Σνομπάρισμα της μομφής Τσίπρα και ανάδειξη του κυβερνητικού έργου σήμερα το βράδυ από Μητσοτάκη

Κορυφώνεται σήμερα το βράδυ με την ψηφοφορία η συζήτηση στη βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης. Λίγο πριν ανμένεται με ενδιαφέρον η αντιπαράθεση Μητσοτάκη – Τσίπρα, γεύση της οποίας πήραμε από τις χθεσινές ομιλίες τους στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να απαντήσει επί μακρόν στον κ. Τσίπρα επί το αντικειμένου της πρότασης μομφής, αλλά θα απευθυνθεί, στο εκλογικό σώμα, με έναν πλήρη απολογισμό του έως τώρα κυβερνητικού έργου. Ιδιαίτερα θα αναλύσει όλη την πολιτική της κυβέρνησής του από το πόσο ενίσχυσε το κύρος της χώρας διεθνώς, πως θωράκισε αμυντικά την χώρα έως τα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας και τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Στο κυρίως αντικείμενο της μομφής ο κ. Μητσοτάκης έλαβε θέση από χθες, αντιστρέφοντας τη μομφή στον κ. Τσίπρα: “Επειδή για μια ακόμα φορά αναφερθήκατε σε δήθεν προσχηματική συγνώμη. Προτιμώ την συγνώμη με την ειλικρινή διάθεση αυτοκριτικής, έστω και εάν κινδυνεύει να χαρακτηριστεί προσχηματική από την καμία συγνώμη που δεν ακούσαμε ποτέ από το δικό σας στόμα όταν είχατε 120 νεκρούς σε Μάτι και Μάντρα”

Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν ότι στο τέλος της συζήτησης θα αποδειχτεί ότι η πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ έγινε σε μια προσπάθεια του κ. Τσίπρα να βγεί “από τα σκοινιά” που είναι στριμωγμένος τόσο από την αδυναμία του να αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα και νηφαλιότητα στην κυβέρνηση όσο και από την αγωνία του από την δημοσκοπική στασιμότητα του κόμματός του, η οποία συνδυάζεται με σημαντική άνοδο των ποσοστών του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. “Η πρόταση δυσπιστίας του κ. Τσίπρα έγινε κατά 50% εναντίον του Μητσοτάκη και κατά 50% εναντίον του Ανδρουλάκη” έλεγαν χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε δεν θα τελεσφορήσει. Θα αξιοποιήσει όμως τη διαδικασία με μια διευρημένη  πολεμική στην κυβέρνηση, αναφερόμενος όχι μόνο στο κύριο αντικείμενο της πρότασης μομφής (συμπεριφορά της κυβέρνησης στην χιονοκαταιγίδα) αλλά και στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δίνοντας έμφαση στον αριθμό των θανάτων και των διασωληνωμένων ασθενών. Επίσης ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει για την ακρίβεια και τον κατώτατο μισθό των εργαζομένων. Συνολικά θα απαιτήσει “να φύγει η κυβέρνηση” και “να πάμε σε εκλογές”, αίτημα που μάλλον αναφέρεται περισότερο σε μια επιχείρηση τόνωσης του ηθικού των στελεχών του και συσπείρωσης των εκλογέων του κόμματός του, παρά στην αληθινή επιθυμία του για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Σε ότι αφορά το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, απόντος του αρχηγού του Νίκου Ανδρουλάκη από την κοινοβουλευτική  διαδικασία, ο εκπρόσωπός του θα αναλάβει να εξηγήσει το παράδοξο: από τη μία να λέει ότι το ΚΙΝΑΛ υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και από την άλλη να υποστηρίζει ότι δεν είναι ώρα τώρα να γίνουν εκλογές.

Ωστόσο την πολιτική πλατφόρμα στην “παραδοξότητα” αυτή την έδωσε χθες βράδυ – ως “από μηχανής θεός” ο πρώην πρόεδρος του κινήματος Ευ. Βενιζέλος: «Η πρόταση δυσπιστίας που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας κοινοβουλευτικός συμβολισμός. Η μέγιστη αντιπολιτευτική πράξη εντός των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Το ΚΙΝΑΛ / ΠΑΣΟΚ ήταν συνταγματικά υποχρεωμένο να υπερψηφίσει την πρόταση δυσπιστίας προς αποφυγή όχι μόνο πολιτικών αλλά και θεσμικών παρεξηγήσεων».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr