Η φτώχεια αυξήθηκε απότομα πέρυσι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ιδίως μεταξύ των παιδιών, καθώς αυξήθηκε το κόστος διαβίωσης και τα ομοσπονδιακά προγράμματα που παρείχαν βοήθεια στις οικογένειες κατά τη διάρκεια της πανδημίας έληξαν.

Το τέλος της αρωγής

Το ποσοστό φτώχειας αυξήθηκε στο 12,4% το 2022 από 7,8% το 2021, το μεγαλύτερο άλμα ενός έτους που έχει καταγραφεί, ανακοίνωσε την Τρίτη το Γραφείο Απογραφής. Η φτώχεια μεταξύ των παιδιών υπερδιπλασιάστηκε, στο 12,4%, από το χαμηλό ρεκόρ του 5,2% το προηγούμενο έτος. Τα στοιχεία αυτά είναι σύμφωνα με τη συμπληρωματική μέτρηση της φτώχειας, η οποία συνυπολογίζει τον αντίκτυπο της κρατικής βοήθειας και τις γεωγραφικές διαφορές στο κόστος ζωής.

Οι αυξήσεις ακολούθησαν δύο χρόνια ιστορικά μεγάλης μείωσης της φτώχειας, η οποία οφείλεται κυρίως σε προγράμματα ασφαλείας που δημιουργήθηκαν ή επεκτάθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτά περιελάμβαναν μια σειρά άμεσων πληρωμών προς τα νοικοκυριά το 2020 και το 2021, ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας και διατροφής, αυξημένη βοήθεια για την ενοικίαση και μια διευρυμένη φορολογική πίστωση για τα παιδιά, η οποία για λίγο καιρό παρείχε εγγυημένο εισόδημα σε οικογένειες με παιδιά.

Σάρωσε ο πληθωρισμός

Σχεδόν όλα αυτά τα προγράμματα είχαν λήξει μέχρι πέρυσι, ωστόσο, αφήνοντας πολλές οικογένειες να αγωνίζονται να «επιπλεύσουν» μπροστά στις αυξανόμενες τιμές παρά την ισχυρή αγορά εργασίας και τη βελτίωση της οικονομίας. Το όριο φτώχειας, το οποίο βασίζεται στο κόστος βασικών ειδών όπως τα τρόφιμα και η στέγαση, αυξήθηκε απότομα.

Μια τετραμελής οικογένεια που ζει σε ενοικιαζόμενη κατοικία θεωρούνταν φτωχή εάν το εισόδημα της οικογένειας ήταν μικρότερο από 34.518 δολάρια το 2022, από 31.453 δολάρια το 2021. Οι υψηλότερες τιμές δεν έπληξαν μόνο τους φτωχούς. Το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών, προσαρμοσμένο για τον πληθωρισμό, μειώθηκε κατά 2,3% το 2022, στα 74.580 δολάρια, καθώς ο ταχύτερος πληθωρισμός από το 1981 υπερκάλυψε τον αντίκτυπο της αυξημένης απασχόλησης και της αύξησης των μισθών.

Αύξηση των φτωχών παιδιών

Το ποσοστό των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας υπερδιπλασιάστηκε
Όσοι είναι κάτω των 18 ετών και ζουν σε συνθήκες φτώχειας αυξήθηκαν στο 12,4% πέρυσι. «Οι άνθρωποι εργάζονται σκληρά», δήλωσε η Margaret O’Conor, η οποία διευθύνει το Common Pantry, μια μικρή τράπεζα τροφίμων στο Σικάγο. «Απλώς δεν τα βγάζουν πέρα, το κόστος ζωής είναι υπερβολικό». Ειδικά το ενοίκιο έχει απορροφήσει πολλά από τα επιπλέον εισοδήματα των ανθρώπων.

Η Common Pantry, όπως και πολλές τράπεζες τροφίμων, είχε εκρηκτική ζήτηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας που στη συνέχεια υποχώρησε το 2021, όταν οι πολίτες έλαβαν επιταγές τόνωσης, ενισχυμένα επιδόματα ανεργίας και την έκπτωση φόρου για τα παιδιά, μεταξύ άλλων βοηθημάτων. Στη συνέχεια, καθώς αυτά τα προγράμματα έπαψαν να ισχύουν, η ζήτηση άρχισε να ανεβαίνει και πάλι. «Το 2022 απλώς μας αιφνιδίασε», δήλωσε η κ. O’Conor. «Δεν το περιμέναμε. Δεν νομίζω ότι κάποια τράπεζα τροφίμων το περίμενε». Τα στοιχεία αυτά έρχονται στη δημοσιότητα, καθώς πλησιάζει η επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr