θερμό επεισόδιο

Στα “κάγκελα” ο Ερντογάν: Διατεθειμένη να το τραβήξει μέχρι τα άκρα δείχνει η Άγκυρα και μάλιστα λίγα 24ωρα πριν από την διεξαγωγή την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου του 63ου γύρου των διερευνητικών επαφών με την Ελλάδα που θα διεξαχθούν στην Τουρκική πρωτεύουσα.

Η κυβέρνηση ανέμενε την όξυνση από πλευράς Αγκυρας που φάνηκε  και  από το μπαράζ υπερπτήσεων και «εμπλοκών» των τελευταίων ημερών.

Γνωρίζει όμως, παράλληλα, όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, πως η ένταση αποτελεί ούτως ή άλλως δομικό στοιχείο της πολιτικής της κυβέρνησης Ερντογάν και ότι η δημιουργία συνθηκών επαρκούς αποτροπής τα επόμενα χρόνια αποτελεί κρίσιμο στοίχημα για την χώρα.

Με άλλα λόγια, η Αθήνα δεν έτρεφε, ούτε τρέφει την ψευδαίσθηση ότι εάν «φρέναρε» τα προωθούμενα αναγκαία εξοπλιστικά προγράμματα, η Αγκυρα θα έριχνε τους τόνους στο Αιγαίο και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Απειλεί ευθέως με θερμό επεισόδιο 

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, Πινάρ Καρά, σε χθεσινές της δηλώσεις ισχυρίστηκε ότι «απέναντι στην προβοκατόρικη, παράνομη και επιθετική στάση της Ελλάδας, κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες μέσω διπλωματικών διαύλων και στα πλαίσια της αμοιβαιότητας δίνονται οι αντίστοιχες απαντήσεις στο πεδίο».

Και συνέχισε :

«Συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στις θάλασσες μας και δεν υποχωρούμε. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν δοθεί οι εντολές κυρίως στο Ναυτικό αλλά και στην Αεροπορία και στον Στράτο Ξηράς. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση υποχώρησης μας από τα δικαιώματα μας και δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα».

«Παρά τις εκκλήσεις μας για όρους καλής γειτονίας, η γειτονική μας Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες και συνεχίζει τις ενέργειες της, οι οποίες παραβιάζουν το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου», είπε και πρόσθεσε :

«Από τις αρχές του 2021, με εναέρια και πλωτά μέσα έχει κάνει 1.989 παραβιάσεις του αποστρατιωτικοποιημένου καθεστώτος. Η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο είχε κηρύξει Navtex για πλοίο επιστημονικών ερευνών Ναutical Geo, η περιοχή όμως αυτή επειδή βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας θα έπρεπε να γίνει συντονισμός με την Τουρκία σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Υπήρξε παρέμβαση στην παράνομη αυτή ενέργεια της Ελλάδας και εκδόθηκε η δική μας αντι-Navtex».

«H Ελλάδα στις 29 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια της άσκησης του Παρμενίωνα συνέχισε τις προβοκάτσιες της, καθώς πραγματοποίησε αποβατική άσκηση στη Χίο, που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένη και υπήρξε συμμετοχή υψηλών αξιωματούχων. Παρουσιάζεται μια αύξηση στα εξοπλιστικά της Ελλάδας. Η δράση εξοπλιστικών προγραμμάτων που γίνεται μέχρι και με ανοιχτές πηγές θεωρείται πως αυτό είναι μια προσπάθεια εξισορρόπησης απέναντι στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Οργή της Άγκυρας για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας 

Mία μέρα νωρίτερα, το Σάββατο, επιβεβαίωσε με τον πλέον επίσημο τρόπο την οργή της Αγκυρας για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.

«Οι ισχυρισμοί της Ελλάδας για μαξιμαλιστική θαλάσσια δικαιοδοσία και εναέριο χώρο αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο. Είναι κενό όνειρο να πιστεύει η Ελλάδα ότι μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτούς τους ισχυρισμούς, οι οποίοι αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, δημιουργώντας διμερείς αντιτουρκικές στρατιωτικές συμμαχίες κατά τρόπο που βλάπτει τη Νατοϊκή Συμμαχία», ανέφερε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τανζού Μπιλγκίτς, προσθέτοντας:

«Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα ενισχύσουν περαιτέρω τη δέσμευσή μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της “ΤΔΒΚ” στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».

Η δήλωση του υπουργού Άμυνας που …ερέθισε την Άγκυρα

Η τουρκική αντίδραση, σύμφωνα με την Αγκυρα, ήρθε με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου ότι η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία περιλαμβάνει και περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας.

Πάντως και το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας έχει προκαλέσει νευρικότητα στην τουρκική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει πως «αντί συνεργασίας, η πολιτική εξοπλισμού της Ελλάδας και η προσπάθειά της να απομονώσει και να αποξενώσει την Τουρκία είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει τον εαυτό της και την Ε.Ε., της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Ο Ερντογάν επιμένει στην απόφασή του για τα Βαρώσια

Στην ομιλία του στο Κοινοβούλιο της Τουρκίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η Τουρκία υπερασπίζεται τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο και τόνισε πως επιμένει στην απόφασή του για το άνοιγμα των Βαρωσίων. «

Την ώρα που προστατεύουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο, στηρίζουμε τα βήματα που κάνουν τα αδέλφια μας οι Τουρκοκύπριοι για τη λύση του προβλήματος στο πλαίσιο των δύο κρατών. Σε αυτό το πλαίσιο κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολλά σημαντικά βήματα, όπως το άνοιγμα των Βαρωσίων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τουρκικά πυρά κατά της Γαλλίας

Για το επόμενο διάστημα η Άγκυρα σε απειλητικό τόνο δηλώνει ότι «γίνονται τα απαραίτητα βήματα ενάντια στις μονομερείς ενέργειες» της Ελλάδας και της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης» και προειδοποιεί τις «τρίτες χώρες να μη γίνονται όργανο αυτών των ενεργειών…», εννοώντας προφανώς τη Γαλλία μετά τη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με την Ελλάδα, δείχνοντας έτσι και τον τουρκικό εκνευρισμό για την ελληνογαλλική συμφωνία.

Μάλιστα ο Τζεμ Γκιουρντενίζ, εμπνευστής του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» στρέφει τα πυρά του κατά της Γαλλίας και την κατηγορεί ότι συμπεριφέρεται ως νταής κατά της Τουρκίας ενώ υποστηρίζει ότι θα έπρεπε να λειτουργεί ως διαμεσολαβητής.

«Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτή η αγορά φρεγατών έγινε προκειμένου να εξισορροπήσουν τις επιχειρησιακές δυνάμεις με το τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Γιατί δύο μέλη του ΝΑΤΟ χρειάζονται μία συμφωνία για να προστατεύσουν ο ένας το άλλο; Αυτά τα ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να επιλυθούν στρατιωτικά με διαμάχη.

Η Γαλλία θα ήταν καλύτερο να συμπεριφερθείς σαν διαμεσολαβητής. Η Γαλλία τα τελευταία δύο χρόνια φέρεται σαν νταής απέναντι στην Τουρκία από κάθε άποψη. Αυτό είναι απαράδεκτο. Η Τουρκία δεν είναι μικρή χώρα είναι περιφερειακή δύναμη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζεμ Γκιουρντενίζ.

Προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επανέλαβε με νόημα ότι η Ελλάδα «σε κάθε περίπτωση είναι πιο προετοιμασμένη από ποτέ για κάθε ενδεχόμενο» λέγοντας παράλληλα ότι «δεν θέλω να πιστέψω ότι πάμε σε μια νέα κρίση».

Ο κ. Γεραπετρίτης απέδωσε τις τουρκικές αντιδράσεις στο γεγονός ότι «η Τουρκία βρίσκεται σε ένα καθεστώς που προσπαθεί να ανακάμψει από τις διπλωματικές εξελίξεις. Ο Ερντογάν δεν βλέπει με καλό μάτι τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr