Κορονοϊός θύματα

Συναγερμό και ερωτήματα προκαλεί η δραματική αύξηση των θανάτων από κορονοϊό.

Μόνον σήμερα, Πέμπτη, από το πρωί έχουν χάσει την ζωή τους 11 άνθρωποι, με τον ημερήσιο αριθμό θυμάτων να προσεγγίζει το θλιβερό ρεκόρ της 11ης Οκτωβρίου όταν είχαμε 13 θανάτους σε μία ημέρα.

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων έχει φθάσει στα 481, ενώ από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα -σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων – έχουν καταγραφεί 89 θάνατοι.

Υπάρχει υποκαταγραφή των κρουσμάτων;

Οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν τις τελευταίες ημέρες την έντονη ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους για την αύξηση των νεκρών, με αρκετούς να θεωρούν ότι ο υψηλός δείκτης θνησιμότητας συνδέεται και με πιθανή υποκαταγραφή των κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από τις αρχές Αυγούστου μέχρι χθες, είχαν καταγραφεί 263 θάνατοι, όταν το διάστημα Φεβρουαρίου – Ιουλίου είχαν χάσει συνολικά τη ζωή τους 206 άνθρωποι .

Αυτό οδηγεί σε μία αναλογία 3,41 θανάτων ανά ημέρα, όταν στο πρώτο κύμα η αναλογία ήταν μόλις 0,76 θάνατοι σε ημερήσια βάση.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, στο πρώτο κύμα αναλογούσαν 21,7 κρούσματα ανά θάνατο και στο δεύτερο 72,5. Και το στοιχείο αυτό δημιουργεί τα περισσότερα ερωτήματα σε σχέση τόσο με την κλίμακα όσο και με την στόχευση των διενεργούμενων τεστ.

Τα θύματα το τελευταίο 24ωρο

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους:

  • Ένας 54χρονος με υποκείμενα νοσήματα στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».
  • Ένας 80χρονος με υποκείμενα νοσήματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «Ιωαννίνων»
  • Δύο άνδρες ηλικίας 77 και 69 ετών έχασαν τη ζωή τους στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Ο πρώτος είχε υποκείμενα νοσήματα και ο δεύτερος όχι.
  • Μια 91χρονη άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος».
  • Στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός απεβίωσε και ένας ηλικιωμένος 87 ετών, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε υποκείμενα νοσήματα.
  • Ακόμη ένας ηλικιωμένος 97 ετών με υποκείμενα νοσήματα, έχασε την μάχη στο Θριάσιο.
  • Στη λίστα των νεκρών προστέθηκαν ακόμη δυο άνδρες, 58 και 74 ετών, από το νοσοκομείο «Παπαγεωργίου»
  • Και δυο 69χρονοι που νοσηλευόταν στα νοσοκομεία «Ασκληπίειο Βούλας» και «Αλεξάνδρα»

Πηγή: economico.gr