Σε πλήρη αποδόμηση του αφηγήματος της Τουρκίας, ότι, δηλαδή, η αποβολή της χώρας από το πρόγραμμα των F-35 δεν έχει και πολύ σοβαρές συνέπειες, προχωρεί Τούρκος αναλυτής.

Ο Καν Κασάπογλου, διευθυντής του προγράμματος άμυνας και ασφάλειας του think tank EDAM, όχι μόνο απορρίπτει τους ισχυρισμούς της Άγκυρας, αλλά αποδεικνύει με στοιχεία τις πολλές και πολλαπλές συνέπειες που η απόφαση των ΗΠΑ να εξαιρέσουν οριστικά την Τουρκία από το πρόγραμμα ανάπτυξης των μαχητικών 5ης γενιάς θα έχει για τη χώρα.

Κατ’ αρχάς, ο Κασάπογλου επισημαίνει ότι τα σχέδια της Τουρκίας για να αντικαταστήσει τα γερασμένα μαχητικά F-16 και F-4 με 100 F-35 πλέον ανατρέπονται και η χώρα καλείται να προσπαθήσει να συντηρήσει τα παλιά μαχητικά και να υπερβεί τα προβλήματα που προκαλούν στον στόχο αυτό οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον.

Απώλειες για την αμυντική βιομηχανία

Παράλληλα, ψέγει την Τουρκία για την απόφασή της να αποκτήσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, θυσιάζοντας τα F-35, καθώς όπως επισημαίνει οι stealth ιδιότητες των μαχητικών είναι πολύ σημαντικές ενώ το ρωσικό σύστημα δεν έχει αποδείξει εν τοις πράγμασι τις ικανότητές του σε συνθήκες μάχης.

Ωστόσο, για τον Κασάπογλου, η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία, καθώς η χώρα ήταν ανάμεσα σε αυτές που κατασκεύαζαν εξαρτήματα για το αεροσκάφος και τώρα το αμυντικό της οικοσύστημα χάνει ένα portfolio εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων και χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Πρόβλημα και για το «Anadolu»

«Το F-35 αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, είναι σαν έναν ταλαντούχο αλλά ακριβό παίκτη σε μια ποδοσφαιρική ομάδα», σημείωσε ο Τούρκος αναλυτής, προσθέτοντας ότι όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, το υπό κατασκευή αμφίβιο επιθετικό πλοίο Anadolu χάνει σε ισχύ, καθώς η Τουρκία δεν θα μπορεί να αποκτήσει τα F-35B για να το εξοπλίσει.

«Σήμερα δεν υπάρχει λύση στον κόσμο που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θέση των F-35B που να μη βρίσκεται σε φάση απόσυρσης ή να μην έχει απαγορεύσεις μαζικής παραγωγής. Η Τουρκία θα περιοριστεί στη χρήση του “Anadolu” μόνο για drones, ελικόπτερα και τις αμφίβιες δυνατότητές του», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr