Συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο 2024 η δυναμική ανάπτυξη του τομέα της μεταποίησης στη Ρωσία, με τη ζήτηση να παραμένει υψηλή και τις παραγγελίες να καταγράφονται ισχυρές, παρά την σωρεία Δυτικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσικής οικονομίας και επιχειρήσεών της.

Αυτό διεπίστωσε η S&P Global στην τακτική της μηνιαία έρευνα του δείκτη στελεχών προμηθειών PMI (Purchasing Managers’ Index) στη μεταποίηση, ο οποίος για τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε σε 55.8 – έναντι 56.2 για τον Δεκέμβριο 2023 – δηλαδή ξανά σε επίπεδο υψηλότερο του 50, που αποτελεί το “κατώφλι” ανάπτυξης-συρρίκνωσης στη μεταποίηση.

Σύμφωνα με την S&P Global, οι νέες παραγγελίες που έλαβε ο μεταποιητικός τομέας της Ρωσίας τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν σημαντικά, λόγω αποτελεσματικών διαφημιστικών εκστρατειών, αλλά και βελτίωσης του γενικότερου περιβάλλοντος ζήτησης. Μάλιστα, οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές αυξήθηκαν για ένατο συνεχόμενο μήνα, αν και με τον βραδύτερο ρυθμό από τον Αύγουστου 2023 λόγω οικονομικών προκλήσεων σε ορισμένες από τις χώρες εισαγωγής.

Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου 2024, οι τιμές των πρώτων υλών μεταποίησης στη Ρωσία συνέχισαν να αυξάνονται λόγω υψηλότερων τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και προμηθευτών, παράλληλα με αυξημένο μισθολογικό κόστος. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές διάθεσης των Ρωσικών προϊόντων μεταποίησης αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών.

Για έκτο συνεχόμενο μήνα, οι Ρωσικές εταιρείες μεταποίησης ανέφεραν άνοδο του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούν, καθώς οι αυξημένες παραγγελίες τους, άσκησαν πιέσεις στην παραγωγική τους δυναμικότητα.

Ο σύνθετος δείκτης S&P Global PMI Composite διαμορφώθηκε τον περασμένο μήνα σε 55.1 – από 55.7 τον Δεκέμβριο 2023 – αποκαλύπτοντας μια συνολικότερη δυναμική ανάκαμψη της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα της Ρωσίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr