πέντε γραμμές άμυνας

Στα 3,2 δισ. ευρώ θα ανέλθει μέχρι το τέλος του 2022 το συνολικό κόστος των μέτρων στήριξης των καταναλωτών που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης των μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια.

Επιδοτούνται για πρώτη φορά οι καταναλώσεις και πέραν των 300 κιλοβατώρων

Επιδοτούνται για πρώτη φορά οι καταναλώσεις και πέραν των 300 κιλοβατώρων, σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και αναφέρθηκε αναλυτικά στις 5 «γραμμές άμυνας» και στήριξης που έχει ενεργοποιήσει η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, οι επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ενισχύονται σημαντικά και διευρύνονται γενναία. Αυξάνονται οι επιδοτήσεις των υφιστάμενων κατηγοριών καταναλώσεων και επιδοτούνται για πρώτη φορά και οι καταναλώσεις πάνω από τις 300 κιλοβατώρες της κύριας κατοικίας καθώς και οι καταναλώσεων των υπολοίπων ιδιοκτησιών των νοικοκυριών.

Το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 900 εκατ. ευρώ

Το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί στα 900 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθεί από τους πόρους του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης σε συνδυασμό με το ειδικό τέλος ποσοστού 90% επί των επιπλέον εσόδων στην παραγωγή ενέργειας, το οποίο θα επιβληθεί για την προηγούμενη περίοδο σύμφωνα με το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ.

Τον μήνα Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που έχουν χρεωθεί οι καταναλωτές και έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο του 2021 μέχρι τον Μάιο 2022. Το ποσοστό της επιδότησης αφορά νοικοκυριά με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Καλύπτεται δηλαδή το 95% των νοικοκυριών, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι η επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ ανά καταναλωτή.

Το κόστος της νέας παρέμβασης με την απευθείας επιστροφή ποσού στους ατομικούς τραπεζικούς λογαριασμούς ανέρχεται στα 280 εκατ. ευρώ.

Επιδοτείται στην πηγή το diesel κίνησης για Μάιο και Ιούνιο στα 15 λεπτά το λίτρο με το κόστος να ανέρχεται στα 45 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.

Από τον Ιούλιο του 2022 και με χρονικό ορίζοντα έως και ένας έτος ενισχύεται οριζόντια ο μηχανισμός εκπτώσεων στα τιμολόγια ρεύματος ώστε να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά.

Σκρέκας: Επιδότηση 56,6 ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος τον Μάιο – Στα 20 ευρώ το φυσικό αέριο

«Από την έναρξη του πολέμου έχουν σημειωθεί διαδοχικά ρεκόρ υψηλών τιμών στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στον ηλεκτρισμό. Και η διακοπής της ροής από την Ρωσία προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία τις προηγούμενες ημέρες έχει προκαλέσει σοβαρό προβληματισμό για την ασφάλεια ανεφοδιασμού», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, υπογραμμίζοντας πως η στήριξη θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η κρίση.

Η κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Σκρέκας έχει κινηθεί σε δύο άξονες: Μέτρα στήριξης απέναντι στις αυξήσεις των τιμών ενέργειας και σχέδιο αντιμετώπισης των πιο δυσμενών σεναρίων διαταραχής των ροών φυσικού αερίου προς την Ελλάδα.

H επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος στα οικιακά τιμολόγια για τον μήνα Μάιο θα διαμορφωθεί στα 56,6 ευρώ και στα 120 ευρώ για τις επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ολες τις κατοικίες ανεξαρτήτως εισοδήματος 

Όπως είπε, η επιδότηση για τον Μάιο αφορά όλες τις κατοικίες ανεξαρτήτως εισοδήματος και αν πρόκειται για πρώτη ή δεύτερη κατοικία.

«Στις κύριες κατοικίες για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες απορροφούμε το 86% της αύξησης στο κόστος ηλεκτρισμού και η μέση ενίσχυση θα ανέλθει στα 56,6 ευρώ ανά μήνα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης υπογράμμισε πως το δημοσιονομικό κόστος έχει ήδη υπολογιστεί, ενώ τα μέτρα θα αποτυπωθούν και στη μείωση του πληθωρισμού. «Κύριος στόχος μας είναι να επέλθει η ηρεμία στην οικονομία. Απαιτείται σύνεση και ωριμότητα» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αναφέρθηκε αναλυτικά στην επιστροφή 60% του κόστους ρεύματος λογαριασμών κύριας κατοικίας, οικιακών καταναλωτών για λογαριασμούς κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως την 21 Μαΐου 2022. Διευκρίνισε ότι για τη επιστροφή θα μετρήσει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και όχι η περίοδος κατανάλωσης.

Υπενθυμίζεται ότι όπως εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το νέο πακέτο των μέτρων στήριξης ενσωματώνει περαιτέρω ανακούφιση -με αναδρομική εφαρμογή- των πολιτών που έλαβαν αυξημένους λογαριασμούς ρεύματος, αύξηση των επιδοτήσεων και διεύρυνση των δικαιούχων.

Στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας θα επιστραφεί το 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων τις οποίες έχει υποστεί από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους πολίτες με ετήσιο εισόδημα έως 45.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr