Η Βρετανία δεν θέλει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, η Γερμανία το σκέφτεται

Πραγματικό σοκ προκαλούν οι προβλέψεις αναλυτών του χώρου της ενέργειας για το πώς αναμένεται να εξελιχθούν τα πράγματα μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς κάνουν λόγο για επανάληψη της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 1970.

Τριπλή κρίση

Πρώην και νυν στελέχη της ενέργειας μιλώντας στο CNN, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος δεν είναι ακόμη έτοιμος για την «τέλεια καταιγίδα», τονίζουν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία, έπειτα από χρόνια χαμηλών επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα, θα μπορούσε να οδηγήσει τον κόσμο σε μια κρίση αντίστοιχη ή και χειρότερη από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970 και των αρχών της δεκαετίας του 1980. Σε κάθε περίπτωση τα δεδομένα είναι εν προκειμένω δυσκολότερα αφού η παρούσα κατάσταση δεν περιορίζεται στο πετρέλαιο.

«Τώρα έχουμε μια κρίση πετρελαίου, μια κρίση φυσικού αερίου και μια κρίση ηλεκτρικής ενέργειας ταυτόχρονα. Αυτή η ενεργειακή κρίση είναι πολύ μεγαλύτερη από τις πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 1970 και του 1980. Και πιθανότατα θα διαρκέσει περισσότερο», δήλωσε ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης του Διεθνούς Οργανισμού (IEA) Ενέργειας, στο Der Spiegel σε μια συνέντευξη που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

«Είναι μια τέλεια καταιγίδα»

«Έχουμε ένα σοβαρό πρόβλημα σε όλο τον κόσμο, το οποίο νομίζω ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μόλις αρχίζουν να αντιλαμβάνονται. Είναι μια τέλεια καταιγίδα», δήλωσε στο CNN ο Τζο ΜακΜόνιγκλ, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ενεργειακού Φόρουμ. «Είναι μια κρίση για την οποία ο κόσμος είναι απογοητευτικά απροετοίμαστος», δήλωσε από την πλευρά του ο Ρόμπερτ ΜακΝάλι, ο οποίος υπηρέτησε ως κορυφαίος σύμβουλος ενέργειας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους.

Οι διαφορές

Στα τέλη Μαρτίου, ο πρώην σύμβουλος ενέργειας του Ομπάμα, Τζέισον Μπόρντοφ, και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Μέγκαν Ο’ Σάλιβαν, έγραψαν άρθρο στον Economist, στο οποίο και επεσήμαναν ότι ο κόσμος βρισκόταν στο κατώφλι «αυτού που μπορεί να γίνει η χειρότερη ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του 1970». «Από τότε που το γράψαμε, οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν», είπε στο CNN ο Μπόρντοφ, συνιδρυτής της Σχολής Κλίματος της Κολούμπια. Φυσικά, υπάρχουν βασικές διαφορές μεταξύ του σήμερα και της δεκαετίας του 1970. Οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί τόσο όσο τότε και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν καταφύγει σε πλαφόν. «Αν καταφύγουμε σε ελέγχους τιμών και πλαφόν τιμών, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε ελλείψεις», είπε ο ΜακΝάλι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr