Ακόμα και εκτός… Προϋπολογισμού έχει τεθεί το ενδεχόμενο μιας τρίτης συνολικής καραντίνας της χώρας, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

«Καμία πρόβλεψη»

Μιλώντας στο Mega ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι στον προϋπολογισμό του 2021, ο οποίος αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή, δεν υπάρχει πρόβλεψη για ενδεχόμενο νέο lockdown. «Δεν έχουμε λάβει υπόψιν καινούργιο lockdown την άνοιξη ή στο τέλος του χειμώνα, γιατί θεωρούμε ότι τα εμβόλια σε συνδυασμό με την αποτελεσματική υγειονομική διαχείριση μετά το τέλος αυτού του lockdown, θα μας επιτρέψουν να μην έχουμε αυτήν την πρόσθετη δημοσιονομική και οικονομική συνέπεια» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Μέτρα για τις επιχειρήσεις

Παράλληλα, σημείωσε ότι το κόστος του lockdown στον μηνιαίο προϋπολογισμό εξαρτάται από τα μέτρα που κάθε φορά λαμβάνονται, ωστόσο «ένα lockdown, δυστυχώς, κρατά πολύ παραπάνω από ένα μήνα», ενώ σχετικά με τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων προς το κράτος και τα χρέη που ενδεχομένως να έχουν συσσωρευτεί κατά την περίοδο της καραντίνας, ο Θ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των επιχειρήσεων όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και η αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων, η συνολική εικόνα ωστόσο θα φανεί όταν ανοίξει ξανά η οικονομία.

«Υπάρχουν δύο σενάρια ως προς αυτό. Το πρώτο είναι ότι θα έχουμε αυτό που περίπου είχαμε όταν άνοιξε το καλοκαίρι. Υπάρχει και η εκδοχή ότι το άνοιγμα θα συνοδευτεί και από σημαντική αναβαλλόμενη κατανάλωση, όπως έγινε και το τρίτο τρίμηνο στην Ευρώπη» εξήγησε ο θ. Σκυλακάκης.

Το Ταμείο Ανάκαμψης «τελευταία και μοναδική ευκαιρία για να μπορέσει η χώρα να αλλάξει»

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «αφορά τους πάντες». Η απορρόφηση και η χρήση των πόρων του Ταμείου θα επηρεάσει την ανάπτυξη αφού «θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και χιλιάδες καινούργιες επενδύσεις. Αυτές θα είναι σε όλα τα επίπεδα». Ο Θ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ότι ο Ταμείο Ανάκαμψης και η σωστή απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων του «είναι η τελευταία και μοναδική ευκαιρία για να μπορέσει η χώρα να αλλάξει επίπεδο και να φύγει από την περίεργη δεκαετία».

«Στόχος τώρα είναι να τα βγάλουμε πέρα με την πανδημία χωρίς να πειραχτεί η δημοσιονομική ευστάθεια, και με την ολοκλήρωση της υγειονομικής κρίσης θα υπάρξει προσπάθεια να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος για μειώσεις φόρων. Αυτό είναι το βασικό σχέδιο που εξαρχής είχε η κυβέρνηση», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Πηγή: economico.gr