Σπύρος Θεοδωρόπουλος

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία, στην οικονομία και στις τιμές, έκρουσε για μια ακόμη φορά ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Ο επικεφαλής της Bespoke, μιλώντας στο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών εκτίμησε ότι τα πορτοκάλια θα είναι το πρώτο προϊόν που μέσα στο επόμενο 12μηνο θα αρχίσει να εμφανίζει ελλείψεις.

«Ο μεγαλύτερος πορτοκαλεώνας της γης που είναι η Νότιος Αμερική έχει καεί. Και το πρόβλημα δεν είναι αν έχει αυξηθεί η τιμή από τα 2,5 ευρώ στα 6,5 ευρώ το κιλό στη Βραζιλία, το πρόβλημα είναι ότι οι προμηθευτές απαντούν ότι δεν έχουν να δώσουν εμπόρευμα σε οποιαδήποτε τιμή» είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος.

«Το ίδιο συμβαίνει, σε μικρότερο βαθμό με το λάδι», ανέφερε, τονίζοντας ότι οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες, όπως η Αμερική, η Ινδία και η Κίνα αδιαφορούν για την κλιματική αλλαγή.

Επιστρέφουμε στις κακές συνήθειες του παρελθόντος

«Έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε τις συνθήκες που μας οδήγησαν στο 2010» επεσήμανε ο κος Θεοδωρόπουλος αναφερόμενος στις παθογένειες του παρελθόντος, που όπως είπε παρά την πολυετή οικονομική κρίση λίγες διορθώθηκαν.

«Βρισκόμαστε σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Εκτός από την κλιματική αλλαγή, υπάρχει γεωπολιτική αστάθεια, άνοδος των επιτοκίων που χτυπάει τις επιχειρήσεις και στην Ευρώπη δεν έχουμε και αρκετούς ανθρώπους να υποστηρίξουμε την παραγωγή μας», είπε ο κ. Θεοδωρόπουλος ενώ σημείωσε ότι από τις παθογένειες του παρελθόντος διορθώθηκαν λίγες. «Έχουμε ξεκινήσει πάλι τις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε τις ίδιες λογικές και νοοτροπίες που μας οδήγησαν στο 2010», ανέφερε.

Επίσης σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι νέες ιδέες, είναι η εφαρμογή των παλαιών. «Όλα τα θέματα που πρέπει να γίνουν τα γνωρίζουμε. Αυτό που χρειάζεται είναι να τα εφαρμόσουμε. Όποια βήματα κάνουμε είναι μικρά και με καθυστέρηση, χωρίς θάρρος και με κυβερνήσεις που έρχονται και ανατρέπουν αυτά που έχουν κάνει οι προηγούμενες», σημείωσε. Αναφερόμενος στη σημερινή κυβέρνηση, είπε: «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση με μια μοναδική ευκαιρία στην ιστορία, ουσιαστικά να μην έχει ισχυρή αντιπολίτευση. Πρέπει να κινηθεί με μεγαλύτερες ταχύτητες σε όλους τους τομείς».

Δεν είναι οι μισθοί το πρόβλημα

Ο γνωστός επιχειρηματίας που ετοιμάζει μια ακόμη επένδυση στον πρωτογενή τομέα στη Δράμα και σημαντικές επενδύσεις στον βιομηχανικό τομέα με στόχο τη δημιουργία ενός εξαγωγικού ομίλου, είπε ότι το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι οι μισθοί. «Η Ελλάδα είναι μέσα στις τελευταίες τέσσερις χώρες στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τους μισθούς. Οι μισθοί στην Ελλάδα, κακά τα ψέματα, πρέπει να ανέβουν. Αλλά οι μισθοί δεν πρέπει να ανεβαίνουν άσχετα με την παραγωγικότητα, πρέπει να αυξήσουμε την παραγωγικότητα και τους μισθούς. Πρέπει να περάσουμε σε νέες μορφές οικονομίας με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας», κατέληξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr