Μέρκελ Σολτς

Για όσους γνωρίζουν τα τεκτενόμενα μεταξύ Βερολίνου και Βρυξελλών η έκρηξη ήταν απλώς θέμα χρόνου. Και για όσους – που δεν είναι λίγοι στην Ευρώπη – χρεώνουν στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την αποτυχία της ευρωπαϊκής στρατηγικής στους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊοιύ και για τις συμφωνίες με τις φαρμακευτικές εταιρίες, η σημερινή σκληρή επίθεση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς κατά της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν μόνον η αρχή.

“Η στρατηγική της είναι πραγματικά σκ…ά”

Ο σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς, στην διάκρεια του γερμανικού υπυργικού συμβουλίου και ενώπιον της Ανγκελα Μέρκελ, είπε οργισμένος ότι η στρατηγική της Κομισιόν για τα εμβόλια είναι «πραγματικά σκ…ά» και πως η Γερμανία «δεν μπορεί να αφήσει αυτά τα σκ…ά να επαναληφθούν».

Ο ίδιος είπε ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί αποτελεί «ντροπή», ενώ σύμφωνα με την Bild, η Ανγκελα Μέρκελ δεν αντέδρασε στο ξέσπασμα του Σολτς παρά μόνον μόνον όταν αναφέρθηκε ονομαστικά στην φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα όμως με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν είναι η μόνη στην Κομισιόν που συγνετρώνει ντην πολιτική οργή των γερμανών υπουργών. Στο στόχαστρο βρίσκεται και η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, στην οποία καταλογίζεται ότι απέτυχε να εξασφαλίσει συμβόλαιο με την Pfizer μέχρι τον Νοέμβριο, ενώ η Βρετανία και οι ΗΠΑ είχαν κλείσει συμφωνίες από τον περασμένο Ιούλιο.

Παράπονα για την Στέλλα Κυριακίδου φέρεται να εξέφρασε στην Ανγκελα Μέρκελ και ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Ο Σπαν φέρεται να είπε πως η Κυριακίδου δεν μπορούσε ούτε καν να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με στελέχη της Pfizer, ενώ ο ίδιος ο γερμανός υπουργός Υγείας μιλούσε απευθείας στον επικεφαλής.

Politico: Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε για την φον ντερ Λάιεν

Κατά της προέδρου της Κομισιόν στρέφεται με σημερινό του άρθρο και το Politico. «Ηρθε η ώρα να μιλήσουμε για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν», γράφει το άρθρο, και υποστηρίζει ότι η κυρία φον τνερ Λάιεν  περιφέρεται στους διαδρόμους των Βρυξελλών ως τοποτηρητής της γερμανικής καγκελαρίας, χωρίς να δείχνει καμία πρόθεση ανάληψης της ευθύνης για το χάος που έχει δημιουργήσει».

Πηγή: economico.gr