Νέα ακραία πρόκληση από τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, ο οποίος φαίνεται ότι αποτελεί το «δούρειο ίππο» της Άγκυρας στα επικίνδυνα μαξιμαλιστικά παιχνίδια που παίζει στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε πλήρη ταύτιση με τα νεο-οθωμανικά όνειρα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τατάρ δήλωσε ότι η Κύπρος θα πρέπει να μεταβιβαστεί στο Οθωμανικό Κράτος ή την διάδοχό του Τουρκία, ισχυριζόμενος ότι η Κύπρος είναι εντελώς δική τους και πως ποτέ οι Ελληνοκύπριοι δεν κατείχαν το νησί. Ισχυρίστηκε ακόμη πως ο μόνος στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να συνδέσει την Κύπρο με την Ελλάδα.

Νεο-οθωμανικός ρεβιζιονισμός

Σε παραληρηματικό ύφος, ο Τατάρ σε ομιλία του στο πλαίσιο συμποσίου στη Σμύρνη με θέμα «H Θάλασσα των Νήσων και τα προβλήματα των σχέσεων γειτονίας με την Ελλάδα» είπε ότι στην Κύπρο παίζονται παιχνίδια και υποστήριξε πως είναι εντελώς δική τους. «Όλοι γνωρίζουμε πως προσπάθησαν ύπουλα να μας πάρουν την Κύπρο από τα χέρια μας» είπε και ισχυρίστηκε ότι με τις συμφωνίες η Κύπρος θα πρέπει να μεταβιβαστεί στο Οθωμανικό Κράτος ή στον διάδοχο του την Τουρκική Δημοκρατία.

Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι μετά την εκλογή του στη θέση του «προέδρου», με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας, φώναξαν με όλη τους τη δύναμη ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο με τη συνεργασία δύο χωριστών κρατών που ζουν δίπλα -δίπλα, βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα, και τόνισαν ότι δεν ήταν δυνατόν να αποδεχτούν την ομοσπονδία. Μάλιστα, υποστήριξε ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν κυβέρνησαν ποτέ τους Τουρκοκύπριους, αλλά οι πρόγονοί μας κυβέρνησαν την Κύπρο για περισσότερα από 300 χρόνια».

Αναθεωρητισμός και απειλές

Ο Τατάρ είπε ότι θα συνεχίσουν να πολεμούν μέχρι τέλους. «Υπάρχει τουρκικό κράτος στην ανατολική Μεσόγειο. Είναι η “ΤΔΒΚ” (σ.σ. το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα). Αυτό το κράτος οφείλει την κυριαρχία και την ύπαρξή του στον δίκαιο αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού. Εάν υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο σήμερα, εξαρτάται από την παρουσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο νησί. Διαφορετικά, η αιματοχυσία θα συνεχίσει ξανά, αλλά υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο από το 1974. Κανείς δεν αιμορραγεί. Επομένως, η ένοπλη παρουσία της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί. Ο τουρκοκυπριακός νοιάζεται πραγματικά για αυτό.

Το Κυπριακό δεν αφορά μόνο τους Τουρκοκύπριους και τους Ελληνοκύπριους. Αυτό συμβαίνει και στις διεθνείς συμφωνίες, είναι ένα μονοδιάστατο ζήτημα στη δημιουργία ισορροπιών μεταξύ της Τουρκίας και η Ελλάδα. Η Τουρκία είναι μια πλευρά στην Κύπρο. Η παρουσία του στην Τουρκία πρέπει να συνεχιστεί στην Κύπρο. Διαφορετικά, τα παιχνίδια που παίζονται στο Αιγαίο θα παιχτούν και στην ανατολική Μεσόγειο. Οι προθέσεις τους είναι ήδη ξεκάθαρες», υποστήριξε ο Τατάρ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr