κυρώσεις Τουρκία Ερντογάν

Το διπλωματικό παρασκήνιο ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή είναι άγριο.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες από διπλωματικές πηγές ο Ρ. Τ. Ερντογάν απειλεί ότι θα ακυρώσει τις διερευνητικές επαφές και θα ξαναστείλει το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα εάν επιβληθεί έστω και μία κύρωση στην Τουρκία.

Το τελεσίγραφο απευθύνεται στη Λευκωσία που ζητά επιπλέον κυρώσεις (σε δύο νομικά και τρία φυσικά πρόσωπα) επειδή η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ.

Απειλεί μάλιστα με βέτο στις κυρώσεις σε βάρος της Λευκορωσίας εάν το αίτημά της δεν γίνει δεκτό.

Να “μπει σφήνα” μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας επιδιώκει ο Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθώντας να δημιουργήσει πρόβλημα στη σχέση Αθήνας-Λευκωσίας απειλεί με ένταση στα ελληνοτουρκικά εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία δεν υποχωρήσει.

Τη φωτιά προσπαθεί να σβήσει η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ που αναζητά έναν έξυπνο συμβιβασμό, όπως λένε οι ίδιες διπλωματικές πηγές, για να μπορέσει ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης να αναδιπλωθεί χωρίς να εκτεθεί στο εσωτερικό της χώρας του.

Σε αυτό το παρασκήνιο βρίσκεται ο λόγος για τον οποίο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη ημερομηνία πραγματοποίησης του 61ου γύρου των διερευνητικών επαφών και δεν έχει προγραμματιστεί επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούνται πιέσεις και από το ΝΑΤΟ στην Αθήνα για να πιέσει τη Λευκωσία να μην τραβήξει το σχοινί.

Παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας εκτιμούν ότι τελικά θα βρεθεί διέξοδος και δεν θα τιναχτεί στον αέρα η διαδικασία αποκλιμάκωσης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή: economico.gr