Από το 537 μ.Χ. ως σήμερα ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία, όχι μόνο της βυζαντινής εποχής, αλλά παγκοσμίως. Ωστόσο, το μέλλον της φαίνεται σκοτεινό.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Τζουμχουριέτ ο ναός -από το 2020 ξανά τζαμί, με απόφαση Ερντογάν- παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και βανδαλισμού, με το δημοσίευμα να περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Το ρεπορτάζε αναφέρει ότι από τον Ιούλιο του 2020 μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας έχουν δει εικόνες βαναδαλισμού στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας και προσθέτει πως τα πλήθη που συρρέουν καθημερινά σε αυτή συμβάλουν στην καταστροφή της.

Χιλιάδες επισκέπτες

Μάλιστα η εφημερίδα έστειλε δημοσιογράφους στην Αγία Σοφία προκειμένου να καταγράψουν όλα όσα είδαν, με την Τζουμχουριέτ να προχωρά σε μία δυσοίωνη πρόβλεψη για το μνημείο σύμβολο του Ελληνισμού, γράφοντας πως «Η Αγία Σοφία δεν θα δει το 2050». Οι δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας επισήμαναν ότι είδαν δεκάδες επισκέπτες να συρρέουν στην Αγία Σοφία και ανέφεραν ότι στο «Μπαϊράμι» πριν από μερικές εβδομάδες συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 100 χιλιάδες επισκέπτες.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο της Τζουμχουριέτ, ακόμη και η υγρασία από τις ανάσες του πλήθους, αρκεί για να προκαλέσει φθορά. Οι εικόνες που είδαν φέτος το φως της δημοσιότητας προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από αρχαιολόγους και ιστορικούς, γράφει η εφημερίδα και ασκώντας κριτική στον Τούρκο πρόεδρο σημείωσε πως η Αγία Σοφία εργαλειοποιήθηκε για πολιτικούς λόγους και υποστηρίζει το μνημείο πρέπει να παραμένει μουσείο.

Εισιτήριο ή καταστροφή

H εφημερίδα μετά τις εικόνες ντροπής από τις φθορές στην Αυτοκρατορική Πύλη και τις φωτογραφίες με τα σφηνωμένα παπούτσια στις εσοχές του ναού, κάνει αναφορά και στον Τούρκο αρχαιολόγο, Ομέρ Φαρούκ Γιαβαστσάι και στη φωτογραφία που ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην οποία ανέφερε ότι κάποιοι μετέτρεψαν ακόμα και μια ιστορική οθωμανική δεξαμενή νερού σε…παπουτσοθήκη, αφότου έσπασαν το καπάκι της. Την ίδια ώρα «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», γιατί δεν έχουν γίνει σωστές εργασίες αποκατάστασης.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι υπάρχουν πολλοί επισκέπτες, που χρησιμοποιούν το μνημείο για να διανυκτερεύσουν, για να αφήσουν τις βαλίτσες τους και για να αφήσουν μέσα σε αυτό τα καροτσάκια των μωρών, ή για να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες. Αρχαιολόγοι και Τούρκοι ιστορικοί προειδοποιούν, ότι ο ναός πρέπει να ξαναγίνει μουσία και να μπει εισιτήριο για είσοδο σε αυτόν αλλά και να εισέρχονται μόνο 20 άνθρωποι κάθε φορά, για να μπορεί το μνημείο να διατηρηθεί, ειδάλλως θεωρούν δεδομένη στο εγγύς μέλλον την ολική καταστροφή του.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr