Σολτς Μητσοτάκης

Περισσότερο από μία ώρα κράτησε η κατ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Γερμανό Καγκελάριο Ολαφ Σολτς στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο Γερμανός Καγκελάριος έστειλε νέο ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία – και μάλιστα από ελληνικό έδαφος – ότι αμφισβήτηση κυριαρχίας εταίρου στο ΝΑΤΟ δεν είναι ανεκτή.

Ιδιαίτερου συμβολισμού ήταν και η απάντησή του σε ερώτημα αν η Γερμανία έχει πρόβλημα να τοποθετήσει η Ελλάδα τα γερμανικά τεθωρακισμένα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο. “Δώσαμε αυτά τα τεθωρακισμένα, ποτέ δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα με αυτά.

 • Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και δεν θα απαντήσω εγώ για αυτήν”, είπε ο κ. Σολτς. Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στον δημοσιογράφο στον δημοσιογράφο: “θα σας πω εγώ που θα πάνε ακριβώς. Στον Έβρο 

Στην εισηγητική του τοποθέτηση, ο Γερμανός Καγκελάριος χαρακτήρισε εξαιρετικές τις οικονομικές συνθήκες της Ελλάδας και εμφανίστηκε απόλυτα ικανοποιημένος από το περιεχόμενο της συζήτησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Γερμανού Καγκελάριου

 • Όλα τα θέματα πρέπει να επιλυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς ΔικαίουΟι σχέσεις καλής γειτονίας Ελλάδας-Τουρκίας είναι σημαντικές για το ΝΑΤΟ
 • Η ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή γεμάτες δυνατότηετς και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να τις αξιοποιήσουν
 • Στόχος μας πρέπει να είναι η ανεξαρτησία από τη Ρωσία και τις ρωσικές εισαγωγές
  Φτάσαμε σε μία νέα Ελλάδα. Οι οικονομικές συνθήκες είναι εξαιρετικές
 • Η Ελλάδα έχει αναπτύξει εξαιρετικά προγράμματα για τις ΑΠΕ
 • Πρέπει να κοιτάξουμε να έχουμε τρόπο αποθήκευσης φυσικού αερίου από κοινού
 • Οι τιμές στην ενέργεια πρέπει να πέσουν και συμφωνήσαμε αυτό να γίνει με αλληλεγγύη
 • Η ενεργειακή κρίση είναι αποτέλεσμα της κρίσης στην Ουκρανία
 • Είναι στο χέρι της Ρωσίας να τερματίσει αυτό τον αδικαιολόγητο πόλεμο
 • Με χαροποίησε η επίσκεψη στην Ακρόπολη που είναι η κοινή μας ιστορία. Εκεί εκδηλώθηκε στην πράξη για πρώτη φορά η Δημοκρατία.
 • Είμαστε εταίροι στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και έχουμε καλή επαφή
  Ελλάδα και Γερμανία συνδέονται με μακρά ιστορία φιλίας
 • Είναι μεγάλη χαρά για μένα που βρίσκομαι σήμερα στην Αθήνα

Τα μηνύματα του πρωθυπουργού 

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η Ελλάδα θωρακίζει την εθνική της άμυνα και διευρύνει τις συμμαχίες της για την αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων. «Επανέλαβα στον κ. Σολτς», είπε ο πρωθυπουργός «ότι είναι πραγματικά κρίμα ο κ. Ερντογάν να μην βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδας, γιατί οι γείτονες και οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν. Οι συμβάσεις δεν αλλάζουν, ούτε η ιστορία με ψευδαισθήσεις».

Ο πρωθυπουργός έθεσε  και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

«Χάρη στις προσπάθειες πρωτίστως των Ελλήνων πολιτών αλλά και την πολιτείας, σχεδόν όλα είναι πολύ διαφορετικά στην οικονομία, την κοινωνία, στη διεθνή θέση της χώρας, από την επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα είναι επιτέλους εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας 

Η Ελλάδα σήμερα είναι επιτέλους εκτός ευρωπαϊκής εποπτείας, με 11 θετικές αξιολογήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, εμφανίζει έναν από τους πιο δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη περιορίζοντας την ανεργία και προσβλέποντας σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον καγκελάριο της Γερμανίας ‘Ολαφ Σολτς.

«Ταυτόχρονα έχει εκτινάξει επενδύσεις και εξαγωγές, και όλα αυτά ενώ μειώνει το δημόσιο χρέος το οποίο φέτος θα πέσει στο 170% του ΑΕΠ κάτι που αποδεικνύει ότι η οικονομική πρόοδος μπορεί να συμβαδίζει με τη δημοσιονομική ισορροπία.

Η χώρα αμύνεται στις προκλήσεις που γεννάει η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων 

Η συνολική αυτή αναβάθμιση συντελείται την ώρα που η πατρίδα μου παράλληλα αμύνεται, τόσο απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, τον πόλεμο στην Ουκρανία, όσο και στις εθνικές προκλήσεις που γεννάει η επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων της» τόνισε.

«Για την αξιοπιστία που κατέκτησε η χώρα μας είμαστε υπερήφανοι όλοι οι Έλληνες. Είναι αυτή που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα σέβεται και αξιοποιεί παραγωγικά την ευρωπαϊκή αρωγή, όπως το πρόγραμμα του RRF. Και όσο πιο αποτελεσματικά την αξιοποιεί τόσο πιο πειστικά μπορεί στην συνέχεια να διεκδικήσει και νέους πόρους» τόνισε ο πρωθυπουργός

«Είναι χαρά μου που συνεργαζόμαστε από νέες θέσεις για τους κοινούς στόχους της ηπείρου μας, μακριά από ρόλους ισχυρού και αδύναμου ή πιστωτή και δανειζόμενου, ρόλοι του παρελθόντος.

Η Ελλάδα συζητά πλέον ισότιμα και δημιουργικά 

Με την πατρίδα μου τώρα να μην ζητά απλά παθητικά όπως έκανε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά να συζητά ισότιμα, δημιουργικά, συμβάλλοντας, στη διάρκεια της πανδημίας, στο ευρωπαϊκό ψηφιακό διαβατήριο, αλλά και στη συγκρότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και πρωταγωνιστώντας τώρα για μια ενιαία κοινοτική πολιτική στην ενέργεια για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, αλλά και για την περαιτέρω εμβάθυνση της δημοκρατίας στα κράτη μέλη που πολιορκούνται από τον λαϊκισμό και την δημαγωγία», πρόσθεσε.

«Επανέλαβα στον κ. Σολτς», είπε ο πρωθυπουργός «ότι είναι πραγματικά κρίμα ο κ. Ερντογάν να μην βλέπει ότι βαδίζει σε ένα αδιέξοδο όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδας, γιατί οι γείτονες και οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν. Οι συμβάσεις δεν αλλάζουν, ούτε η ιστορία με ψευδαισθήσεις».

Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις

Ερώτηση προς Σολτς: Η Ευρώπη χαιρέτησε την αποφασιστικότητα με την οποία η Γερμανία καταδίκασε την αμφισβήτηση της ακεραιότητας της Γερμανίας. Ποια η θέση για την ίδια στάση της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα

Σολτς: Αποτελεί συμφέρον όλων η καλή γειτονία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει πει ξεκάθαρα τη θέση του επ’ αυτού

Ερώτηση προς Σολτς: Θα είχατε πρόβλημα αν τα γερμανικά τεθωρακισμένα σταθμευτούν στα σύνορα με την Τουρκία;

Σολτς: Δώσαμε αυτά τα τεθωρακισμένα, ποτέ δεν ρωτάμε τι κάνει η Ελλάδα με αυτά. Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ και δεν θα απαντήσω εγώ για αυτήν. Δεν υπάρχει περίπτωση κράτη μέλη της Συμμαχίας να αμφισβητούν την κυριαρχία. Για τις γερμανικές επανορθώσεις πιστεύω ότι θα στηρίξουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε

Μητσοτάκης: Κρατώ τη στάση του κ. Σολτς. Νομίζω ότι η Γερμανία έχει τοποθετηθεί στο θέμα αυτό με απόλυτη σαφήνεια. Έχω ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιυο για το πώς αντιλαμβανόμαστε τις προκλήσεις αυτές και για το πώς μπορεί να υπάρξει αποκλιμάκωση. Για τα γερμανικά τεθωρακισμένα μπορώ να απαντήσω ότι θα κατευθυνθούν στον Έβρο γιατί εκεί κρινουν οι ΕΔ ότι είναι πιο χρήσιμα. Ανοιχτό το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, προσβλέπουμε σε μια επίλυση αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που έρχονται και από το παρελθόν. ΤΟ γεγονός ότι δεν έχουμε βρει λύση δεν σκιάζει το επίπεδο των ελληνογερμανικών σχέσεων και την προοπτική τους. maksimoy-1

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr