Ακάρ Καστελόριζο

Με ακραία ρητορική η ‘Αγκυρα τεντώνει το σχοινί στα ελληνοτουρκικά ανακαλύπτοντας… ελληνική πρόκληση στο Καστελόριζο και βάζοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Το νέο προκλητικό κρεσέντο έρχεται από το τουρκικό υπουργείο Αμυνας το οποίο, όπως μεταδίδει το Anadolu, κατηγορεί την Ελλάδα ότι “έστειλε επιθετικά σκάφη στο Καστελόριζο”.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Anadolu, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας αναφέρει πως «η Ελλάδα έχει πολεμικά πλοία στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και έχει στείλει επιθετικά σκάφη στο Καστελόριζο, κοντά στην Τουρκία».

Το εν λόγω μήνυμα από τον υπουργό Αμυνας του Ερντογάν Χουλουσί Ακάρ έρχεται να φορτίσει ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα των ημερών – ένα κλίμα που η Τουρκία τροφοδοτεί σταθερά με πολλαπλές ρητορικές προκλήσεις για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ερντογάν ανακάλυψε “σφετερισμό τουρκικών δικαιωμάτων”

Το Σάββατο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ανακάλυψε «σφετερισμό» τουρκικών δικαιωμάτων. «Έχουν γίνει προσπάθειες να σφετεριστούν τα δικαιώματα του τουρκικού έθνους, και των τουρκοκυπρίων, στην Ανατολική Μεσόγειο» ισχυρίστηκε ο Ερντογάν, προσθέτοντας: «Η Τουρκία δεν έχει βάλει στο μάτι, τη θάλασσα ή την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας, στοχεύει μόνο στην προστασία της επικράτειάς της, των δικαιωμάτων της».

Τη σκυτάλη πήρε στην συνέχεια ο Χουλουσί Ακάρ, τονίζοντας πως παρά «τη θετική στάση» της Άγκυρας «συνεχίζονται από τη γειτονική μας χώρα την Ελλάδα, οι προβοκατόρικες ενέργειες και η προβοκατόρικη ρητορική, οι ανευθυνες δηλώσεις, η απειλητική γλώσσα.

Αυτές οι ενέργειες απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα. Συνέχεια τους λέμε πως πρέπει να αποφεύγουν τις ενέργειες και δηλώσεις που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια. Στόχος τους είναι να επηρεάσουν αρνητικά την Ε.Ε και την παγκόσμια κοινή γνώμη. Τονίζουμε πως οι παρενοχλήσεις, η ρητορική δεν αρμόζει σε σχέση καλής γειτονίας. Οι προβοκάτσιες και οι προσπάθειες με τα εξοπλιστικά προγράμματα προκαλούν μεγάλη ζημιά στον Ελληνικό λαό και δαπανούν άδικα τους πόρους του ελληνικού λαού».

Πηγή: economico.gr