Όση εντύπωση είχε προκαλέσει η αναγγελία από τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, το πρόγραμμα ανανέωσης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, ύψους 100 δισ. ευρώ, τόση… βαρεμάρα προκαλεί η είδηση ότι το Βερολίνο σκοπεύει να προχωρήσει σε περικοπή του.

Όπως και νά’χει, πάντως, σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt, o υψηλός πληθωρισμός «ψαλιδίζει» το γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει ο Όλαφ Σολτς. To δημοσίευμα που επικαλείται πηγές από τον χώρο της βιομηχανίας και της πολιτικής, αναφέρει πως πολλά εξοπλιστικά προγράμματα, ειδικά για τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις, πιθανότατα θα ακυρωθούν, ενώ άλλα θα περικοπούν.

Ποια προγράμματα κόβονται

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από την προειδοποίηση του Γερμανικού Ελεγκτικού Συνεδρίου πως το πακέτο ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, ύψους 200 δισ. που σχεδίαζε η γερμανική κυβέρνηση, προκαλεί αναταράξεις στην δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, όπου επικρατεί η πολιτική του λεγόμενου «schwarze null» (μαύρο μηδέν), δηλαδή, των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Κατά την Handelsblatt τα προγράμματα που φαίνεται να «παγώνουν» αφορούν:

  • την κορβέτα K130
  • την απόκτηση νέων Eurofighter Typhoon
  • το πρόγραμμα για νέες φρεγάτες
  • τα αυτοκινούμενα πυροβόλα Howitzer που παραγγέλθηκαν, προς αντικατάσταση εκείνων που εστάλησαν στην Ουκρανία.

«Σώζεται» με αστερίσκο το F-35

Αντιθέτως «ώριμη» θεωρείται η αγορά του μαχητικού αεροσκάφους F-35 και του βαρέως μεταφορικού ελικοπτέρου Chinook. Όπως ανέφερε στην Handelsblatt πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις, «ο δρόμος για τα F-35 είναι χωρίς γυρισμό» καθώς το μαχητικό 5ης γενιάς αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ, λόγω της υποχρέωσης της Γερμανίας να διαθέτει αεροσκάφος ικανό για πυρηνική κρούση, ενώ έχουν προχωρήσει οι συνομιλίες με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αγορά του αεροσκάφους από την Lockheed Martin.

Ωστόσο, ο προγραμματισμός για αγορά συνολικά 35 F-35 τελεί υπό αναίρεση, καθώς ο προϋπολογισμός του εξοπλιστικού προγράμματος έγινε στη βάση της ισοτιμίας 1,1 του δολαρίου απέναντι στο ευρώ, ισοτιμία η οποία εντωμεταξύ έχει ανατραπεί, καθώς το ισχυρό δολάριο κάνει τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ πιο ακριβές. Έτσι, τελικά ίσως αγοραστούν λιγότερα μαχητικά, ίσα-ίσα για να καλύπτουν βασικά τις πυρηνικές υποχρεώσεις της Γερμανίας προς το ΝΑΤΟ.

«Χρειάζονται 200 ​​δισ. ευρώ»

Επίσης φαίνεται να μειώνεται δραστικά ο αριθμός των νέων οχημάτων μάχης Puma IFV (Infantry Fighting Vehicle), για το οποίο προϋπολογίστηκαν φέτος 304 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό το κονδύλι βαίνει διαρκώς μειούμενο, είπε στην Handelsblatt πολιτικός προερχόμενος από κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι περικοπές βρίσκουν αντίθετους τους εκπροσώπους της πολεμικής βιομηχανίας της Γερμανίας. «Για να εκπληρωθούν οι επιθυμίες των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, χρειάζονται 200 ​​δισ. ευρώ», δήλωσε διευθυντής της αμυντικής βιομηχανίας. Ωστόσο στην έκθεσή του για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το Ομοσπονδιακό Ελεγκτικό Συνέδριο επέκρινε και το γεγονός ότι η προγραμματισμένη για εξοπλισμούς συνολική δαπάνη ξεπέρασε το δημοσιονομικό πλαίσιο των 100 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr