Ακόμα και οι… άσπαστες συσκευές της Apple δεν στάθηκαν ικανές να αντισταθούν στο ειδικό λογισμικό κατασκοπείας «Pegasus» της ισραηλινικής εταιρείας NSO, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί από κυβερνήσεις για παράνομες παρακολουθήσεις.

Αναβαθμίστε τώρα, λέει η Apple

Ο κολοσσός της πληροφορικής και τεχνολογίας καλεί τους χρήστες των συσκευών του να προχωρήσουν άμεσα σε αναβάθμιση του λειτουργικού συστήματος στις εκδόσεις iOS 14.8 και iPadOS 14.8, αναφέροντας ότι η αναβάθμιση κρίνεται αναγκαία καθώς διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κενό ασφαλείας το οποίο, μάλιστα, έχει αξιοποιηθεί από κακόβουλο λογισμικό. Παράλληλα, η εταιρεία ετοιμάζει αναβαθμίσεις ασφαλείας για το λειτουργικό του iWatch και των υπολογιστών Mac.

Το σκάνδαλο Pegasus

Αν και η Apple δεν κάνει καμία αναφορά στο είδος του κακόβουλου λογισμικού που απειλεί τις συσκευές της, διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι πρόκειται για το spyware «Pegasus» της ισραηλινικής εταιρείας NSO, το οποίο, όπως αποκαλύφθηκε πριν από λίγο καιρό, είχε χρησιμοποιηθεί από διάφορες κυβερνήσεις και οργανισμούς για την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, ακτιβιστών και απλώς πολιτών, χωρίς, μάλιστα, να γίνεται αντιληπτό από τους χρήστες των «μολυσμένων» συσκευών.

Κατάσταση συναγερμού

Η ομάδα της Apple που μεριμνά για την ασφάλεια δεδομένων, τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού μετά από την αποκάλυψη παραβίασης του iPhone, που ανήκε σε Σαουδάραβα ακτιβιστή, από το λογισμικό της NSO. Πλέον η εταιρεία καλεί τους κατόχους συσκευών της να προχωρήσουν χωρίς καμία καθυστέρηση στην αναβάθμιση του λειτουργικού, ώστε να κλείσει το κενό ασφαλείας που αξιοποίησε το λογισμικό κατασκοπείας. Το «Pegasus», αφού εγκατασταθεί εν αγνοία του κατόχου του σε κάποιο κινητό τηλέφωνο τύπου smartphone, επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών, επαφών, καθώς και των κλήσεων.

Το σκάνδαλο και ο Μακρόν

Υπενθυμίζεται ότι το σκάνδαλο «Pegasus» και η διεθνής κατακραυγή εναντίον του ισραηλινού NSO Group έχουν φτάσει να απασχολούν σοβαρά κυβερνήσεις κρατών ή ακόμη και να προξενούν πολιτική κρίση. Ο Εμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε να σταματήσει να χρησιμοποιεί ένα από τα κινητά του τηλέφωνα, καθώς ο αριθμός του βρέθηκε ανάμεσα σε πολλούς άλλους που αποτέλεσαν στόχους για την κατασκοπεία μέσω του Pegasus. Το ίδιο ισχύει για το τηλέφωνο του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας, Εντουάρ Φιλίπ και 14 ακόμη υπουργών της κυβέρνησης.

Ανησυχία του ΟΗΕ

Παράλληλα, ο ΟΗΕ με αφορμή την αποκάλυψη του σκανδάλου, ζήτησε ένα διεθνές μορατόριουμ στην πώληση τεχνολογιών επιτήρησης εν αναμονή του προσδιορισμού ενός ρυθμιστικού πλαισίου που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Είμαστε βαθιά ανήσυχοι από το γεγονός πως πολύ παρεμβατικά εξελιγμένα εργαλεία χρησιμοποιούνται προκειμένου να παρακολουθούνται, να εκφοβίζονται και να φιμώνονται οι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί αντίπαλοι», δήλωσαν οι ειδικοί του ΟΗΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr