διπλωματικό επεισόδιο

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο σημειώθηκε σήμερα στην Τρίπολη, όταν, μετά την προσγείωση του αεροσκάφους που μετέφερε την ελληνική αποστολή στην Τρίπολη, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας ενημερώθηκε ότι επρόκειτο να τον υποδεχθεί η ΥΠΕΞ της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης Νάϊλα Μάνγκους. 

Παρότι η Τρίπολη αρχικά δεν είχε αρχικώς στο πρόγραμμα του ΥΠΕΞ στη Λιβύη την προσωρινή ΥΠΕΞ, προστέθηκε τελευταία στιγμή όταν ο Μοχάμεντ αλ Μένφι πρόεδρος του προεδρικού συμβουλίου της χώρας του ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνάντηση.

Οχι σε συνάντηση με μέλος της προσωρινής κυβέρνησης

Ο κ. Δένδιας, ξεκαθάρισε, ωστόσο σύμφωνα με διπλωματικές πηγές,  ότι δεν ήταν στις προθέσεις του να δει κανέναν από την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης της οποίας η θητεία έχει λήξει και για την Αθήνα – όπως και για σειρά άλλων χωρών – δεν έχει νομιμοποίηση να υπογράφει συμφωνίες όπως το νέο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Την ίδια θέση υιοθετεί και η Αίγυπτος, όπου  η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται απόλυτα στο συγκεκριμένο θέμα.

Φάουλ από την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης 

Δεδομένης της συνθήκης, μόλις ο Δένδιας πληροφορήθηκε την παρουσία της Μάνγκους στο αεροδρόμιο αποφάσισε άμεση αναχώρηση για Βεγγάζη χωρίς καν να κατέβει από το κυβερνητικό αεροσκάφος. Η παρουσία της Μάνγκους θεωρήθηκε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές φάουλ καθώς και μια απόπειρα της προσωρινής κυβέρνηση να εκβιάσει καταστάσεις.

Άλλωστε για τον ΥΠΕΞ θα ήταν παράδοξο να συναντηθεί με την Μάνγκους μετά την υπογραφή του πρόσφατου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Σημειώνεται ότι το γεγονός ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει δικαίωμα να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο και όχι μόνο έχει καταγγελθεί εκτός από την Ελλάδα και την Αίγυπτο, μεταξύ άλλων και από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ.Και η αποστολή της είναι να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές. Ωστόσο μέχρι να δοθεί η απαραίτητη άδεια απογείωσης προηγήθηκε σημαντική καθυστέρηση.

Το κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειώθηκε τελικά στη Βεγγάζη και το πρόγραμμα του ΥΠΕΞ συνεχίζεται με τη δωρεά εμβολίων της Ελλάδα στη Λιβύη ενώ θα ακολουθήσει και συνάντηση με τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr