Ερντογάν πόκερ

Με εμπρηστική ρητορική δημοσίως, με τακτική ελεγχόμενων προκλήσεων στο Αιγαίο,  και με πολιτική πίεση προς το Βερολίνο στο παρασκήνιο, ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί το τελικό μεγάλο παζάρι εν όψει της 25ης Ιανουαρίου – της πρώτης συνάντησης των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών.

Η τακτική του τούρκου προέδρου, η οποία από διπλωματικές πηγές εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί έως την τελευταία στιγμή, στοχεύει πάντοτε σε διευρυμένη ατζέντα συνομιλιών, παρ’ ότι θέση της Αθήνας παραμένει πως το μοναδικό ζήτημα διαλόγου είναι η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.

“Η ανατολική Μεσόγειος είναι μέρος της Γαλάζιας Πατρίδας”

Στην  τακτική αυτή του τούρκου προέδρου εντάσσεται από τις ίδιες πηγές και το νέο, σημερινό περιστατικό στα Ιμια με την επικίνδυνη παρενόχληση ελληνικού αλιευτικού από τουρκική ακταιωρό, καθώς και το εμπρηστικό μήνυμα στενού συνεργάτη του Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε πως η ανατολική Μεσόγειος είναι μέρος της Γαλάζιας Πατρίδας».

Ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν μίλησε ευθέως για αξιώσεις της Αγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο λέγοντας: «Είναι μια περιοχή επί της οποίας η Τουρκία είχε ισχυρή αξίωση καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας. Η ανατολική Μεσόγειος είναι μέρος της Γαλάζιας Πατρίδας, και η  Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί την αξίωσή της αυτή και σήμερα».

Ενδεικτικό του εύθραυστου κλίματος είναι και το γεγονός πως, κατά τις πληροφορίες, η πρώτη συζήτηση στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών θα διαρκέσει μόνον μία ημέρα, την 25η Ιανουαρίου, προκειμένου οι δύο πλευρές να θέσουν τα θέματα που ενδέχεται να έχουν προστεθεί στην ατζέντα της κάθε χώρας.

Πίεση για διευρυμένη ατζέντα

Προκειμένου να διευρύνει αυτή την ατζέντα η Τουρκία έχει εντείνει, κατά τις πληροφορίες που φθάνουν από το Βερολίνο, την πίεση και προς την γερμανική καγκελαρία, ενώ όπως έχει μεταδώσει το τουρκικό κρατικό πρκατορείο ειδήσεων, Anadolu, έχει αναφέρει τα ζητήματα που θα πρέπει να συζητηθούν στον 61ο γύρο που θα ξεκινήσει στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη είναι:

  • υφαλοκρηπίδα
  • χωρικά ύδατα,
  • εναέριος χώρος,
  • αποστρατικοποίηση νησιών,
  • καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων,
  • κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και
    δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης.

Χ. Ταραντίλης: Μόνο θέμα συζήτησης οι θαλάσσιες ζώνες

Στην Αθήνα, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης επανέλαβε και σήμερα με κατηγορηματικό τρόπο πως η ατζέντα είναι κατηγορηματικά μονοθεματική:

«Ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών», δήλωσε, «αποτελεί συνέχιση από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 και θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Πηγή: economico.gr