Δύτες εισήλθαν σήμερα σε πλημμυρισμένο σπήλαιο μήκους 8,2 χλμ. στη Σλοβενία, για να προσπαθήσουν να απομακρύνουν πέντε ανθρώπους που έχουν εγκλωβιστεί σε αυτό από το Σάββατο, καθώς το νερό αρχίζει να υποχωρεί, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αποστολής διάσωσης.

“Το πρώτο τμήμα του σπηλαίου είναι διαβατό για την ώρα”, δήλωσε ο Μακς Μερέλα, επικεφαλής της Μονάδας Σπηλαιολογικής Έρευνας και Διάσωσης της Σλοβενίας. “Οι δύτες εισέρχονται μέσα και ελπίζουμε, ότι θα βγουν με τους εγκλωβισθέντες κατά τη διάρκεια της ημέρας, μέχρι το βράδυ το αργότερο”, δήλωσε ο κ.Μερέλα τηλεφωνικώς στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η ομάδα των πέντε ατόμων, που αποτελείται από μια οικογένεια τριών ενηλίκων και δύο ξεναγούς, βρήκε καταφύγιο σε ένα ασφαλές σημείο εντός του σπηλαίου Κρίζνα Τζάμα στη Νοτιο-Δυτική Σλοβενία, το οποίο είναι επισκέψιμο μόνο με βάρκα.

Δύτες κατάφεραν να προσεγγίσουν τους εγκλωβισμένους το Σάββατο και χθες, Κυριακή, για να τους προσφέρουν τρόφιμα, νερό, φάρμακα και ένα θερμαινόμενο αντίσκηνο, όμως το ύψος του νερού κατέστησε αδύνατη την απομάκρυνσή τους καθώς βρίσκονταν σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων από την είσοδο του σπηλαίου.

“Είναι σε σούπερ ψυχολογική-σωματική κατάσταση, σε στεγνό μέρος, έχουν ένα θερμαινόμενο αντίσκηνο και όλες τις προμήθειες που χρειάζονται”, είπε ο κ.Μερέλα. “Περιμένουν μόνο να βγουν έξω”.

Είπε πως όλες οι έξοδοι θα είναι διαβατές όταν υποχωρήσει το νερό και πως θα δοθούν στους πέντε ανθρώπους καταδυτικά σκάφανδρα αν χρειαστεί να κολυμπήσουν για να βγουν από το σπήλαιο.

Ο κ.Μερέλα είπε πως είναι η πρώτη φορά που έχουν εγκλωβιστεί άνθρωποι στο Κρίζνα Τζάμα, ένα σύμπλεγμα υπόγειων λιμνών με σμαραγδένια νερά, το τέταρτο γνωστό μεγαλύτερο οικοσύστημα σπηλαίων στον κόσμο αναφορικά με τη βιοποικιλότητα. “Υπήρξε μια καταστροφική κατάσταση με τις πλημμύρες στη Σλοβενία πέρυσι“, είπε. “Η γη δεν έχει ακόμη απορροφήσει όλο το νερό”.

Τον περασμένο Αύγουστο, η Σλοβενία επλήγη από τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε έξι ανθρώπους και προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε κατοικίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr