Με εκνευρισμό και σπασμωδικές κινήσεις αντιδρά η Άγκυρα στην απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Μετά την πρώτη «ψυχρολουσία», η οποία σηματοδοτεί και το τέλος της ανοχής της Ουάσινγκτον στα καμώματα του Ερντογάν, η Τουρκία αντέδρασε με απειλές και αλαζονεία, ωστόσο, δεν φαίνεται να διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο απάντησης στις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ξεθάβουν το Ιντσιρλίκ

Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι τουρκικά ΜΜΕ «ξεθάβουν» το ζήτημα της ΝΑΤΟϊκής βάσης στο Ιντσιρλίκ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται αποθηκευμένα και αμερικανικά πυρηνικά όπλα και θεωρείται κρίσιμη επιχειρησιακά για τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον αρχισυντάκη του ενημερωτικού ιστότοπου Korhaber, Ζουλφικάρ Ντογάν, ως αντίποινα για τις κυρώσεις των ΗΠΑ, η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο να απαιτήσει την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιντσιρλίκ.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν εναλλακτικές

Σημειώνεται ότι ο σύμβουλος για θέματα Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του Ερντογάν Μεσούτ Χακκί Τζασίν είπε: «Αφήστε τους Αμερικανούς να πάρουν το ραντάρ τους στο Κούρετζικ. Όπως και την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Το Ιντσιρλίκ δεν είναι τόσο σημαντικό».

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη οι γερμανικές δυνάμεις έχουν αποχωρήσει από το Ιντσιρλίκ, ενώ η Ουάσινγκτον, κουρασμένη από τα «παιχνίδια» του Ερντογάν, εξετάζει εδώ και καιρό εναλλακτικές λύσεις για να αποχωρήσει από τη βάση στην Τουρκία.

Τα μηνύματα Πομπέο

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, έδειξε εμπράκτως ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί αναβάθμιση του ρόλου της βάσης της Σούδας μέσα στο επόμενο διάστημα, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα.

Μάλιστα, λίγες ημέρες πριν αλλά  και κατά την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Σούδα, ο ανταποκριτής των Times στην Ελλάδα ανέφερε πως ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ διερεύνησε το ενδεχόμενο να μεταφερθεί στην Σούδα κρίσιμος εξοπλισμός από την βάση του Ιντσιρλίκ.

Πηγή: economico.gr