Τουρκία: Πληθωρισμό ως και 55% μέχρι το Μάιο προβλέπει η JP Morgan

Μια εφιαλτική πρόβλεψη για την πορεία της οικονομίας της Τουρκίας κάνει μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες στον κόσμο, προκαλώντας πραγματικό ίλιγγο στην κυβέρνηση Ερντογάν.

Πρόβλεψη «τρόμου»

Συγκεκριμένα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan, σε έκθεσή της, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα εκτοξευτεί στο 55% ως τον Μάιο του 2022 και θα παραμείνει γύρω από το 50% ως τον Νοέμβριο. Η τράπεζα προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στη γείτονα χώρα θα επιταχυνθεί από το 36,1% που βρισκόταν τον περασμένο Δεκέμβριο, αποδίδοντας την τάση αυτή στην άρνηση της τουρκική κυβέρνησης -και συνακόλουθα, της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας- να ακολουθήσουν πιο «σφιχτή» οικονομική και νομισματική πολιτική.

Αβεβαιότητα λόγω εκλογών

Ταυτόχρονα, η JP Morgan επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα για την πορεία της τουρκικής οικονομίας επιδεινώνεται και από το γεγονός ότι έχουν προγραμματιστεί για τον Ιούνιο του 2023 προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα, το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει πολλά. Επίσης, εκτιμά ότι στην αρχή του επόμενο χρόνου ίσως υπάρξει περιοριστική νομισματική πολιτική, η οποία ενδεχομένως ελέγξει την τρελλή πορεία του πληθωρισμού.

Μείωση των επιτοκίων

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της ανορθόδοξης -τουλάχιστον…- θεωρίας του Ερντογάν ότι τα υψηλά επιτόκια αυξάνουν τον πληθωρισμό, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, από τον Σεπτέμβριο ως σήμερα έχει μειώσει το βασικό επιτόκιο από 19% σε 14%, αν και υπογράμμισε ότι θα επανεξετάσει την πολιτική της μέσα στους πρώτους μήνες του 2022. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν η λίρα να συνεχίσει να υποτιμάται μέσα στο 2021, χάνοντας περίπου το 45% της αξίας της.

«Καμία μετάνοια…»

Στο πλαίσιο αυτό, η JP Morgan σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει ίχνος μετάνοιας από τους πολιτικούς, οπότε το θεωρούμε απίθανο να υπάρχει περιοριστική πολιτική τους επόμενους μήνες. […] Αν και περαιτέρω νομισματική χαλάρωση θα ήταν εξωπραγματική ακόμα και για την τουρκική Κεντρική Τράπεζα, δεν θα εκπλαγούμε αν δούμε προσπάθειες για αύξηση του δανεισμού και δημοσιονομική χαλάρωση».

Μαύρη πρόβλεψη και από Goldman Sachs

Όσον αφορά στις παρενέργειες του πληθωρισμού, η τράπεζα εκτιμά ότι «θα οδηγήσει σε απότομη επιδείνωση των προοπτικών για το μέγεθος με αποτέλεσμα 1) να ενισχυθεί η αδράνεια του πληθωρισμού και 2) να αυξηθεί η πίεση στο συνάλλαγμα». Σημειώνεται ότι και οι προβλέψεις της Goldman Sachs δεν ήταν καλύτερες, καθώς εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα κινηθεί πάνω από το 40% για σχεδόν ολόκληρο το 2022, με οικονομολόγους να εκλιπαρούν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ελέγχου του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr