Αν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι ήθελε να διαπιστώσει πώς η Ουάσινγκτον βλέπει την εκλογή του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μάλλον κατέστησε σαφείς τις προθέσεις των ΗΠΑ έναντι της Τεχεράνης.

Αμερικανικές επιθέσεις σε Συρία και Ιράκ

Μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ πραγματοποίησαν επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία και βομβάρδισαν εγκαταστάσεις και αποθήκες που ανήκουν σε ομάδες που απολαμβάνουν της στήριξης του Ιράν, καταστρέφοντας επιχειρησιακά κέντρα και σημεία αποθήκευσης όπλων σε δύο σημεία στη Συρία και σε ένα σημείο στο Ιράκ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κέρμπι δήλώσε ότι οι ένοπλες ομάδες χρησιμοποιούσαν τις εγκαταστάσεις που έπληξαν τα αμερικανικά μαχητικά για να εξαπολύουν επιθέσεις με drones σε βάρος αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, προσθέτοντας ότι από τις επιθέσεις δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί.

Καθαρό αποτρεπτικό μήνυμα

Ο Κέρμπι δήλωσε ότι οι επιθέσεις ήταν «αμυντικού χαρακτήρα» και πραγματοποιήθηκαν ως απάντηση «σε συνεχιζόμενες επιθέσεις ομάδων που υποστηρίζονται από το το Ιράν σε βάρος αμερικανικών συμφερόντων στο Ιράκ», τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θέλησαν να στείλουν και «ένα καθαρό αποτρεπτικό μήνυμα».

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι αεροπορικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με εντολή του Μπάιντεν και ότι είναι η δεύτερη φορά από την ορκωμοσία του που δίνει εντολή για χτυπήματα κατά ενόπλων ομάδων, καθώς το Φεβρουάριο είχαν χτυπηθει στόχοι στη Συρία μετά από επιθέσεις με ρουκέτες στο Ιράκ.

Οι στόχοι του Μπάιντεν

Ωστόσο, φαίνεται ότι ο Μπάιντεν επιδιώκει κάτι περισσότερο από απλό «ξεδόντιασμα» ενόπλων ομάδων στο Ιράκ και τη Συρία: ο βασικός στόχος είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στο Ιράν, ότι η «σκληρή» γραμμή έναντι των ΗΠΑ θα έχει συνέπειες και πολύ υψηλό κόστος.

Σημειώνεται ότι ο Ραΐσι μετά την εκλογή του είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Μπάιντεν, ο οποίος είχε καλέσει το Ιράν να επιστρέψει στις συνομιλίες για την «ανάσταση» της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, συμφωνία από την οποία είχε αποχωρήσει ο Τραμπ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr