Ο Ερντογάν στέλνει μηνύματα...

Ένα από τα σκληρότερα μηνύματα προς το ΝΑΤΟ που έχουν σταλεί από την ώρα που η Τουρκία αποφάσισε να κάνει «παιχνίδια» με την ένταξη στη συμμαχία της Σουηδίας και της Φινλανδία, προέρχεται από το «σκληροπυρηνικό», αλλά εξαιρετικά επιδραστικό στην αμερικανική δεξιά, Gatestone Institute.

Το think tank, το οποίο θεωρείται ακραίο δεξιό και αντι-ισλαμικό, σε άρθρο του με τίτλο «Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να πληρώσει λύτρα στην Τουρκία, αντιθέτως, πρέπει να αλλάξει τους κανόνες του για να την αποβάλλει», τοποθετείται με εξαιρετικά απόλυτο τρόπο απέναντι στη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως προς το αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας ότι «η υποχώρηση στις γνωστές ανατολίτικες διαπραγματευτικές τακτικές ενός ισλαμιστή θα σημάνει την κατάρρευση της συμμαχίας».

Κίνδυνος για το ΝΑΤΟ

Το Ινστιτούτο σημειώνει ότι «σε μια ιστορική κίνηση, η Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν πρόσφατα τις γραπτές τους αιτήσεις για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά ο ισχυρός ισλαμιστής της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απειλεί να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της Τουρκίας για βέτο, προκειμένου να εμποδίσει τα σκανδιναβικά έθνη να μπουν στη δυτική ομπρέλα ασφαλείας. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του ΝΑΤΟ, πιθανώς προς τέρψη του εχθρού του ΝΑΤΟ, του Ρώσου Προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν».

Και συνεχίζει: «Στις 25 Μαΐου, ανώτερες αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας έφθασαν στην Άγκυρα για να συναντηθούν με τον εκπρόσωπο του Erdogan, Ibrahim Kalın, και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, με αποστολή να ξεπεράσουν τις αντιρρήσεις της Τουρκίας. Κάθε διπλωμάτης στην τουρκική πρωτεύουσα γνώριζε ότι η αποστολή θα αποτύγχανε πριν καν απογειωθεί».

«“Δηλώσαμε ότι αυτή η διαδικασία [η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ] δεν θα ήταν δυνατή μέχρι να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια”, δήλωσε ο Ιμπραήμ Καλίν στα ΜΜΕ μετά τη συνάντηση. Ποιες είναι όμως οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια και γιατί σχετίζονται με δύο μικρά έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ένα με σύνορα 1.300 km (810 μίλια) με τη Ρωσία;», διερωτάται.

Τι ζητάει η Τουρκία

Και εξηγεί: «Επίσημα μιλώντας, η Τουρκία απαιτεί “γραπτή συμφωνία” από τη Φινλανδία και τη Σουηδία σχετικά με τα βήματα για τον τερματισμό της “υποστήριξής τους στην τρομοκρατία” – δηλαδή την υποτιθέμενη υλικοτεχνική και πολιτική υποστήριξή τους στους Κούρδους αντάρτες του PKK και το παρακλάδι τους YPG στη Συρία.

Κατηγορεί τις δύο χώρες ότι φιλοξενούν μέλη του “κινήματος Γκιουλέν”, το οποίο η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι ήταν πίσω από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016. Επιπλέον, η Άγκυρα απαιτεί από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να τερματίσουν την απαγόρευση εξαγωγής όπλων στην Τουρκία, την οποία επέβαλαν μετά την στρατιωτική εισβολή στη βορειοανατολική Συρία το 2019.

Η Άγκυρα είπε ότι έχει ζητήσει την έκδοση Κούρδων μαχητών και άλλων υπόπτων από το 2017, αλλά δεν έχει λάβει θετική απάντηση από τη Στοκχόλμη. Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι η Σουηδία αποφάσισε να παράσχει 376 εκατ. δολάρια για να στηρίξει τους Κούρδους μαχητές το 2023 και ότι τους παρείχε στρατιωτικό εξοπλισμό. Η Σουηδία αρνείται αυτές τις κατηγορίες».

Ωστόσο, το Ινστιτούτο τονίζει ότι «ο Ερντογάν φαίνεται να πιστεύει ότι βρήκε μια χρυσή ευκαιρία να εκβιάσει ολόκληρη τη δυτική συμμαχία και να κερδίσει το μέγιστο από μια λίστα επίσημων και ανεπίσημων απαιτήσεων. Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται επίσης να ελπίζει σε αποκατάσταση των δεσμών της Τουρκίας με τη Δύση, κυρίως με τις ΗΠΑ. Φαίνεται να θέλει μια νέα, θερμή πολιτική υποδοχή πίσω στον δυτικό κόσμο, σε συνδυασμό με το αφήγημα της Τουρκίας κατά της Δύσης».

Τα σχέδια του Ερντογάν για τα F-35

Παράλληλα, εκτιμά ότι ο Τούρκος πρόεδρος «ευελπιστεί ότι θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, από το οποίο η Τουρκία εκδιώχθηκε αφού απέκτησε το ρωσικής κατασκευής σύστημα εδάφους-αέρος S-400» ή ότι «θα διαπραγματευτεί την έγκριση των ΗΠΑ για την αγορά μιας παρτίδας 40 αεροσκαφών F-16 Block 70 και του κιτ αναβάθμισης για 80 ακόμη τζετ».

Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει ότι «η ομάδα εξωτερικής πολιτικής του Erdogan θα κάνει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ όσο το δυνατόν πιο δύσκολη για τη Σουηδία και τη Φινλανδία.
“Δεν είναι μια εύκολη διαδικασία”, δήλωσε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στο Reuters, προσθέτοντας ότι η Σουηδία και η Φινλανδία πρέπει να κάνουν “δύσκολα” βήματα για να κερδίσουν την υποστήριξη της Άγκυρας. “Περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν.
Αλλά η ημερομηνία δεν φαίνεται πολύ κοντά”», τόνισε.

Υποβαθμίζοντας το «τουρκικό πρόβλημα»

Το Ινστιτούτο, παράλληλα, επισημαίνει ότι «ορισμένοι δυτικοί ηγέτες υποβαθμίζουν το “τουρκικό πρόβλημα”. Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, για παράδειγμα, έγραψε στο Twitter ότι ο ίδιος και ο Ερντογάν “συμφωνούν ότι οι ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των Συμμάχων πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν για την εξεύρεση λύσης”».

Επίσης, επισημαίνει ότι «όταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να κατευνάσει τις τουρκικές ανησυχίες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden είπε: “Δεν θα πάω στην Τουρκία, αλλά νομίζω ότι θα είμαστε εντάξει”. Απηχώντας παρόμοια αισιοδοξία, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Jake Salivan είπε: “Είμαστε βέβαιοι ότι, στο τέλος της ημέρας, η Φινλανδία και η Σουηδία θα έχουν μια αποτελεσματική και αποδοτική ενταξιακή διαδικασία, ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας μπορούν να αντιμετωπιστούν. Αισθανόμαστε πολύ καλά για το πού θα οδηγήσει αυτό”».

Ώρα αποφάσεων

Ωστόσο, επισημαίνει ότι «οι εκβιαστικές τακτικές του Ερντογάν πυροδοτούν συζήτηση εντός του ΝΑΤΟ σχετικά με την ικανότητα της Τουρκίας να παραμείνει σύμμαχος» και αναφέρεται στο άρθρο του Τζο Λίμπερμαν στη Wall Street Journal, όπου ο πρώην Γερουσιαστής σημείωσε ότι «η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά υπό τον κ. Ερντογάν, δεν προσυπογράφει πλέον τις αξίες που στηρίζουν αυτή τη μεγάλη συμμαχία. Το άρθρο 13 του καταστατικού του ΝΑΤΟ παρέχει έναν μηχανισμό αποχώρησης των μελών.
Ίσως είναι καιρός να τροποποιηθεί το άρθρο 13 σε καθιερώσει μια διαδικασία για την απέλαση ενός κράτους μέλους».

Παράλληλα το Ινστιτούτο επισημαίνει ότι «ο Τούρκος δημοσιογράφος και αναλυτής Τσένγκιζ Καντάρ προειδοποίησε: “Η υποχώρηση στις απαιτήσεις της Άγκυρας ισοδυναμεί με το να αφήσουμε έναν αυταρχικό να σχεδιάσει την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και να διαμορφώσει το μέλλον του δυτικού συστήματος”» και καταλήγει τονίζοντας ότι «οι πολιτικοί ηγέτες του ΝΑΤΟ πρέπει να σταματήσουν να ενεργούν σαν να είναι πιο ισχυρή από τα υπόλοιπα 29 μέλη της συμμαχίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr