ΣΥΡΙΖΑ. Πανστρατιά των original κατά του εναλλακτικού

Χαρακτηριστικά σκληρής μάχης χαρακωμάτων δύο διαφορετικών κόσμων πέρνει η αντιπαράθεση για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, τρεις ημέρες πριν τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, όπου φαβορί  – και με παράσταση νίκης – εμφανίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η δυναμική που έχει αναπτύξει στη βάση του κόμματος ο νεαρός υποψήφιος (“ανεξήγητη” για πολλούς παραδοσιακούς αναλυτές) έχει οδηγήσει σε αντιστσπείρώσεις και νέες ομαδοποιήσεις συστημάτων που δίνουν όχι μόνο τη μάχη της “καθαρότητας” της Αριστερής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ , αλλά (ορισμένοι) και τον υπέρ πάντων αγώνα της πολιτικής επιβίωσης σε ένα “μαγαζί γωνία”. Άλλοι χτυπούν τον Κασσελάκη (ως… “υπονομευτή της Δημοκρατίας”) και άλλοι τρέχουν να του δηλώσουν όψιμη αφοσίωση, αφού διαπίστωσαν ότι και οι στοιχηματικές εταιρείες του δίνουν καθαρή νίκη.

  • Ανεξάρτητα από τα ερωτηματικά (και είναι πολλά!) που συνοδεύουν τον κ. Κασσελάκη, το βέβαιο είναι ότι η … μισή βάση φαίνεται να τον επιλέγει περίπου ως “μεσία” και του δίνει ρόλους “κάθαρσης” και προοπτικής σε ένα κόμμα που οι υπόλοιποι διεκδικητές της ηγεσίας του συνδέονται με ιδεοληψίες, λάθος επιλογές, τοξικές συμπεριφορές, αλλεπάλληλες ήττες, αδιέξοδα και κάποιοι με ανυποληψία.

Η επιλογή από την ίδιους τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ ένός προσώπου άγνωστου μέχρι χθες και με… “αντισύριζα” αμερικάνικο φιλελεύθερο προφίλ – που πριν δυό μήνες δεν ήταν καν μέλος του κόμματος –  ταρακουνά συνθέμελα το κομματικό σύστημα και ανατρέπει τις βεβαιότητες των “γερόντων” του, όσων έχουν “πιάσει στασίδι” και άλλων φιλόδοξων στελεχών. Η μαχητική αντισυσπείρωση που παρατηρείται εναντίον του παίρνει τον χαρακτήρα αγώνα “υπέρ βομών και εστιών”. Με όλα τα παρατράγουδα και την ηθική της … Αριστεροφροσύνης.

Η επίθεση της Εφημερίδας των Συντακτών

Στη μάχη υπέρ της…  ορθοδοξίας του ΣΥΡΙΖΑ μπήκε και η ναυαρχίδα της παράταξης  Εφημερίδα των Συντακτών, η οποία σε εκτενές άρθρο της επιχειρεί να παρουσιάσει μία εικόνα ενός «στρατού» από λογαριασμούς στα social media, αληθινούς ή bots, οι οποίοι, όπως σημειώνει, όχι μόνο στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά επιδίδονται και στην δυσφήμιση της Έφης Αχτσιόγλου.

Χαρακτηριστικό του χαμηλού επιπέδου επιπέδου στο οποίο έχει φτάσει η σύγκρουση εντός του ΣΥΡΙΖΑ είναι η παρουσίαση από την ΕΦΣΥΝ ενός tweet (υποτίθεται από την πλευρά φίλων του Κασσελάκη) με μία περιγραφή ενός υποτιθέμενου περιστατικού στο οποίο ο (γνωστός για τις εκρήξεις του)  Δημήτρης Τζανακόπουλος υβρίζει χυδαία τον Αλέξη Τσίπρα. Η εφημερίδα θεωρεί το tweet αυτό καθοδηγημένη προβικάτσια από το περιβάλλον Κασσελάκη, αφού όπως αναφέρε, νωρίτερα ο ίδιος λογαριασμός έγραφε:«Μπράβο Κασσελάκη. Αυτή η Β@@μα η Αχτσιόγλου σε κατηγορεί ευθέως μαζί με τον ψυχασθενή Σύντροφό της (Τζανακόπουλο)». Όλες αυτές οι ανώνυμες αναρτήσεις αποτελούν για την εφημερίδα – πυλώνα του ΣΥΡΙΖΑ … “επιχειρήματα” σε μία “αντεπίθεση” συστημάτων και εσωκομματικών καπετανάτων κατά του “φαινόμενου των social media” που έρχεται να πάρει το “μαγαζί”.

“Άγριος πόλεμος κατά της Εφης Ατσιόγλου”

Η Εφημερίδα των Συντακτών συνεχίζει την επιχειρηματολογία της: Τις τελευταίες 3 εβδομάδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου φιλοτεχνείται με μαεστρία και επιτυχία το επικοινωνιακό προφίλ του Στέφανου Κασσελάκη, διεξάγεται ένας παράλληλος άγριος πόλεμος κατά της Εφης Ατσιόγλου από επώνυμους λογαριασμούς, δηλωμένους ψηφοφόρους και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και από μερικές δεκάδες τρολ και bots, που όλοι υποστηρίζουν τον Κασσελάκη. Δεν αναφερόμαστε σε ανταλλαγή επιχειρημάτων, ακόμα και με έντονο τρόπο, αλλά σε επιθέσεις λάσπης.

Τα «θολά νερά», στα οποία αναφέρθηκε η ίδια στη δήλωσή της την Κυριακή, αποτελούν ήπιο χαρακτηρισμό σε σχέση με την τοξικότητα που επικρατεί. Την ημέρα των εκλογών βρεθήκαμε σε πολλά διαφορετικά εκλογικά κέντρα της Αττικής συνομιλώντας μεταξύ άλλων με ψηφοφόρους του κ. Κασσελάκη. Εκείνη την ημέρα διακινούνταν τρεις βασικοί ισχυρισμοί μεταξύ των τελευταίων: «Η Αχτσιόγλου έδιωξε τον Τσίπρα», «Η Αχτσιόγλου είναι “με τη διαπλοκή”» και «ο Αλέξης στηρίζει Στέφανο».

«Φασίνα, ξαράχνιασμα και αποπαρασίτωση»

Σε άλλο σημείο η Εφημερίδα των Συντακτών επιτίθεται στον συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Παππά στιχουργό Νίκο Μωραΐτη:

“Στο ίδιο κλίμα βρέθηκε το τελευταίο διάστημα και ο γνωστός στιχουργός Νίκος Μωραΐτης, φανατικός υποστηρικτής και συνομιλητής του Στέφανου Κασσελάκη (αλλά και του Νίκου Παππά), ο οποίος πυροδότησε το κλίμα μία μέρα πριν από τις εκλογές με την ανατριχιαστική φράση: «Αύριο δεν ψηφίζουμε απλώς. Κάνουμε φασίνα, ξαράχνιασμα και αποπαρασίτωση».

Πρόκειται ακριβώς για τις φράσεις που χρησιμοποιούσαν οι ναζί για τους Εβραίους, οι οποίοι παρομοιάζονταν με μολυσματικές κατσαρίδες και ψύλλους που αντιμετωπίζονται με «αποπαρασίτωση» ή με τσουκνίδες που «ξεριζώνονται» ή με δέντρα που θέλουν «κλάδεμα», με αποστήματα που χρήζουν «καυτηριασμού». Την ίδια φράση είχε χρησιμοποιήσει ο ίδιος και σε ακόμα μία ανάρτησή του χαρακτηρίζοντας «φίδια» και «τρωκτικά» εσωκομματικούς αντιπάλους του κ. Κασσελάκη”.


Έμμεση αναφορά στην περίπτωση του κ. Μωραΐτη έκανε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ο οποίος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως κάποιοι που στηρίζουν τον κ. Κασσελάκη λένε ότι «πρέπει να ξεμπερδέψουμε με τις αράχνες και τα παράσιτα». Όπως είπε πρόκειται για μία φασιστική ορολογία και θα πρέπει να τους καταγγείλει.

Τζουμάκας: “Είναι φυτευτός”

Αλλά και ο τ. υπουργός – απόμαχος του ΠΑΣΟΚ και νυν παλαιοκομμουνιστής Συριζαίος Στέφανος Τζουμάκας, που αποδοκιμάστηκε καθολικά στις εσωκομματικές εκλογές, επιτέθηκε στον κ. Κασσελάκη, χαρακτηρίζοντάς τον “φυτευτό”

Ειδικότερα, ο κ. Τζουμάκας έκανε λόγο και μάλιστα πολλές φορές για σύστημα διαπλοκής και ολιγαρχίας που εισχώρησε μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ για να ελέγξει το κόμμα με στόχο την ήττα, τη διάσπαση και τη διάλυση του. Αυτές είναι οι επιδιώξεις τους τόνισε.

Ξεδιπλώνοντας το συλλογισμό του χαρακτήρισε τον Στέφανο Κασσελάκη «φυτευτό» του συστήματος αυτού. Μεταξύ άλλων τόνισε πως ο Κασσελάκης είναι αέρας κοπανιστός, οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ανέκδοτο και πως η αριστερά έχει ηττηθεί πανευρωπαϊκα γιατί δεν έχει λύσεις παρά μόνο συνθήματα του στυλ «με ένα νόμο κι ένα άρθρο».

Σκουρλέτης – Βούτσης στο χορό

Από την πλευρά του Παναγιώτης Σκουρλέτης δήλωσε πως ο Κασσελάκης εργαλειοποιεί τον Τσίπρα και με έναν διχαστικό λόγο να λεει πως κάποιοι δεν θέλαν να κυβερνησουν και κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να βγει μέχρι την Κυριακή να κάνει μια δήλωση.

Παράλληλα,ο τ. πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δήλωσε:

Η Έφη Αχτσιόγλου έχει δώσει δείγμα γραφής και πιστεύω ότι πρέπει να υποστηριχθεί γιατί όπως εγκαίρως έχω πει έχει την εμπειρία, την κοινωνική αποδοχή και είναι ενωτική πρόταση.

Δεν απαξιώνω, αλλά σέβομαι το 45% των συντρόφων και φίλων που επέλεξαν τον σ. Κασσελάκη. Είναι πολιτικό το ζήτημα της ουσιαστικής διαφωνίας με αυτό που, όχι μόνο εγώ, χαρακτηρίζουμε ως επιλογή μεταπολιτικής που δεν θα βοηθήσει την Αριστερά και που διεθνώς υπονομεύει τη Δημοκρατία, με πολλούς και διάφορους τρόπους τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr