Με μια σπάνια συμπόρευση Νέα Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πέρασε από την ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με το οποίο καθορίζεται ότι θα δημοσιοποιούνται στοιχεία πολυεθνικών κυρίως για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων φορολογίας εισοδήματος.

Πρόκειται για την ενσωμάρτωση στην Ελληνική νομοθεσία ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2013/34 όσον αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα

Το άρθρο 17 του νομοσχεδίου που αφορά στις παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ψήφισε μόνο η ΝΔ. Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Ο πόλεμος της κυβέρνησης με τις πολυεθνικές…

Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εντείνει τον πόλεμο κατά του «πληθωρισμού της απληστίας» βάζοντας στο στόχαστρο τις πολυεθνικές.

Το υπουργείο Ανάπτυξης επιδιώκει να σφίξει περισσότερο τα λουριά έχοντας δώσει εντολή στην αρμόδια Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) για αυστηρούς ελέγχους σχετικά με τη διατήρηση του πλαφόν στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων.

Ήδη επιβλήθηκαν πρόστιμα σε δύο πολυεθνικές του κλάδου καταναλωτικών ειδών (Unilever και Procter & Gamble), καθώς διαπιστώθηκε παραβίαση του πλαφόν σε πάνω από 100 κωδικούς προϊόντων σε κατηγορίες όπως απορρυπαντικά, καθαριστικά σπιτιού και είδη ατομικής υγιεινής

Εκτός από την επιβολή των προστίμων στις παραπάνω εταιρείες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας ανέφερε  πως 5 ακόμη πολυεθνικές εταιρείες βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτικών αρχών.

Ο κ. Σκρέκας έχει στείλει αυστηρό μήνυμα πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθώς και η επιβολή προστίμων, αναφέροντας ειδικότερα ότι δεν είναι μόνο οι δύο πολυεθνικές στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα που ελέγχονται από τη ΔΙΜΕΑ, για αθέμιτη κερδοφορία, αλλά ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και για άλλους πολυεθνικούς ομίλους με καταναλωτικά προϊόντα στην ελληνική αγορά.

… Και η αντίσταση «με κάθε μέσο» 

Από την πλευρά τους οι πολυεθνικές με δεκάδες μάρκες και ηγεμονικά μερίδια στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν την «επίθεση» με κάθε μέσο.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, πέραν της προσφυγής στα δικαστήρια για την επιβολή των προστίμων,  θα υπάρξει προσφυγή και κατά του ίδιου του νόμου με το επιχείρημα ότι είναι λανθασμένος ο τρόπος υπολογισμού των κυρώσεων.

Η Unilever ανακοίνωσε ήδη προσφυγή. Σημειώνεται ότι η εταιρεία παρουσίασεκύκλο εργασιών το 2021 στα 352,7 εκατ. ευρώ, έναντι 331,6 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης και σημαντική άνοδο στα αποτελέσματα μετά από τους φόρους, καθώς ανήλθαν στο ποσό των 20,8 εκατ. ευρώ, από 12,1 εκατ. ευρώ το 2020.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr