ΑΑΔΕ - Αίθουσα Επιχειρήσεων-Φορολογούμενοι

Στα “σαγόνια” της εφορίας πιάστηκαν περισσότεροι από 20 χιλιάδες φορολογούμενοι μετά από εκτεταμένες διασταυρώσεις της ΑΑΔΕ, οι οποίοι εμφανίζουν αδικαιολόγητα υψηλές καταναλωτικές δαπάνες, ιδιαίτερα πολυτελή ζωή, καταθέσεις και περιουσιακά στοιχεία που απέχουν παρασάγγας από τα δηλωθέντα φορολογητέα εισοδήματά τους έως 10 χιλ. Ευρώ.

Πριν την επιβολή των προβλεπομένων προστίμων και τη βεβαίωση επιπλέον φόρων, η φορολογική αρχή θα καλέσει σύντομα τους επηρεαζόμενους φορολογούμενους, ώστε αυτοί να εξηγήσουν τις τεράστιες αποκλίσεις που καταγράφηκαν κατόπιν των στοχευμένων διασταυρώσεων που διεξήγαγε η ΑΑΔΕ σε 3,8 εκατομμύρια ΑΦΜ με δηλωθέντα εισοδήματα μέχρι 10 χιλ. Ευρώ. Μάλιστα, είναι τόσο μεγάλη και προκλητική η φοροδιαφυγή που ανιχνεύθηκε ακόμα και από φορολογούμενους με μηδενικά εισοδήματα, που η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει επιπλέον στοιχεία από τις τράπεζες, καθώς φαίνεται πως έχουν χρησιμοποιηθεί και χρηματο-πιστωτικές υπηρεσίες στο εξωτερικό για την απόκρυψη του “μαύρου χρήματος”.

Για να αποφύγουν τις επιβαρυντικές συνέπειες των φορολογικών τους περιστάσεων, το βάρος της απόδειξης πως δεν έχουν φοροδιαφύγει φέρουν οι ίδιοι φορολογούμενοι για τους οποίους η φορολογική αρχή ανακάλυψε τα αδιάσειστα στοιχεία. Μάλιστα, στις περιπτώσεις των αποδεδειγμένα φορολογικών παραβατών θα διενεργηθεί ενδελεχής οικονομικός έλεγχος των δαπανών, εισοδημάτων, εσόδων, περιουσιακών στοιχείων κ.α. σε βάθος πενταετίας.

Σύμφωνα με το διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, τα συστήματα της φορολογικής αρχής πραγματοποίησαν διασταυρώσεις σε τουλάχιστον 80 εκατ. δεδομένα 3,8 εκατ. φορολογικών δηλώσεων του 2022 με δηλωθέντα οικογενειακά εισοδήματα μέχρι 10 χιλ. Ευρώ. Από την πρωτοφανούς έκτασης διασταύρωση αυτή, ανακαλύφθηκαν 440 χιλ. φορολογούμενοι με “αποκλίσεις”, εκ των οποίων οι 420 χιλιάδες θεωρήθηκαν “μικρο-φοροφυγάδες” με τους οποίους μάλλον θα ασχοληθεί η ΑΑΔΕ σε δεύτερο χρόνο.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της φορολογικής αρχής εστιάζεται στους 20 χιλ. φορολογούμενους με τεράστιες εισοδηματικές αποκλίσεις σε προκλητικό βαθμό, όπως αυτές διαπιστώθηκαν από κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμούς ρεύματος, ύδατος, κινητής τηλεφωνίας κ.α. μεγάλης αξίας, καταναλωτικές δαπάνες ακόμα και για σούπερ μάρκετ, αυτοκίνητα, περιουσιακά στοιχεία κτλ..

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr