Στη… Ζώνη του Λυκόφωτος φαίνεται ότι μπαίνει η Τουρκία καθώς, όπως αποκάλυψε ο αυτοεξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος Ισμαήλ Μποζκούρτ, Τούρκοι εισαγγελείς, που ελέγχονται απόλυτα από το αυταρχικό καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν, πιστεύουν ότι η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζένιφερ Ψάκι είναι μέλος… συνωμοσίας κατά της χώρας.

Δίωξη κατά Ψάκι

Ο δημοσιογράφος αποκάλυψε ότι το 2015 ο τότε αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης, Ισμαήλ Ουτσάρ κατηγόρησε την κ. Ψάκι λόγω των δηλώσεων της σχετικά με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τουρκία. Ο εισαγγελέας θεώρησε τα σχόλια της τότε εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι ήταν μέρος μιας παγκόσμιας συνωμοσίας εναντίον της κυβέρνησης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Η κατηγορία, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο, ενσωματώθηκε σε δεκάδες κατηγορίες κριτών, αντιπάλων και αντιφρονούντων που κατατέθηκαν σε ολόκληρη την Τουρκία.
Τότε, η αμερικανική κυβέρνηση είχε δικαίως αντιδράσει για τις αστυνομικές επιθέσεις εναντίον Τούρκων διαδηλωτών που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στο Πάρκο Γκεζί.

Συνωμοσιολογία

Ο Ερντογάν θεωρούσε ότι πίσω από τις διαδηλώσεις βρισκόταν η τότε κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα και μάλιστα οι εισαγγελείς κατηγόρησαν συγκεκριμένους Αμερικανούς διπλωμάτες ότι σχεδίασαν τις διαδηλώσεις, Στο κατηγορητήριο συμπεριλαμβάνονται και ονόματα Αμερικανών πρέσβεων, για τους οποίους ισχυρίστηκαν ότι καθοδηγούσαν τους διαδηλωτές, ως μέλη της αμερικανικής πρεσβείας.

Είναι γνωστό ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους και ότι τα προβλήματα δεν πρόκειται να επιλυθούν άμεσα. Αντιθέτως, είναι «κοινό μυστικό» ότι η Τουρκία κρατά Αμερικανούς πολίτες ως «ομήρους» στις τουρκικές φυλακές. Μερικοί εξ αυτών είναι υπάλληλοι του αμερικανικού κράτους. Ο Τούρκος πρόεδρος δεν τους αποφυλάκισε ούτε όταν του το ζήτησε ο φίλος του Ντόναλντ Τραμπ. Γιατί να το πράξει τώρα.

Η ώρα του Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν, αργά ή γρήγορα θα ασχοληθεί και με το θέμα αλλά και με την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, η οποία κατηγορείται για… συνωμοσία σε βάρος της Τουρκίας επειδή ως εκπρόσωπος το 2015 άσκησε κριτική στην αστυνομοκρατία και την άγρια καταστολή του καθεστώτος Ερντογάν στο πάρκο Γκεζί, εκφράζοντας τη θέση του αμερικανικού κράτους.

Όπως υπογραμμίζει ο Μποζκούρτ, ο εισαγγελέας που άσκησε τη δίωξη κατά της Τζεν Ψάκι είναι πιστός κομματικός φίλος του Ερντογάν και επιλέχθηκε από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο. Επίσης, τονίζει τον εκνευρισμό της Άγκυρας με το διορισμό του Μπρετ Μακ Γκούρκ στη θέση του Αμερικανού συντονιστή για θέματα Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (NSC). Όπως έχει δημοσιευθεί, Τούρκοι εισαγγελείς ξεκίνησαν ποινική υπόθεση εναντίον του, προφανώς επειδή τον θεωρούν συνεργάτη των Κούρδων.

Πηγή: economico.gr