Ποσό πολλών εκατομμυρίων δολαρίων πλήρωσε η Apple ως αποζημίωση σε μια γυναίκα, όταν αποδείχθηκε ότι τεχνικοί ανέβασαν στο Facebook γυμνές φωτογραφίες της και ένα βίντεο, τα οποία βρέθηκαν στο iPhone της.

Η υπόθεση έχει ενδιαφέρον γιατί δείχνει ότι οι ισχυρισμοί της Apple ότι οι επιδιορθώσεις των συσκευών της μόνο στα σημεία που η εταιρεία επιτρέπει και όχι σε ανεξάρτητους τεχνικούς διασφαλίζουν τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών των προϊόντων της μάλλον δεν ευσταθεί. Τι έγινε, όμως, και φθάσαμε ως εδώ;

Οι γυμνές φωτογραφίες

Το 2016 μια γυναίκα έστειλε το iPhone της για επιδιόρθωση σε εγκεκριμμένο από την Apple κατάστημα επισκευής που ονομάζεται Pegatron Technology Service, στην Καλιφόρνια. Οι τεχνικοί που κλήθηκαν να επιδιορθώσουν τη συσκευή βρήκαν αποθηκευμένες στη μνήμη της φωτογραφίες και ένα βίντεο της γυναίκας «σε διάφορες φάσεις γύμνιας», σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος της εταιρείες.

Οι υπάλληλοι ανέβασαν τις φωτογραφίες και το βίντεο στο Facebook, φίλοι του θύματος τις είδαν, την ειδοποίησαν, εκείνη μήνυσε την Apple για «σοβαρή συναισθηματική αγωνία» και τελικά συμφώνησε με την εταιρεία σε ένα ποσό πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ως αποζημίωση για ηθική βλάβη. Μάλιστα, η Apple δεν αναφέρθηκε ποτέ απευθείας στην υπόθεση, σε μια προσπάθεια να την κρατήσει κρυφή.

Αρκετά τα περιστατικά

Η ιστορία αποκαλύφθηκε όταν η Apple και η Pegatron βρέθηκαν στα δικαστήρια, καθώς η ασφαλιστική εταιρεία αρνήθηκε να καταβάλλει στον επιδιορθωτή το ποσό που η εταιρεία είχε πληρώσει στην Apple μετά την καταβολή της αποζημίωσης στη γυναίκα, ποσό που φαίνεται ότι φθάνει τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Το άσχημο για την Apple είναι ότι το περιστατικό δεν είναι μοναδικό: ήδη το 2016 η εταιρεία υποχρεώθηκε να απολύσει υπαλλήλους της στην Αυστραλία για διαμοιρασμό γυμνών φωτογραφιών πελάτισσας στα social media, ενώ το 2019 υπάλληλος της εταιρείας έκλεψε γυμνή φωτογραφία από το iPhone μιας γυναίκας.

Στο πλαίσιο αυτό, η δήλωση εκπροσώπου της Apple ότι «λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη το απόρρητο και την ασφάλεια των δεδομένων των πελατών μας και διαθέτουμε ορισμένα πρωτόκολλα για να διασφαλίσουμε ότι τα δεδομένα προστατεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας επισκευής», ακούγεται μάλλον κούφια…

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr