Στα 8,441 δισ. ευρώ έφτασαν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους και των ανατιμήσεων και τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων από την αρχή του χρόνου, έφτασαν στο ύψος των 8,441 δισ. ευρώ, εκ των οποίων –ευτυχώς– το μεγαλύτερο μέρος, πάνω από 5 δισ. ευρώ, καλύπτει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και δεν επιβαρύνει το έλλειμμα. Το καθαρό κόστος για τον προϋπολογισμό, ωστόσο, παραμένει υψηλό, φτάνοντας τα 3,228 δισ. ευρώ, πάνω από 1,5% του ΑΕΠ.

Το μεγαλύτερο μέρος της στήριξης, 6,038 δισ. ευρώ αφορά την επιδότηση του φυσικού αερίου και του ρεύματος.

  • Σημειώνεται ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε την Τρίτη η κυβέρνηση για την επιδότηση της βενζίνης και του ντίζελ το προσεχές τρίμηνο, επιβαρύνουν με 315 εκατ. ευρώ επιπλέον τον προύπολογισμό, εξαντλώντας σχεδόν το περιθώριο που έδωσαν τα αυξημένα κατά 362 εκατ. ευρώ φορολογικά έσοδα του Μαΐου.

Όπως αναφέρει η “Καθημερινή” (Ειρήνη Χρυσολωρά) υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωνε, πάντως, χθες ότι ο προϋπολογισμός, ακόμη και μετά τα νέα μέτρα, βρίσκεται εντός του στόχου του Προγράμματος Σταθερότητας για πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ. Το τι θα γίνει στο μέλλον, συνέχιζε η ίδια πηγή, θα αποφασιστεί αξιολογώντας την κατάσταση μήνα μήνα. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις για μια ακόμη φορά, αξιοποιώντας τη συνετή εκτέλεση του προϋπολογισμού».

Τι οδήγησε σε νέα μέτρα στήριξης

Αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης εξήγησε ότι το περιθώριο για τα νέα αυτά μέτρα έδωσαν οι εξής εξελίξεις: 1. Ο ρυθμός ανάπτυξης 8,3% του 2021 και το 7% του πρώτου τριμήνου του 2022, 2. Η ικανοποιητική πορεία των εσόδων που υπερέβησαν τον στόχο κατά 2,1 δισ. ευρώ το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου και 3. Τα πρώτα στοιχεία για τον τουρισμό που δείχνουν μια πολύ καλή πορεία.

Παρ’ όλα αυτά, η αβεβαιότητα που επικρατεί για τις μελλοντικές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις τιμές των καυσίμων κρατάει σε εγρήγορση το οικονομικό επιτελείο, αφού τα μέτρα έχουν ληφθεί με συγκεκριμένες παραδοχές, όπως ότι η τιμή ρεύματος το β΄ εξάμηνο θα είναι 225 ευρώ/Mwh. Αν οι τιμές διαμορφωθούν υψηλότερα, θα κινδυνεύσει ο στόχος του πρωτογενούς ελλείμματος 2% του ΑΕΠ και αυτό δεν θα είναι καλό για την επιδίωξη της κυβέρνησης για επενδυτική βαθμίδα.

Η αύξηση της τιμής της ενέργειας κοστίζει ακριβά στον προϋπολογισμό

Η αύξηση της τιμής της ενέργειας κοστίζει πολύ ακριβά στον προϋπολογισμό. Συνολικά, από την αρχή του χρόνου, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους έχουν φτάσει ήδη στα 7,791 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η καθαρή επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό φτάνει τα 2,603 δισ. ευρώ, αφού τα υπόλοιπα θα συνεισφέρει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Το μεγαλύτερο μέρος, 6,038 δισ. ευρώ, αφορά την επιδότηση του ρεύματος και του φυσικού αερίου, για το οποίο ο προϋπολογισμός θα διαθέσει το δεύτερο εξάμηνο 850 εκατ. ευρώ. Αλλα 500 εκατ. ευρώ κοστίζει στους φορείς γενικής κυβέρνησης το αυξημένο κόστος ενέργειας και καυσίμων.

Η κυβέρνηση έχει επιπλέον ανακοινώσει δημοσιονομικά μέτρα, όπως η μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ (370 εκατ. ευρώ), η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ στις μεταφορές, στον καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού (250 εκατ. ευρώ), καθώς και η μόνιμη μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα στο 6% (30 εκατ. ευρώ), συνολικού ύψους 650 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr