«Σοκ και δέος» στις ΗΠΑ, δημιουργείται μονάδα εσωτερικής τρομοκρατίας

Σε μια κίνηση με ιδιαίτερο συμβολισμό, αλλά και μεγάλη βαρύτητα προχωρά το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στον απόηχο της αιματηρής εισβολής οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο της Ουάσινγκτον πριν από ένα χρόνο.

Όπως αποκάλυψε στην κατάθεσή του στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, επικεφαλής του τμήματος Εθνικής Ασφάλειας, Μάθιου Όλσεν, οι ΗΠΑ βρίσκονται ενώπιον «αυξημένης απειλής από εσωτερικούς βίαιους εξτρεμιστές, δηλαδή, άτομα που επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν βίαιες εγκληματικές πράξεις για να προωθήσουν εγχώριους κοινωνικούς ή πολιτικούς στόχους.

Ειδική ομάδα εισαγγελέων

Στο πλαίσιο αυτό, ο Όλσεν ανήγγελε ότι θα δημιουργηθεί μια εξειδικευμένη ομάδα εισαγγελέων «που θα επικεντρωθεί στην απειλή της εσωτερικής τρομοκρατίας, βοηθώντας να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι υποθέσεις αντιμετωπίζονται σωστά και με ουσιαστική συνεργάσία μέσα στο υπουργείο Δικαιοσύνης σε ολόκληρη τη χώρα». Από την πλευρά του, αναφερόμενος στα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου του 2020, η υποδιευθυντής του FBI, Τζιλ Σάνμπορν, είπε ότι το γραφείο εξετάσει 800 υποθέσεις και ότι έχουν γίνει πάνω από 250 συλλήψεις.

Εύφλεκτο ζήτημα

Το ζήτημα της εσωτερικής τρομοκρατίας είναι εξαιρετικά λεπτό και πολιτικά «εύφλεκτο» στις ΗΠΑ, καθώς δεν υπάρχει σχετικός νόμος. Κάποιοι πολιτικοί ζητούν έναν τέτοιο νόμο, ιδίως μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, ωστόσο, άλλοι εκφράζουν την ανησυχία ότι μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως να ανοίξει το δρόμο για επιθέσεις ακόμα και σε συνταγματικά αποδεκτές πράξεις πολιτικής ανυπακοής.

Ανησυχία

Για την ώρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση περιγράφει την «εσωτερική τρομοκρατία» ως εγκληματικές πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και έχουν ως στόχο να τρομοκρατήσουν τους πολίτες ή να ανατρέψουν πολιτικές της κυβέρνησης. Ωστόσο, τόσο το υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και το FBI δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, αναφέροντας ότι οι πράξεις εγχώριας τρομοκρατίας αυξήθηκαν επικίνδυνα μέσα στο 2021.

Εθνική Στρατηγική

Μάλιστα, η κυβέρνηση Μπάιντεν, σε μια πρωτοφανή κίνηση, πέρσι εξέδωσε την πρώτη «Εθνική Στρατηγική κατά της Εσωτερικής Τρομοκρατίας», η οποία ζητούσε μεγαλύτερη συνεργασία της κυβέρνησης με τον τεχνολογικό τομέα, συμμαχικές χώρες και τους οργανισμούς επιβολής του νόμου, με στόχο να αποτραπεί η στρατολόγηση νέων μελών σε εξτρεμιστικές οργανώσεις και βίαιες ενέργειες. Ο διευθυντής του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, είχε δηλώσει τον περασμένο Μάρτιο ότι το γραφείο αντιμετωπίζει την εισβολή στο Καπιτώλιο ως τρομοκρατική ενέργεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr