Λαγκάρντ ΕΚΤ

Επιμένει «αιρετικά» η Κριστίν Λαγκάρντ και ξαναβάζει στο τραπέζι θέμα μονιμοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης – ήτοι, έμμεσου μηχανισμού ευρωομολόγων -, αλλά και ενιαίου προϋπολογισμού στην ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή της στην γαλλική Le Monde, η πρόεδρος της ΕΚΤ πάει, για μια ακόμη φορά, κόντρα στα «ταμπού» του ευρωπαϊκού βορρά και επαναφέρει την πρότασή της να γίνει μόνιμο το Ταμείο Ανάκαμψης, το «μπαζούκα» των 750 δις που ενεργοποίησε η Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ύφεσης της πανδημίας. Προχωρώντας, δε, ένα βήμα παραπάνω η Κριστίν Λαγκάρντ καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να συζητήσουν την προοπτική κοινού προϋπολογισμού στην ευρωζώνη.

“Μόνιμο εργαλείο το Ταμείο Ανάκαμψης”

«Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εξετάσουν εάν το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ θα μπορούσε να καταστεί μόνιμο εργαλείο“, δήλωσε στη Le Monde προσθέτοντας:

«Αυτό το εργαλείο αποκατάστασης αποτελεί απάντηση σε μια εξαιρετική κατάσταση… Θα πρέπει να συζητήσουμε την πιθανότητα να παραμείνει στην ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά εάν προκύψουν παρόμοιες περιστάσεις».

«Ελπίζω ότι θα υπάρξει επίσης συζήτηση για ένα κοινό δημοσιονομικό εργαλείο για τη ζώνη του ευρώ και ότι θα εμπλουτιστεί από την τρέχουσα εμπειρία μας», πρόσθεσε.

Το “ταμπού” του ευρωπαϊκού βορρά

H μετατροπή του Ταμείου Ανάκαμψης σε μόνιμο μηχανισμό συναντά την κάθετη αντίδραση του «άξονα του βορρά», καθώς εκλαμβάνεται ως έμμεση αποδοχή της αμοιβαιοποίησης των χρεών στην ευρωζώνη.

Μεταξύ των πρώτων χωρών που λένε «όχι» στην πρόταση Λαγκάρντ είναι η Γερμανία και η Ολλανδία, ωστόσο η επικεφαλής της ΕΚΤ επιχειρεί σταθερά το τελευταίο διάστημα να ανοίξει νέο κεφάλαιο στο οικονομικό δόγμα της ευρωζώνης.

“Χάνει δυναμική η ανάκαμψη”

Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν κρύβει την ανησυχία της για τις μεσοπρόθεσμες και δομικές επιπτώσεις της ύφεσης του κορονοϊού και στην συνέντευξή της στην Le Monde επανέλαβε την προειδοποίησή της προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν άμεσα σε άρση των μέτρων στήριξης και δημοσιονομικής επέκτασης.

Δεσμεύθηκε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που υιοθέτησε μετά την πανδημία, τόνισε ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμαψης και να ξεκινήσουν οι εκταμιεύσεις στις αρχές του 2021, και έδειξε προβληματισμό για πιθανή υποτροπή της ύφεσης λόγω του νέου κύματος της πανδημίας

«Από την εικόνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού», είπε, «η ανάκαμψη ήταν άνιση, αβέβαιη και ελλιπής και τώρα κινδυνεύει να χάσει δυναμική… Θα παρακολουθούμε στενά τους δείκτες όλο το φθινόπωρο».

.

Πηγή: economico.gr