Σε «όπλο μαζικής καταστροφής» επιχειρεί να μετατρέψει η Ρωσία το φυσικό αέριο, κάνοντας επικίνδυνα παιχνίδια με τις ροές προς την Ευρώπη και την τιμή του.
Έτσι, μετά την Gazprom, η οποία έκανε λόγο ακόμα και για αύξηση 60% στα συμβόλαιά της, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, σε έκθεσή του που επικαλείται το Reuters, προβλέπει ότι η μέση τιμή του εξαγόμενου φυσικού αερίου της θα υπερδιπλασιαστεί φέτος, φθάνοντας τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, προτού μειωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος του 2025, καθώς θα μειωθούν οι εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω αγωγών.
Οι ροές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που είναι κορυφαίος προμηθευτής της Ευρώπης, κινούνται σε μειωμένα επίπεδα εφέτος, αφού μια διαδρομή αγωγού φυσικού αερίου έκλεισε όταν η Μόσχα έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες αποκόπηκαν από τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου επειδή αρνήθηκαν να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια.
Ιλιγγιώδης αύξηση της τιμής
Παράλληλα, ξέσπασε και διαμάχη για την επισκευή μια τουρμπίνας του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 που ξεκινάει από την Ρωσία και καταλήγει στην Γερμανία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι τιμές φυσικού αερίου να εκτοξευθούν στα ύψη. Στο πλαίσιο αυτό, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης προβλέπει ότι οι εξαγωγές αερίου μέσω αγωγών από την Gazprom θα μειωθούν φέτος στα 170,4 δισ. κυβικά μέτρα (bcm), ενώ το Μάιο έκανε λόγο για 185 δισ. κυβικά μέτρα έναντι των 205,6 (bcm) που είχαν εξαχθεί το 2021.
Προβλέπει επίσης ότι οι ποσότητες φυσικού αερίου θα συνεχίσουν να μειώνονται και μετά το τρέχον έτος, χωρίς να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις. Ως αποτέλεσμα των ήδη περιορισμένων προμηθειών, η μέση τιμή του φυσικού αερίου στην οποία θα πουλάει η Gazprom προβλέπεται να φθάσει τα 730 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα (cm) το 2022, τιμή υπερδιπλάσια των 304,6 δολαρίων ανά 1.000 cm που ήταν πέρυσι, και αντιπροσωπεύει αύξηση 40% σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη των 523,3 δολαρίων ανά 1.000 cm.
Τεράστια κέρδη
Η Ρωσία έχει αρχίσει να αυξάνει σταδιακά την παραγωγή πετρελαίου μετά τους περιορισμούς που σχετίζονται με τις κυρώσεις καθώς οι Ασιάτες αγοραστές έχουν αυξήσει τις αγορές τους, οδηγώντας τη Μόσχα να αυξήσει τις προβλέψεις της σχετικά με την παραγωγή και τις εξαγωγές έως το τέλος του 2025, όπως προκύπτει από το έγγραφο του υπουργείου. Η Gazprom έχει επίσης αναφέρει ότι οι προμήθειες φυσικού αερίου προς την Κίνα αυξάνονται, αν και η Ευρώπη παραμένει μακράν η μεγαλύτερη αγορά ρωσικού φυσικού αερίου.
Η αύξηση του όγκου εξαγωγών πετρελαίου, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου, θα βοηθήσει τη Ρωσία να αποκομίσει κέρδη ύψους 337,5 δισ. δολαρίων και 255,8 δισ. δολαρίων από τις εξαγωγές ενέργειας φέτος και το επόμενο έτος, αντίστοιχα. Πέρσι, η Ρωσία είχε έσοδα 244,2 δισ. δολαρίων από τις εξαγωγές ενέργειας, σύμφωνα με το υπουργείο. Επίσης, το υπουργείο εκτιμά ότι η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει καλύτερα τις δυτικές κυρώσεις και θα συρρικνωθεί λιγότερο από όσο αναμενόταν.
Γερμανία: Αέριο για μόλις τρεις μήνες
Την ίδια ώρα, η Γερμανία δίνει αγώνα προκειμένου να γεμίσει τις δεξαμενές φυσικού αερίου εν όψει του χειμώνα. Εντούτοις, σύμφωνα με το Bloomberg, τα αποθέματα θα διαρκέσουν, στην καλύτερη περίπτωση, λιγότερο από 3 μήνες. Ο πρόεδρος της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων, Κλάους Μίλερ, προειδοποιεί ότι έστω κι αν η Γερμανία πετύχει το στόχο της για πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου κατά 95% μέχρι το Νοέμβριο, οι ποσότητες αυτές θα καλύψουν μόνο για διάστημα περίπου δυόμισι μηνών τις ανάγκες θέρμανσης, βιομηχανικής δραστηριότητας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αν κλείσει πλήρως η Ρωσία τις στρόφιγγες.
Οι δεξαμενές φυσικού αερίου στη Γερμανία έχουν γεμίσει σήμερα σε ποσοστό 77%, δύο εβδομάδες μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. «Τρέχουμε λίγο ταχύτερα απ’ ό,τι στο παρελθόν αναφορικά με την πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων, αλλά αυτό δεν αποτελεί ένδειξη ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε. Θα πρέπει να εκληφθεί ως ώθηση για περαιτέρω δράση. Ας το συνεχίσουμε», δήλωσε ο Μίλερ σε συνέντευξή του την Τρίτη.


Πηγή: economico.gr