Βαρύτατες συνέπειες για την κυβέρνηση των ΗΠΑ προοιωνίζεται η κατάρρευση του Αφγανιστάν και η παράδοσή του στα χέρια των Ταλιμπάν.

Σοκαρισμένη η Αμερικανική κοινή γνώμη είδε στις τηλεοράσεις της και στους υπολογιστές της τα βίντεο από την πτώση της Καμπούλ και τις σκηνές τρόμου και αλλοφροσύνης που εκτυλίχθηκαν στο αεροδρόμιο της αφγανικής πρωτεύουσας και σχεδόν αυτόματα μετέφερε την ευθύνη για το χάος στη χώρα αυτή στην κυβέρνηση Μπάιντεν και την απόφασή της για απόσυρση όλων των Αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Δημοσκόπηση-κόλαφος

Την εικόνα αυτή κατέγραψε δημοσκόπηση από το Politico και τη Morning Consul, στην οποία μόνο το 49% των 1.999 ψηφοφόρων που ερωτήθηκαν στήριζε την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να εγκαταλείψει το Αφγανιστάν, έναντι 69% τον Απρίλιο, όταν ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα φύγουν από το Αφγανιστάν έως τις 11 Σεπτεμβρίου. Από την άλλη πλευρά, το 51% των ψηφοφόρων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο ο Τζο Μπάιντεν διαχειρίστηκε το θέμα της αποχώρησης.

Πλήρης αντίθεση

Παράλληλα, το 45% εκτιμά πως οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να αποσύρουν τα στρατεύματά τους, εάν αυτή η αποχώρηση επέτρεπε στους Ταλιμπάν να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας, όπως ακριβώς συνέβη. Ένα ανάλογο ποσοστό (48%) αντιτίθεται στην αμερικανική αποχώρηση, εάν αυτή θα «άνοιγε τον δρόμο στην Αλ Κάιντα και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις για να ξεκινήσουν επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν». Βέβαια, το 53% των Δημοκρατικών ψηφοφόρων εγκρίνει τη διαχείριση της αποχώρησης από το Αφγανιστάν από τον Τζο Μπάιντεν, ένα πολύ μικρότερο ποσοστό σε σύγκριση με εκείνο της δημοτικότητάς του στους κόλπους του κόμματος «η οποία κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 70-89%».

Οργή στη Γερουσία

Την ίδια στιγμή, ακόμα και κορυφαία μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος στη ΗΠΑ ασκούν δριμεία κριτική στον Μπάιντεν: ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, προεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, εξαπέλυσε επίθεση για το «λάθος σχέδιο» της κυβέρνησης Μπάιντεν για την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, κάνοντας λόγο για «τρομακτικά αποτελέσματα χρόνων αποτυχιών της πολιτικής και των υπηρεσιών πληροφοριών».

Μάλιστα, ο Μενέντεζ ξεκαθαρίζει ότι στο πλαίσιο του ρόλου της, η Επιτροπή θα καλέσει σε ακρόαση «για το Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένων των εσφαλμένων διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης Τραμπ με τους Ταλιμπάν και της λάθος εκτέλεσης της αποχώρησης των ΗΠΑ από την κυβέρνηση Μπάιντεν».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr