Αν κάποιος αναρωτιέται γιατί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει διαρκώς να προκαλεί και να κλιμακώνει σχετικά με τα ελληνοτουρκικά -και όχι μόνο…-, την απάντηση δεν θα την βρει σε διεθνείς συνθήκες, αλλά στην… στατιστική υπηρεσία της χώρας του.

Κι αυτό, διότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός έφτασε στο 78,6% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο στην Τουρκία, στο υψηλότερο επίπεδό του από το 1998. Αυτή η πολύ ισχυρή άνοδος των τιμών εξηγείται σε μεγάλο μέρος από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, η οποία έχασε σε έναν χρόνο σχεδόν τη μισή της αξία έναντι του δολαρίου.

Κατηγορίες για «παιχνίδια» με το ποσοστό

Η άνοδος του πληθωρισμού έχει μετατραπεί σε φλέγον ζήτημα στην Τουρκία, καθώς απομένει λιγότερο από ένα έτος για τις προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2023, ενώ η αντιπολίτευση και αριθμός οικονομολόγων κατηγορούν την εθνική στατιστική υπηρεσία Tüik για «μαγείρεμα» των στοιχείων και μείωση ανόδου των τιμών καταναλωτή κατά περισσότερο από το μισό.

Μάλιστα, πρέπει να σημειωθεί ότι η Ομάδα Έρευνας για τον Πληθωρισμό (Enag), η οποία αποτελείται από ανεξάρτητους Τούρκους οικονομολόγους, ανακοίνωσε το πρωί της Δευτέρας ότι ο πληθωρισμός φτάνει στην πραγματικότητα το 175,5% σε ετήσια βάση, δηλαδή είναι υπερδιπλάσιος του επίσημου ποσοστού. Η κυβέρνηση Ερντογάν απορρίπτει τους υπολογισμούς της Ομάδας, ωστόσο, τα νοικοκυριά στη γείτονα βιώνουν απερίγραπτη πίεση.

Καμία αλλάγή στα επιτόκια

Παρά τον διαρκώς επιταχυνόμενο πληθωρισμό και τους φόβους για νέες αυξήσεις τιμών που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας εξακολουθεί να αρνείται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο, το οποίο είναι σταθερό στο 14% από τον Δεκέμβριο. Σε αντίθεση με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό.

Ο πληθωρισμός αυτός, ο οποίος είναι ακόμη πιο υψηλός στις μεγάλες πόλεις της χώρας, ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακοινώσει την Παρασκευή νέα αύξηση 25% του κατώτατου μισθού, έπειτα από αυτή κατά 50% που τέθηκε σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου, κάτι το οποίο δημιουργεί τον κίνδυνο να επιταχυνθεί κι άλλο η άνοδος των τιμών καταναλωτή εντός των προσεχών μηνών.

Οι δημοσκοπήσεις και οι εκλογές

Υπενθυμίζεται ότι ένα χρόνο πριν τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι στον δεύτερο γύρο των εκλογών ο Ερντογάν θα χάσει, όποιος και αν είναι ο αντίπαλός του, αν μονομαχήσει με τον δήμαρχο Άγκυρας, Μανσούρ Γιαβάς, τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, της προέδρου του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολιτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Στο πλαίσιο αυτό και καθώς ο πληθωρισμός τρέχει ανεξέλεγκτος, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι ο Ερντογάν θα συρθεί σε πρόωρες εκλογές, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις απώλειές του, όπως και τις απώλειες που καταγράφει και ο κυβερνητικός του εταίρος, ακροδεξιός Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος μοιάζει να υπόκειται στη μοίρα των κυβερνητικών «junior partners» και να βλέπει τα ποσοστά του εθνικιστικού κόμματος των «Γκρίζων Λύκων» να υποχωρούν δραματικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr