Τις εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ στην οδό Πειραιώς όπου θα δημιουργηθεί η πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας της χώρας επισκέφθηκε χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο υπουργός ‘Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας. Στον χώρο παρευρέθησαν και ξεναγήθηκαν από τον υφυπουργό κ. Δήμα οι: Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, υφυπουργός Ναυτιλίας, βουλευτής Πειραιά, Γιώργος Πατούλης, περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Μώραλης, δήμαρχος Πειραιά, Νικόλαος Μανωλάκος, βουλευτής Πειραιά ΝΔ, Παναγιώτα (Νόνη) Δούνια, βουλευτής Πειραιά ΝΔ, Χριστόφορος Μπουτσικάκης, βουλευτής Πειραιά ΝΔ, Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής Πειραιά ΣΥΡΙΖΑ και ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής.

Ο κ. Δήμας ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για την πρόοδο του έργου (χρονοδιάγραμμα, β’ φάση του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού) και παρουσίασε την προοπτική και τα οφέλη που θα προκαλέσει η ίδρυση της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα.

Σε δήλωσή του ο υπουργός ‘Αδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι «ένας από τους πρώτους προγραμματικούς στόχους της κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως ο ίδιος τους είχε θέσει στη Βουλή κατά την πρώτη μέρα της παρουσιάσεως του κυβερνητικού έργου, ήταν η δημιουργία του κέντρου καινοτομίας στην Αττική. Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με σκληρή δουλειά από τον υφυπουργό, Χ. Δήμα και τη γενική γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας “ έτρεξε” τις διαδικασίες πάρα πολύ γρήγορα και είμαστε σήμερα στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την κατακύρωση του αναδόχου ο οποίος θα υλοποιήσει ένα τεράστιο έργο που θα αλλάξει εντελώς το τοπίο των νεοφυών επιχειρήσεων και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και στον Πειραιά ειδικότερα. Το έργο θα δημιουργήσει 2.500 θέσεις εργασίας και θα δώσει επαγγελματική διέξοδο και πρόοδο σε χιλιάδες επιχειρήσεις».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας, σε δήλωσή του ανέφερε ότι η Πολιτεία Καινοτομίας είναι ένας χώρος όπου συνυπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί και επιχειρήσεις που επενδύουν σε έρευνα και ανάπτυξη, ενώ στόχος είναι η δημιουργία συνεργιών για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών. «Δημιουργούμε μια φυσική έδρα καινοτομίας στην Ελλάδα σε αυτό το χώρο. Έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και μια εβδομάδα τη δεύτερη φάση και ελπίζουμε ότι μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022 θα έχουμε τον ανάδοχο ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου» δήλωσε ο κ. Δήμας και συμπλήρωσε: «Μαζί με τον πρωθυπουργό είχαμε σχεδιάσει από την πρώτη στιγμή την δημιουργία Πολιτείας Καινοτομίας στις εγκαταστάσεις της ΧΡΩΠΕΙ. Το γεγονός ότι ήταν ένας χώρος επιχειρηματικής καινοτομίας τους προηγούμενους αιώνες είναι κάτι που μας ενδιαφέρει πολύ, καθώς θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της περιοχής και παράλληλα να πετύχουμε το εγχείρημα της σύγχρονης καινοτομίας, ώστε εκτός από το να κρατάμε νέους ταλαντούχους επιστήμονες στη χώρα μας να αρχίσουμε να προσελκύουμε και ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να παράξουν εντός της χώρας».

Την ικανοποίησή του για το έργο εξέφρασε σε δηλώσεις του ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Όπως είπε, «η Πολιτεία Καινοτομίας δημιουργεί 2.500 θέσεις εργασίας ενώ παράλληλα αλλάζει όλο το τοπίο σε μια γειτονιά του Πειραιά. Μέσα από την καινοτομία και τη νεοφυή διάθεση οι επιχειρήσεις θα συνεργαστούν και θα κρατήσουμε τους νέους μας εδώ στην πατρίδα μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ευχαρίστησε την κυβέρνηση που επέλεξε τη συγκεκριμένη περιοχή του Πειραιά για να δημιουργήσει την Πολιτεία Καινοτομίας. Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «πρόκειται για πολύ μεγάλη επένδυση που θα αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ, θα δημιουργήσει 2.500 θέσεις εργασίας ενώ θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη στο μέλλον». Πρόσθεσε επίσης ότι είναι μια από τις υποβαθμισμένες περιοχές του Πειραιά, με άλλα κοινωνικά χαρακτηριστικά και με το συγκεκριμένο έργο πρόκειται να αναβαθμιστεί η περιοχή. «Είμαστε ευτυχισμένοι που το κέντρο καινοτομίας της Ελλάδας δημιουργείται στον Πειραιά» είπε ο κ. Μώραλης και ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την επιλογή του σημείου αλλά και την γρήγορη ταχύτητα που επέδειξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr