Παρά τις προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου της χώρας, αλλά και τις εκτιμήσεις ότι τελικά η αρνητική αυτή εξέλιξη θα αποτραπεί, σε ύφεση εισέρχεται η γερμανική οικονομία καθώς συρρικνώθηκε ελαφρά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη.

Ειδικότερα, το γερμανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,3% το τρίμηνο, σύμφωνα με τα προσαρμοσμένα στοιχεία. Η συρρίκνωση έρχεται μετά από πτώση 0,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Υπενθυμίζεται ότι η ύφεση ορίζεται συνήθως ως δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η προκαταρκτική εκτίμηση είχε δείξει ότι το ΑΕΠ παρέμεινε στάσιμο το πρώτο τρίμηνο και η Γερμανία είχε αποφύγει την ύφεση.

Μεταποίηση και πληθωρισμός

«Το αποτέλεσμα είναι μια αναποδιά για τη Γερμανία, η οποία παρά το γεγονός ότι απέφυγε τα πιο ζοφερά σενάρια που γράφτηκαν στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας, εντούτοις υπέκυψε σε μια ύφεση την οποία είχε αποκλείσει τον Ιανουάριο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς», σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, σημειώνοντας ότι η διολίσθηση οφείλεται στην μεταποίηση η οποία κατέγραψε σοβαρή μείωση, «φρενάροντας» και άλλους τομείς της οικονομίας.

Παράλληλα ο πληθωρισμός δεν βοηθάει. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή συνέχισε να επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία στις αρχές του έτους, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. Αυτό αντανακλάται στην κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία μειώθηκε κατά 1,2% σε τριμηνιαία βάση, ενώ ο πληθωρισμός, αν και αποκλιμακώνεται, εντούτοις παρέμεινε στο εξαιρετικά υψηλό 7,2% τον περασμένο Απρίλιο.

«Ρηχή» ύφεση

«Η απροθυμία των νοικοκυριών να προβούν σε αγορές ήταν εμφανής σε διάφορους τομείς», ανέφερε η στατιστική υπηρεσία, προσθέτοντας ότι «τα νοικοκυριά ξόδευαν λιγότερα σε τρόφιμα και ποτά, ρούχα και υποδήματα και σε έπιπλα». Αγόρασαν επίσης λιγότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα καθώς μειώθηκαν τα κίνητρα για την αγορά τους, ωστόσο ο βασικός λόγος για τη μείωση της κατανάλωσης ήταν οι υψηλές τιμές στην ενέργεια.

«Βουτιά» σημειώθηκε επίσης στις κρατικές δαπάνες. Αντίθετα, οι επενδύσεις αυξήθηκαν τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, μετά από ένα αδύναμο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Θετικές συνεισφορές υπήρξαν και από το εμπόριο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η διάρκεια της ύφεσης θα είναι μάλλον μικρή και ότι η γερμανική οικονομία δείχνει ήδη σημάδια ανάκαμψης, βοηθούμενη και από την πτώση των τιμών του φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr