Αποκαλύψεις Καλογρίτσα... Στα πόσα… sms «καίγεται» ο Νίκος Παππάς;

Ο Νίκος Παππάς, ως υπουργός τουλάχιστον, φαίνεται πως είχε μια κακή συνήθεια: Εστελνε, και λάμβανε, πολλά sms, ακόμη κι όταν επιχειρούσε να κλείσει business εξ ονόματος της κυβέρνησης και στο όριο του νόμου. Και καθ’ ότι scripta manent (τα γραπτά μένουν) οι αποκαλύψεις που κάνει τις τελευταίες ημέρες στην Προανακριτική ο εργολάβος και πρώην εκδότης Χρήστος Καλογρίτσας εκθέτουν βαριά τον Νίκο Παππά και αγγίζουν πια τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Tα sms του Νίκου Παππά και το σχέδιο “χειραγώγησης της ενημέρωσης”

Στην χθεσινή του κατάθεση, την πέμπτη κατά σειρά στην Προανακριτική, ο Χρήστος Καλογρίτσας φέρεται να κατέθεσε, σήμερα, νέα σειρά ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων με τον κ. Παππά, να αναφέρθηκε σε σχέδιο δημιουργίας εκδοτικού ομίλου «χειραγώγησης της ενημέρωσης» από τον πρώην υπουργό και να είπε ότι έδωσε 3 εκατ. ευρώ για να χρηματοδοτήσει την εφημερίδα Documento.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα όσα φέρεται να ανέφερε ο κ. Καλογρίτσας δημιουργούν «νέα σοβαρά ερωτήματα για τους “πρωταγωνιστές” της επίμαχης περιόδου του 2016, τους σκοτεινούς χειρισμούς τους, τη στενή σχέση Παππά-Βαξεβάνη αλλά και τη “στρατηγική” στοχοποίησης της συζύγου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Γιάννη Στουρνάρα».

Ο Παππάς έδινε εντολές χωρίς να το γνωρίζει ο Τσίπρας;

Και, όπως τονίζεται από πρόσωπα με γνώση των στοιχείων που κατατίθενται και των όσων είπε ο μάρτυρας, δημιουργούνται πλέον πολύ σοβαρά για το κατά πόσο ο Νίκος Παππάς μπορεί να ενεργούσε και να έδινε εντολές μόνος, χωρίς να έχει γνώση τόσο σοβαρών θεμάτων ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Μου δώσανε το φιλί του Ιούδα και με διώξανε», φέρεται να είπε ο Χρήστος Καλογρίτσας αναφερόμενος στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι διάλογοι που υπήρξαν στην Προανακριτική, μάλλον δείχνουν τι ακριβώς εννοούσε ο πρώην «κόκκινος εργολάβος»

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι

Αθ. Πλεύρης (βουλευτής ΝΔ): Ο κύριος Αρτεμίου έλεγε πως θα έβαζε ο ίδιος λεφτά ή για λογαριασμό τρίτων;

Χρ. Καλογρίτσας: Ήταν ο Αρτεμίου, ο ίδιος ο κύριος Παππάς. Είχε τον τρόπο λόγω των επαφών του να φέρει λεφτά. Ο Αρτεμίου έλεγε πως 99% είχαν τα χρήματα και ο Παππάς έλεγε 100%. Τελικά δεν ευδοκίμησαν τα παραπάνω. Μάλιστα, την τελευταία Κυριακή με φώναξαν σε ένα σπίτι με τέσσερα-πέντε άτομα. Συζητούσαν για το θέμα τού αν θα καταστρεφόμουν ή όχι, χωρίς εμένα. Θυμάμαι μια γυναίκα. Ήταν ο Νίκος Παππάς και κάποιοι άλλοι. Η ομάδα του Νίκου και κάποιοι άλλοι. Είπαν πάμε να βρούμε τα χρήματα.

Είπαν κάποια ονόματα επιχειρηματιών, δεν ήμουν εγώ στην ομάδα αυτή. Ήμουν πιο πέρα. Με αφαίρεσαν από τη συζήτηση και θεώρησα πως με προσέβαλαν γι’ αυτό. Το βράδυ υπογράφηκε η επιστολή αποχώρησης μου από το εγχείρημα. Την συνέταξε ο Παππάς και η ομάδα του. Όχι εγώ. Διαφώνησα, μάλιστα, επειδή είχα κάποιες προσωπικές αναφορές, όμως μου είπαν “ή έτσι ή φεύγεις από εδώ”. Με εκβίασαν. Και τελικά είπα “ΟΚ έτσι”. Τη βραδιά αυτή περνούσα μεγάλη στεναχώρια. Ήταν και η γυναίκα μου. Μετά από αυτό με διώξανε. Μου δώσανε το φιλί του Ιούδα και με διώξανε.

Ο Καλογρίτσας είπε ότι διαθέτει όλο το αποδεικτικό υλικό

Σύμφωνα με πηγές που πρόσκεινται στην ΚΟ της ΝΔ, ο μάρτυρας φέρεται να είπε ότι διαθέτει όλο το υλικό, προκειμένου να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς του ενώ φέρεται να κατέθεσε φωτοτυπημένο γραπτό διάλογο με τον κ. Παππά (sms) όπου «καταγράφεται η αγωνία για την εξεύρεση χρημάτων της εγγυητικής επιστολής»:

Χρ. Καλογρίτσας: Μάλλον. Τζίφος.

Ν. Παππάς: Δηλαδή;

Χρ. Καλογρίτσας: Χωρίς εγγυητική πώς θα πάμε; Πάρε τον Samer να πιέσουν το Λονδίνο να το στείλουν κατά προτεραιότητα, γιατί είναι για ελλ. κυβέρνηση

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κ. Καλογρίτσας φέρεται να είπε ότι σε συνέχεια της γραπτής, είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Παππά. Φέρεται, δε, να αναφέρθηκε και σε εντολές που έλαβε από τον κ. Παππά, προκειμένου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «να δημιουργηθεί εφημερίδα λέγοντας πως η αρχική απόπειρα ήταν να επανεκδοθεί η “Πρώτη”. Το σχέδιο ωστόσο δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα να εκδοθεί η εφημερίδα Documento».

“Πρέπει να βγει αμέσως εφημερίδα. Τώρα, τώρα, τώρα”

«Μετά, μου λέει ο Νίκος, “Πρέπει να βγει αμέσως εφημερίδα. Τώρα, τώρα, τώρα”. Μετά μου λέει πως πρέπει να βγει με τον Βαξεβάνη. Δεν τον ήξερα. Τον είχα δει σε μια βάπτιση. Μου είπαν πως “αφού δεν υπάρχει το όνομά σου στην τηλεόραση, να μπεις”. Μπήκα τελικά. Για το Documento δάνεισα χρήματα. Το χρηματοδότησα μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που αποφάσισαν. Το λογιστήριο έχει αποδείξεις για 2,9 εκατ. ευρώ.

Όπως όλοι ξέρετε, όμως, για τέτοια εγχειρήματα υπάρχουν και κάποια χρήματα “απ’ έξω”. Το λογιστήριο τα έχει όλα αυτά. Επιβεβαιώνω πως έδωσα 3 εκατ. δανεικά», φέρεται να ανέφερε ο κ. Καλογρίτσας, προσθέτοντας: «Έλεγε ο Βαξεβάνης χρειάζομαι αυτά κι ο Παππάς ενεργούσε. Μόνο από τον Παππά έπαιρνα εντολές. Σιγά μην έπαιρνα από τον Βαξεβάνη. Ο Παππάς ήταν από πίσω. Υπάρχουν χαρτιά γι’ αυτά. Από την πρώτη ημέρα που με φωνάξανε έως και που με διώξανε υπάρχουν έγγραφα».

Σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Θάνου Πλεύρη, αν του ζήτησε ο κ. Παππάς να φύγει από το Documento, ο μάρτυρας φέρεται να ανέγνωσε ένα νέο γραπτό μήνυμα (sms) αλλά και «προειδοποιήσεις» του τότε υπουργού: «Ναι. Μου ζήτησε η ομάδα να φύγω. Θα διαβάσω κι άλλο sms με Παππά. Με ρωτάει στις 19 Γενάρη 2017: “Τι έγινε με εφημερίδα;”. “Νίκο μου όλα καλά”. Ν. Παππάς: “Περί κλεισίματος ακούω. Πρόσεξε”. “Νοικοκύρεμα. Όχι κλείσιμο”, απαντώ. “Με το “πρόσεξε” τι εννοείς;».

Μάλιστα, ο κ. Καλογρίτσας αποκάλυψε το παρασκήνιο της διαφωνίας του με τη «γραμμή» λέγοντας πως δεν επιθυμούσε να συνεχίσει γιατί «θέλανε να μπλέξουν τον γιο του».

“Με έδιωξαν από το Documento”

Συγκεκριμένα φέρεται (σύμφωνα με τις ίδιες πηγές) να είπε: «Όταν είχα την (εφημερίδα) Πρώτη έκανα αντιπολίτευση στον Παπανδρέου. Μου φέρνανε πολιτικοί και δημοσιογράφοι υλικό να γράψω κατά της Μιμής. Δεν έγραψα ποτέ. Για τον Παπανδρέου έγραφα. Όχι κουτσομπολιά για τη γυναίκα του όμως.

Σε αυτή την ίδια κατεύθυνση είδα ότι μπαίνανε οι γυναίκες όπως του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή του Στουρνάρα. Διαφώνησα τότε. Δεν ήθελα το όνομα του γιου μου σε αυτά. Ήλθε τότε ένα σημαίνων πρόσωπο από Μαξίμου. Με πίεσε. Αρνήθηκα κι έφυγα».

Ακολούθως, ο κ. Καλογρίτσας φέρεται να αναφέρθηκε σε εντολές Παππά για συνάντηση με τον Δημήτρη Κοντομηνά και τον Βαγγέλη Μαρινάκη: «Με έστελναν. Δεν πήγαινα. Είδα κι αλλά πρόσωπα. Τον κύριο Μαρινάκη δεν τον είχα δει ποτέ.

Πρώτη φορά τον είδα εκεί. Είδα πολλά. Είδα άλλους επιχειρηματίες. Μου είπε ο Μαρινάκης πως “ήμουν στο Μαξίμου το μεσημέρι και μίλησα με τον Νίκο για το θέμα”. Αυτό έγινε την ημέρα που είδα τον κύριο Μαρινάκη. Να σας πω και για τον Αρτεμίου. Είχαμε κάνει αρκετά ραντεβού. Κι από αυτή την πλευρά είχαμε πει πως θα μπορούσαμε να τα βρούμε τα χρήματα. Ναι. Είχα δει τον κύριο Αρτεμίου…. Εγώ υπάκουα τυφλά. Έδωσα το όνομά μου. Αυτά. Ήμουν ένα άγραφο sms email. Αυτό ήμουν. Αντί να το στείλουν χρησιμοποιούσαν εμένα. 100% ο Παππάς είχε πει πως δεν υπάρχει συμφωνία, όταν δεν υπήρξε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr