Την ώρα που το φάσμα της επισιτιστικής κρίσης γίνεται όλο και πιο απτό, τα στοιχεία σχετικά με την πορεία του πολέμου στην Ουκρανία δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας.

Σε ρωσικά χέρια

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε και επεξεργάστηκε η NASA, η Ρωσία ελέγχει σήμερα το 22% της αγροτικής γης της Ουκρανίας και ο πόλεμος απειλεί τη σοδειά που θα πρέπει να μαζευτεί το καλοκαίρι. «Ο σιτοβολώνας του κόσμου βρίσκεται σε πόλεμο» και «βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια μιας επισιτιστικής κρίσης που είναι πιθανό να επηρεάσει κάθε χώρα και κάθε άτομο στον κόσμο με κάποιο τρόπο», εξήγησε η Ινμπάλ Μπέκερ-Ρεσίφ, η διευθύντρια του Προγράμματος Συγκομιδών της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας.

Απειλή για τα δημητριακά

Με βάση τις δορυφορικές εικόνες που λήφθηκαν στις 13 Ιουνίου από την αποστολή Sentinel-2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και αναλύθηκαν από τους ειδικούς του Προγράμματος, το 22% της αγροτικής γης της Ουκρανίας βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο στα ανατολικά και νότια της χώρας. Σε αυτές τις εκτάσεις καλλιεργείται το 28% των χειμερινών δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη) και το 18% των θερινών δημητριακών και άλλων πολύτιμων για τη διατροφή φυτών (καλαμπόκι και ηλίανθοι), διευκρινίζει η NASA.

Η κρίσιμη περίοδος

Πριν από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου η Ουκρανία παρείχε το 46% της παγκόσμιας παραγωγής ηλιέλαιου. Το 9% των εξαγωγών σιταριού, το 17% του κριθαριού και το 12% του καλαμποκιού, προέρχονταν επίσης από τη χώρα αυτήν, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Η περίοδος μεταξύ Ιουλίου και Οκτωβρίου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Ουκρανούς αγρότες, οι οποίοι μαζεύγουν τα χειμερινά και τα ανοιξιάτικα δημητριακά. Τα χειμερινά δημητριακά για τη συγκομιδή του επόμενου έτους θα πρέπει άλλωστε να φυτευτούν πριν από τον Νοέμβριο.

Τα προβλήματα του πολέμου

Ωστόσο, οι αγρότες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, λόγω της εκρηκτικής αύξησης στις τιμές των καυσίμων και των λιπασμάτων αλλά και τον κίνδυνο να βομβαρδιστούν τα χωράφια τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της μεγαλύτερης ένωσης παραγωγών και εξαγωγέων στην Ουκρανία, η σοδειά αναμένεται να μειωθεί κατά 40% για το σιτάρι και κατά 30% για το καλαμπόκι. Η Ουκρανία υπόκειται επίσης σε ναυτικό αποκλεισμό από τη Ρωσία και δεν μπορεί να εξάγει τη σοδειά της δια θαλάσσης, υπενθύμισε ο Σεργκέι Σκακούν, ένας ερευνητής στη NASA και στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ.

Απέπλευσε το ρωσικό πλοίο

Εν τω μεταξύ, το φορτηγό πλοίο υπό ρωσική σημαία για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι μεταφέρει κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά απέπλευσε αργά το βράδυ της Τετάρτης από το βορειοδυτικό τουρκικό λιμάνι του Καρασού. Την Κυριακή, ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία είχε δηλώσει πως οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν το πλοίο «Zhibek Zholy». Το πρακτορείο Reuters είχε μεταδώσει νωρίτερα πως η Ουκρανία είχε ζητήσει από την Τουρκία να συλλάβει το πλοίο. Στη συνέχεια, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε ως ψευδείς τις πληροφορίες ότι το πλοίο έχει συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr