Ερντογάν Μακρόν
epa06638398 Turkish President Recep Tayyip Erdogan speaks during the opening ceremony of Yeditepe Biennial at The Hagia Sophia museum in Istanbul, Turkey, 31 March 2018. Yeditepe Biennial is the first biennial of the Classical Turkish Arts field in the world. More than 600 artists are participating with some three thousand artworks. EPA/ERDEM SAHIN

Οι δυτικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας δείχνουν πιο κοντά από ποτέ, η τουρκική λίρα δέχεται νέο γύρο πιέσεων και ο πληθωρισμός εκρήγνυται, αλλά ο Ταγίπ Ερντογάν επίδίδεται σε νέο επικοινωνιακό – και προκλητικό – σόου.

Ο τούρκος πρόεδρος πήγε σήμερα για προσευχή στην Αγία Σοφία, απ’ όπου ευχήθηκε «να ξεφορτωθούν σύντομα οι Γάλλοι τον Εμμανουέλ Μακρόν».

Εξαπολύοντας νέα σφοδρή επίθεση κατά του γάλλου προέδρου, ο Ερντογάν είπε πως ο Μακρόν αποτελεί «βάρος» για την Γαλλία και, σύμφωνα με την Sabah, δήλωσε:

«Η ευχή μου για τη Γαλλία είναι να ξεφορτωθεί τον Macron το συντομότερο. Αλλιώς, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν για περισσότερο χρόνο τους διαδηλωτές των “Κίτρινων Γιλέκων”, ή μπορεί να εμφανιστούν και τα “Κόκκινα Γιλέκα”».

Πρόσθεσε επίσης ότι η Γαλλία δεν μπορεί να έχει πια διαμεσολαβητικό ρόλο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, λόγω των αμφιλεγόμενων θέσεών της.

Είχε προηγηθεί το ψήφισμα της γαλλικής εθνοσυνέλευσης υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Το ψήφισμα, με συντριπτική πλειοψηφία, ζητά παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Αρμένιους και απαιτεί διεθνή έρευνα για τα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράχθηκαν στην περιοχή.

Το ψήφισμα προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Αγκυρα, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να διαμηνύει:

«Αυτή η απόφαση της Γαλλικής Γερουσίας είναι ο δείκτης που αποκαλύπτει γιατί η συμφωνία του Μινσκ, με επικεφαλής τους συμπροέδρους που πρέπει να είναι αμερόληπτοι, δεν παρείχε λύση».
Η ομάδα του Μινσκ, υπό την προεδρία της Γαλλίας, της Ρωσίας και των ΗΠΑ, ιδρύθηκε το 1992 για να ηγηθεί της προσπάθειας εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πηγή: economico.gr