Οι Ισραηλινοί ερευνούν

“The plot thickens” (“Η πλοκή πυκνώνει”). Την ώρα που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να σφυροκοπούν ανελέητα τη Λωρίδα της Γάζας, στον ισχυρισμό αμερικανικών ΜΜΕ ότι το Ισραήλ είχε εκ των προτέρων και εγκαίρως πληροφορηθεί από ξένες μυστικές υπηρεσίες για τα σχέδια της Χαμάς για μεγάλη τρομοκρατική επίθεση στα νότια της χώρας, τώρα προστίθεται κι άλλο ένα μυστήριο: αν επενδυτές είχαν εσωτερική πληροφόρηση για την επίθεση και αν την αξιοποίησαν για να κερδοσκοπήσουν.

Εσωτερική πληροφόρηση

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, το οποίο επικαλείται πληροφορίες από την ισραηλινή οικονομική ιστοσελίδα The Marker, oι ισραηλινές αρχές διερευνούν ισχυρισμούς Αμερικανών ερευνητών ότι ορισμένοι επενδυτές μπορεί να γνώριζαν εκ των προτέρων το σχέδιο της Χαμάς να επιτεθεί στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και χρησιμοποίησαν την πληροφορία αυτή για να επωφεληθούν από ισραηλινούς τίτλους. Η έρευνα των καθηγητών νομικής Robert Jackson Jr του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και Joshua Mitts του Πανεπιστημίου Κολούμπια διαπίστωσε σημαντικές ανοικτές πωλήσεις μετοχών πριν από τις επιθέσεις, οι οποίες πυροδότησαν έναν πόλεμο σχεδόν δύο μηνών.

“Υπό διερεύνηση”

Μέρες πριν από την επίθεση, οι traders φάνηκε να προβλέπουν τα γεγονότα που θα ακολουθούσαν“, έγραψαν, επικαλούμενοι το σορτάρισμα στο MSCI Israel Exchange Traded Fund (ETF) που “ξαφνικά και σημαντικά, αυξήθηκε” στις 2 Οκτωβρίου με βάση τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Χρηματοοικονομικής Βιομηχανίας (FINRA). “Και λίγο πριν από την επίθεση, οι ανοικτές πωλήσεις ισραηλινών τίτλων στο Χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ (TASE) αυξήθηκαν δραματικά“, έγραψαν στην 66σέλιδη έκθεσή τους. Ενώπιον των αποκαλύψεων/ισχυρισμών της έκθεσης των δύο καθηγητών από τις ΗΠΑ, η Αρχή Κεφαλαιαγοράς του Ισραήλ δήλωσε ότι “το θέμα είναι γνωστό στην αρχή και βρίσκεται υπό διερεύνηση από όλα τα αρμόδια μέρη“.

“The Big Short”

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι οι ανοικτές πωλήσεις, κατά τις οποίες οι επενδυτές αναμένουν πτώση της τιμής της μετοχής, επιτρέποντας την επαναγορά της σε χαμηλότερη τιμή με κέρδος, πριν από τις 7 Οκτωβρίου “ξεπέρασαν τις ανοικτές πωλήσεις που συνέβησαν κατά τη διάρκεια πολλών άλλων περιόδων κρίσης“. Αυτό περιλαμβάνει την ύφεση που ακολούθησε τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, τον πόλεμο Ισραήλ-Γάζας το 2014 και την πανδημία COVID-19. Έγραψαν ότι για τη Leumi, τη μεγαλύτερη τράπεζα του Ισραήλ, 4,43 εκατομμύρια νέες μετοχές που πωλήθηκαν short κατά την περίοδο από τις 14 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου απέφεραν κέρδη 3,2 δισεκατομμυρίων σέκελ (862 εκατομμύρια δολάρια) από αυτές τις πρόσθετες ανοικτές πωλήσεις.

“Απότομη και ασυνήθιστη αύξηση”

Αν και δεν βλέπουμε συνολική αύξηση των ανοικτών πωλήσεων ισραηλινών εταιρειών στα αμερικανικά χρηματιστήρια, εντοπίζουμε μια απότομη και ασυνήθιστη αύξηση, λίγο πριν από τις επιθέσεις, των συναλλαγών σε ριψοκίνδυνα βραχυπρόθεσμα δικαιώματα προαίρεσης για τις εταιρείες αυτές που λήγουν αμέσως μετά τις επιθέσεις“, ανέφεραν. “Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι οι traders που ήταν ενημερωμένοι για τις επερχόμενες επιθέσεις επωφελήθηκαν από αυτά τα τραγικά γεγονότα, και σύμφωνα με την προηγούμενη βιβλιογραφία δείχνουμε ότι οι συναλλαγές αυτού του είδους συμβαίνουν σε κενά στην εφαρμογή των νομικών απαγορεύσεων για τις συναλλαγές με πληροφόρηση στις ΗΠΑ και διεθνώς“.

Μοτίβα

Οι καθηγητές αναφέρθηκαν σε μοτίβα στις αρχές Απριλίου, όταν αναφέρθηκε ότι η Χαμάς σχεδίαζε αρχικά την επίθεσή της στο Ισραήλ. “Ο όγκος των ανοικτών συναλλαγών στον EIS (το MSCI Israel ETF) κορυφώθηκε στις 3 Απριλίου σε επίπεδα πολύ παρόμοια με εκείνα που παρατηρήθηκαν στις 2 Οκτωβρίου και ήταν πολύ υψηλότερος κατά μια τάξη μεγέθους από άλλες ημέρες πριν από τις 3 Απριλίου“, ανέφεραν. Υπενθυμίζεται ότι οι New York Times αποκάλυψαν ότι Ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν στα χέρια τους το σχέδιο της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου περισσότερο από ένα χρόνο πριν αυτή συμβεί, ωστόσο στρατιωτικοί και αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών απέρριψαν το σχέδιο ως φιλόδοξο, θεωρώντας το πολύ δύσκολο για τη Χαμάς να το πραγματοποιήσει.

“Στη γωνία” ο Νετανιάχου

Οι αποκαλύψεις αυτές έρχονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δέχεται πλέον ανοιχτά “πυρά” από τη Δύση για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ διεξάγει τη στρατιωτική επιχείρηση στη Γάζα και τις χιλιάδες νεκρούς αμάχους – κυρίως γυναικόπαιδα. Ταυτόχρονα, η ισραηλινή δικαιοσύνη ξανανοίγει τις έρευνές της για τις κατηγορίες περί διαφθοράς που βαρύνουν τον Νετανιάχου, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Γιάιρ Λαπίντ, ζήτησε ευθέως την παραίτησή του. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι ο σύμμαχος του Νετανιάχου στην κυβέρνηση συνεργασίας και υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, ο “σκηροπυρηνικός” Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, πριν από μερικές ημέρες, ανέβασε στα social media τη φράση: “Τέλος του πολέμου = διάλυση της κυβέρνησης”, ασκώντας κι αυτός πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr