Μετά από έντονο παρασκήνιο και διαπραγματεύσεις που συνεχίζονταν μέχρι την τελευταία στιγμη, οι χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν προσωρινά στην ανώτατη τιμή πώλησης των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης.

Εφαρμογή από τη Δευτέρα

Σύμφωνα με διπλωματικό αξιωματούχο των Βρυξελλών, η ανώτατη τιμή θα στηρίζεται σε έναν μηχανισμό προσαρμογής, που θα διατηρεί το ανώτατο όριο τιμής στο 5% κάτω από την τιμή της αγοράς, ενώ η Πολωνία που πίεσε να τεθεί όσο τον δυνατόν χαμηλότερο όριο τιμής, κλήθηκε να αποδεχθεί την συμφωνία έως το απόγευμα της Πέμπτης. Εν συνεχεία, η συμφωνία θα πρέπει να εγκριθεί απ’ όλες τις κυβερνήσεις της ΕΕ σε μια γραπτή διαδικασία έως την Παρασκευή, δήλωσε ο διπλωμάτης.

Πρόταση της G7

Σημειώνεται ότι το σχέδιο για το πλαφόν στο ρωσικό αργό πετρέλαιο ήταν πρωτοβουλία του G7 με τους Αμερικανούς ωστόσο να αφήνουν στην Ευρώπη την απόφαση για το ύψος του κρίνοντας πως το όλο θέμα επηρεάζει κυρίως τις ευρωπαϊκές ασφαλιστικές και ναυτιλιακές εταιρείες. Βάσει της συμφωνίας του G7, το πλαφόν θα πρέπει να ενεργοποιηθεί μαζί με το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, από την ερχόμενη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως στα τεχνικά κλιμάκια συζητήθηκε και η πιθανότητα μιας μεγαλύτερης χρονικής περιόδου χάριτος.

Ο μεγάλος διχασμός

Εξάλλου, οι διαπραγματεύσεις στους μόνιμους αντιπροσώπους για το ζήτημα του πλαφόν είχαν «κολλήσει» εδώ και αρκετό διάστημα, καθώς ομάδα ανατολικών κρατών, όπως η Πολωνία και η Εσθονία, επέμεναν σε μια πολύ χαμηλή τιμή, ίσως και στα 20 δολάρια το βαρέλι, για να εξανεμιστεί το περιθώριο κέρδους της Ρωσίας, ενώ άλλες χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα έκριναν πιο λογική και βιώσιμη μια τιμή που δεν θα έπεφτε κάτω από τα 60 δολάρια. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της συζήτησης η επίσημη πρόταση της Κομισιόν ήταν στα 65 με 70 δολάρια.

Απειλή για στοπ στις εξαγωγές

Στις αγορές το ρωσικό πετρέλαιο (τύπου Urals) διαπραγματεύεται γύρω στα 50 δολάρια το βαρέλι. Οπότε το πλαφόν θα έπρεπε να είναι σε επίπεδα που δεν θα απέτρεπε τις ρωσικές πετρελαϊκές να συνεχίζουν να παράγουν, δημιουργώντας έτσι προβλήματα επάρκειας στις διεθνείς αγορές, αλλά που συνάμα θα περιόριζε τα υπερκέρδη τους. Από την πλευρά της, η Μόσχα απειλεί ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές πετρελαίου σε όσες χώρες υιοθετήσουν το πλαφόν. Όμως, κάτι τέτοιο δεν θα συμφέρει και την ίδια και τα οικονομικά της, ειδικά αν το πλαφόν δεν διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, όπως ήταν και το βασικό επιχείρημα για τη διαμόρφωση μιας τιμής γύρω στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr