Κορονοϊός μέτρα

Σε τροχιά εκτίναξης απειλεί να μπει η πανδημία, με τον ΕΟΔΥ να περιμένει πάνω από 1.000 νέα κρούσματα κορονοϊού ακόμη και σήμερα και τους λοιμωξιολόγους να εισηγούνται ακόμη πιο αυστηρά μέτρα: Μείωση του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση και ισχύ της απαγόρευσης κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 12.30 την νύχτα.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας δεν απέκλεισε τα κρούσματα να φθάσουν σε τεραψήφιο αριθμό και σε νέο αρνητικό ρεκόρ ακόμη και σήμερα, Τρίτη.

Αρκουμανέας: Ισως και σήμερα πάνω από 1.000 τα κρούσματα

Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Αρκουμανέας είπε ότι «το τελευταίο διάστημα είμαστε όλοι σε εγρήγορση, υπάρχει αυξητική τάση.

Στο τέλος Ιουλίου ήμασταν στα 30 κρούσματα, φτάσαμε τα 350 και φύγαμε κάποια στιγμή από 300 και 400 την προηγούμενη εβδομάδα και φτάσαμε στην τάξη των 800-900.

Αυτή η αυξητική τάση, δημιουργεί μια μεγάλη πίεση σε όλη τη χώρα, γίνονται πολλά τεστ και πρέπει να το τονίσουμε γιατί είναι αναλογικό. Έχουμε φτάσει να κάνουμε μέχρι και 25.000 τεστ την ημέρα σε όλη τη χώρα και στοχευμένα και γενικά».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο να δούμε σήμερα τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων, απάντησε: «Είναι αρκετά πιθανό να συμβεί σήμερα».

«Γίνονται τα τεστ για να εντοπίσουμε τους ασθενείς και να τους απομονώσουμε, ώστε τελικά να υπάρχει περιορισμός στη διασπορά της νόσου. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ δύσκολες», πρόσθεσε.

Τα hot spots της πανδημίας και η υψηλή μεταδοτικότητα

«Η Θεσσαλονίκη έχει μια πολύ μεγάλη αύξηση το τελευταίο διάστημα, έχουμε τα Γιάννενα, τις Σέρρες, την Καστοριά. Είναι πολλές οι περιοχές και οι καινούργιες περιοχές που μπορεί να δούμε το επόμενο διάστημα.

Βλέπουμε ότι οι πιο νέοι νοσούν πιο πολύ και είναι αυτοί που δίνουν μια πιο δυναμική τάση στην πανδημία. Η ανησυχία είναι αν σε 10-15 ημέρες δούμε αυτό να μεταφέρεται και στην τρίτη ηλικία, στο σπίτι στους ηλικιωμένους ή σε ευπαθείς ομάδες. Αυτή είναι η ανησυχία.

Αυτό είναι που πρέπει να προσέξουν ειδικά οι νέοι, που κάποιοι νομίζουν ότι οι ίδιοι δεν νοσούν», υπογράμμισε.

Ο φυσικός δείκτης μεταδοτικότητάς του κορονοϊού σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες κυμαίνεται μεταξύ 2-6 με μέσο όρο το 3,28. Αυτό σημαίνει ότι ένας φορέας του ιού μπορεί εύκολα να κολλήσει από 2-6 άτομα με μέσο όρο τα 3,28 άτομα.

Η επιτροπή εισηγείται νέα μείωση ωραρίου στην εστίαση

Ενώπιον αυτής της δυναμικής του ιού, η επιτροπή των επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει ήδη εισηγηθεί νέα, πιο αυστηρά μέτρα.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Τσακρής, η εισήγηση είναι να μειωθεί το ωράριο λειτουργιάς στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίτερα και να αυξηθεί η τηλεργασία.

«Δεν έχουμε άλλα περιθώρια», δήλωσε ο κ. Τσακρής μιλώντας στον Σκάι και τόνισε: «Πρέπει να προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα πριν αλλάξει ο καιρός καθώς οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν στην εξάπλωση του ιού».

«Είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ημέρες να δούμε διακοπή της κυκλοφορίας νωρίτερα από τις 12:30», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. και πρόσθεσε: «Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει τη σημασία της χρήσης της μάσκας».

Όπως είπε ο κ. Τσακρής τώρα είναι η εποχή του κορονοϊού και «είναι πολύ πιθανό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη να δούμε μέχρι και διπλασιασμό των κρουσμάτων μέσα σε λίγες ημέρες».

«Χαρακτηριστικές είναι και οι περιπτώσεις σε διάφορες πόλεις της χώρας που λόγω των καιρικών συνθηκών υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού», πρόσθεσε.

Πηγή: economico.gr