«Ο Πούτιν δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος» λέει πρώην πρωθυπουργός του

Άλλος ένας παλιός και στενός συνεργάτης του Ρώσου προέδρου μίλησε στα ΜΜΕ μετά την εισβολή στην Ουκρανία και δεν έκρυψε το σοκ του από την πολιτική «μετάλλαξη» του ανθρώπου που πριν από 22 τον είχε επιλέξει ως πρωθυπουργό της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο λόγος για τον Μιχαήλ Κασιάνοφ, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός του Πούτιν κατά το διάστημα 2000-2004 και που, μιλώντας -κάτι πολύ σπάνιο- στο AFP σχετικά με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον άλλοτε πολιτικό του προϊστάμενο, για τον οποίο ανέφερε ότι δεν θα μπορούσε σε καμία απολύτως περίπτωση να φανταστεί ότι θα έδινε το «πράσινο φως» για εισβολή στην Ουκρανία.

«Ο Πούτιν που γνώριζα εγώ ήταν διαφορετικός», δήλωσε ο Μ. Κασιάνοφ στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι δεν πίστευε, όπως πολλοί άλλοι Ρώσοι, ότι θα ξεσπούσε πόλεμος, αλλά και εξηγώντας ότι εντέλει κατάλαβε τι ερχόταν τρεις ημέρες πριν από την εισβολή, όταν ο Β. Πούτιν συγκάλεσε και προέδρευσε σε επιμελώς χορογραφημένη συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της Ρωσίας, που αναμεταδόθηκε τηλεοπτικά.

«Ναι, θα έχουμε πόλεμο»

«Όταν παρακολούθησα αυτή τη συνεδρίαση (…) κατάλαβα πως, ναι, θα έχουμε πόλεμο», είπε. «Γνωρίζω όλους αυτούς τους ανθρώπους και βλέποντάς τους, είδα πως ο Πούτιν δεν ήταν ο ίδιος. Όχι σε ιατρικό επίπεδο. Σε πολιτικό», πρόσθεσε και εκτίμησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει ως ακόμη και δύο χρόνια, αν και δήλωσε ότι πιστεύει πάντα ακράδαντα πως, μια μέρα, η Ρωσία θα ξαναπάρει τον «δημοκρατικό δρόμο».

Ο 64χρονος πρώην πρωθυπουργός του κ. Πούτιν, ο οποίος είχε καταβάλει προσπάθειες για την προσέγγιση μεταξύ της Μόσχας και Δυτικών κρατών και απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του το 2004, πέρασε στην αντιπολίτευση κι έγινε ένας από τους σφοδρότερους επικριτές του Κρεμλίνου. Σήμερα είναι επικεφαλής του Κόμματος για την Ελευθερία του Λαού, μιας μικρής φιλελεύθερης παράταξης και κατηγορεί τον Πούτιν ότι δημιούργησε αφότου ανέλαβε την εξουσία το 2000 ένα σύστημα βασισμένο στην ατιμωρησία και στον φόβο.

Σύστημα σαν… KGB

«Αυτά είναι τα κεκτημένα ενός συστήματος το οποίο, με την ενθάρρυνση του Πούτιν, ως αρχηγού του κράτους, άρχισε να λειτουργεί κατά τρόπο ακόμη πιο κυνικό κι απάνθρωπο απ’ ό,τι στα τελευταία στάδια της Σοβιετικής Ένωσης», τόνισε, προσθέτοντας ότι «κατά βάθος, πρόκειται για σύστημα που θυμίζει την KGB, βασίζεται στην πλήρη ατιμωρησία». Είναι σαφές ότι οι άνθρωποι του συστήματος «δεν περιμένουν πως θα τιμωρηθούν» για τίποτε απολύτως.

Ο κ. Κασιάνοφ είπε πως έφυγε από τη Ρωσία εξαιτίας της αντίθεσής του στην επίθεση του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Απέφυγε να διευκρινίσει σε ποια χώρα βρίσκεται, επικαλούμενος λόγους ασφαλείας. Ο Μπόρις Νεμτσόφ, επικριτής του κ. Πούτιν με τον οποίο είχε σχέσεις ο κ. Κασιάνοφ, δολοφονήθηκε κοντά στο Κρεμλίνο το 2015. Ο Αλεξέι Ναβάλνι, μαύρο πρόβατο του Ρώσου προέδρου, βρίσκεται στη φυλακή, αφού επέζησε από τη δηλητηρίασή του το 2020.

Μετά την Ουκρανία, η Βαλτική

«Αν πέσει η Ουκρανία, οι χώρες της Βαλτικής θα είναι οι επόμενες» στον κατάλογο, προειδοποίησε ο Κασιάνοφ και πρόσθεσε ότι είναι «κατηγορηματικά» αντίθετος στην ιδέα ότι ο Βλάντιμιρ Πούτιν δεν πρέπει να ταπεινωθεί και εναντιώνεται στις εκκλήσεις η Ουκρανία να δεχθεί να εκχωρήσει μέρος της επικράτειάς της με αντάλλαγμα την ειρήνη.

«Τι έχει κάνει ο Πούτιν για να του αξίζει αυτό;» διερωτήθηκε. «Αυτή είναι θέση υπερβολικά πραγματιστική. Θεωρώ πως είναι λάθος κι ελπίζω ότι η Δύση δεν θα ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο». Αναφερόμενος στην εποχή μετά τον Βλάντιμιρ Πούτιν, ο Μιχαήλ Κασιάνοφ προεξόφλησε ότι ο διάδοχός του θα τελεί υπό τις εντολές των μυστικών υπηρεσιών, όμως δεν θα μπορέσει να ελέγξει για πολύ το σύστημα και δεν θα είναι εφικτό να οργανωθούν δημοκρατικές εκλογές.

Δεκαετία «αποπουτινοποίησης»

Μολαταύτα, «είμαι σίγουρος πως η Ρωσία θα επιστρέψει στον δρόμο της οικοδόμησης δημοκρατικού κράτους» μια μέρα, είπε, εκτιμώντας πως θα χρειαστεί μια δεκαετία για την «αποκομουνιστικοποίηση» και την «αποπουτινοποίηση» της χώρας. «Θα είναι πολύ δύσκολο, έπειτα από αυτόν τον εγκληματικό πόλεμο» στην Ουκρανία, προειδοποίησε. Για τον Κασιάνοφ, ανάμεσα στις κορυφαίες προτεραιότητες θα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τις ευρωπαϊκές χώρες, που χαρακτηρίζει «φυσικούς εταίρους» της Μόσχας.

Αν και η ρωσική αντιπολίτευση περιγράφεται συχνά ως πολύ διχασμένη για να νικήσει τον κ. Πούτιν, ο πρώην πρωθυπουργός είπε πως θεωρεί ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε τα δεδομένα. «Μετά την τραγωδία της οποίας γινόμαστε μάρτυρες, η αντιπολίτευση θα ενωθεί. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτό», είπε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα το μέγεθος του καθήκοντος που έχει μπροστά της, κατά την άποψή του. «Θα πρέπει να ανοικοδομηθούν όλα από το μηδέν. Θα πρέπει να ξαναρχίσει κύκλος οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων», είπε, τονίζοντας ότι «πρόκειται για προκλήσεις τόσο τεράστιες όσο και δύσκολες, που όμως πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr