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας η γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt».

Παράλληλα, η εφημερίδα επικαλείται δήλωση εκπροσώπου μεγάλης χώρας-μέλους της Συμμαχίας, ότι «η στρατηγική της φιλικής αντιμετώπισης της Τουρκίας, προκειμένου να μην τη χάσουμε ως σύμμαχο, φθάνει σαφώς στο τέλος της».

Το ΝΑΤΟ χρειάζεται θεραπεία με φρέσκα κύτταρα

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας, το ΝΑΤΟ, το οποίο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε χαρακτηρίσει «εγκεφαλικά νεκρό», χρειάζεται «θεραπεία με φρέσκα κύτταρα».

Οι σύμμαχοι θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Μάας, να πλησιάσουν πολιτικά μεταξύ τους.

Ωστόσο, «λόγω των εσωτερικών εντάσεων, είναι εξαιρετικά αβέβαιο εάν οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν, όταν στην Τουρκία οι προτάσεις επικρίθηκαν πριν καν παρουσιαστούν», επισημαίνει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

«Αυτό είναι εκρηκτικό, επειδή η Τουρκία, όπως και κάθε άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, έχει δικαίωμα βέτο σε όλες τις αποφάσεις -ταυτόχρονα η πολιτική της είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο μεταρρύθμισης», διευκρινίζει ο συντάκτης, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Αγκυρα εμποδίζει εδώ και χρόνια τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με τρίτες χώρες που δεν την ευνοούν, όπως η Αυστρία, αλλά και στην επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων στη Συρία, στην αγορά των ρωσικών S-400 και στην ανάμειξη στη διένεξη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Είναι απίθανο, συνεχίζει το δημοσίευμα, η Τουρκία «να συμφωνήσει σε προτάσεις που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν το περιθώριο ελιγμού της -ακριβώς αυτές οι προτάσεις όμως είναι που θα μπορούσαν να φέρουν αναζωογόνηση της πολιτικής συνεργασίας».

Η περίπτωση της Τουρκίας πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα

Ο κ. Μάας δεν θέλησε χθες να σχολιάσει τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει ενδεχόμενη απόρριψη των περισσοτέρων από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν, επειδή κάποια κράτη-μέλη θα αντισταθούν.

«Οι διπλωμάτες άλλων χωρών έγιναν πιο σαφείς, τουλάχιστον ανεπισήμως. “Η στρατηγική φιλικής αντιμετώπισης της Τουρκίας ώστε να μην τη χάσουμε από σύμμαχο φθάνει σαφώς στο τέλος της”, δήλωσε στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος μεγάλης χώρας του ΝΑΤΟ.

Η περίπτωση της Τουρκίας πρέπει τώρα να αντιμετωπιστεί ανοιχτά. Η ελπίδα είναι ο μελλοντικός πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να λάβει παρόμοιες θέσεις», προσθέτει ο συντάκτης της «Handelsblatt» και καταλήγει αναφέροντας ότι η εικόνα θα ξεκαθαρίσει το αργότερο στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που θα πραγματοποιηθεί το α’ εξάμηνο του 2021.

«Ο Μακρόν θα ήθελε να καταγγείλει την έλλειψη συντονισμού σε σημαντικές αποφάσεις.

Ένα αρνητικό παράδειγμα γι’ αυτόν θα ήταν η στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, η οποία δεν συζητήθηκε στο ΝΑΤΟ και κατέστη δυνατή μέσω της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, που επίσης δεν συζητήθηκε», τονίζει η εφημερίδα.

Πηγή: economico.gr