Τουρκία Ευρώπη

Λεπτές ισορροπίες δοκιμάζονται στην Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία, εν όψει της συνόδου κορυφής της 24ης και 25ης Ιουνίου, όπου θα μπει στο τραπέζι η διαμόρφωση της νέας σχέσης ΕΕ και Αγκυρας.

Με βάση το προσχέδιο ανακοινωθέντος που διέρρευσε σήμερα, και μεταδόθηκε από την ΕΡΤ, τα πλέον ακανθώδη ζητήματα αυτή την στιγμή είναι τρία:

  • Η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης
  • Το προσφυγικό
  • Το Κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα
  • Το Κυπριακό

Σε ισχύ η «αιρεσιμότητα»

Στο προσχέδιο η ΕΕ εκφράζει την ετοιμότητά της να «εμπλακεί με την Τουρκία με έναν σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο τρόπο για την ενίσχυση της συνεργασίας σε μία σειρά από πεδία κοινού ενδιαφέροντος, υπό την αιρεσιμότητα που διατυπώθηκε τον Μάρτιο (στη Σύνοδο Κορυφής) και σε προηγούμενα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» σημειώνει ξανά η ΕΕ.

Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «λυπάται που η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ δεν άνοιξε το δρόμο για επίσημες διαπραγματεύσεις» για την επίλυση του Κυπριακού. «Η Ε.Ε. θα συνεχίσει να παίζει έναν ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της διαδικασίας», αναφέρεται επιπλέον.

Προς «εκσυγχρονισμό» της Τελωνειακής Ενωσης

Γίνεται επιπλέον αναφορά στην έναρξη των εργασιών σε τεχνικό επίπεδο «προς τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας» και ανακαλείται η ανάγκη αντιμετώπισης των «υφιστάμενων δυσκολιών στην εφαρμογή της (που αφορούν μεταξύ άλλων τη μη εφαρμογή της από την πλευρά της Άγκυρας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία).

Γίνεται αναφορά επίσης στην προεργασία που βρίσκεται εν εξελίξει για τους διαλόγους υψηλού επιπέδου σε θέματα όπως η δημόσια υγεία, το κλίμα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και περιφερειακά ζητήματα.

Το Κράτος Δικαίου και το προσφυγικό

Σε ότι αφορά το κράτος Δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, χαρακτηρίζονται «ζωτική ανησυχία» και σημειώνεται ότι ο διάλογος επ’ αυτών των θεμάτων «παραμένει ακέραιο κομμάτι της σχέσης Ε.Ε.-Τουρκίας».

Εντός αγκυλών, πάντως, βρίσκεται η παράγραφος που αφορά στη συνέχεια της χρηματοδότηση προς την Τουρκία για το μεταναστευτικό (που σημαίνει ότι εκκρεμεί ακόμα η συμφωνία επί της διατύπωσης).

Όπως σημειώνεται στη συγκεκριμένη παράγραφο: «Σχετικά με την κατάσταση των Σύρων προσφύγων στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την πρόταση της Επιτροπής για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των Σύρων προσφύγων και των κοινοτήτων φιλοξενίας στην Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο και τάσσεται υπέρ της ταχείας υιοθέτησής της».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr