Σταϊκούρας μέτρα

Ανάσα στους φορολογούμενους δίνει η νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Νέα γενναία ρύθμιση»

Ο ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσε τη ρύθμιση οφειλών από 36 έως 72 δόσεις για ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ και την παροχή δεύτερης ευκαιρίας σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το ΥΠΟΙΚ από την αρχή της υγειονομικής κρίσης λειτουργεί με γρήγορα αντανακλαστικά λαμβάνοντας έγκαιρα μέτρα για να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος των επιπτώσεών της και να επιταχυνθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη. Διευκολύνουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πανδημία ώστε να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του με σειρά παρεμβάσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, πρόκειται για μια νέα γενναία ρύθμιση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που δημιουργήθηκαν στην πανδημία, σε συμφωνία με τους θεσμούς και η οποία άμεσα θα νομοθετηθεί προσθέτοντας ότι παρέχονται διευκολύνσεις στους οφειλέτες, καθώς παρατείνεται, διευρύνεται και βελτιώνεται το υφιστάμενο πλαίσιο διευθέτησης των οφειλών τους.

Τι περιλαμβάνει η ρύθμιση

Αναλυτικά, οι παρεμβάσεις της ρύθμισης είναι οι εξής:

  • Διευρύνεται ο χρονικός ορίζοντας κάλυψης οφειλών από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα.
  • Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων από τις 24 άτοκες δόσεις σε 36 και από τις 48 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο στις 72
  • Διευρύνονται οι δικαιούχοι συμπεριλαμβάνοντας όλους όσους επλήγησαν οποιαδήποτε στιγμή από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Στις φορολογικές υποχρεώσεις περιλαμβάνονται ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος και ασφαλιστικές οφειλές θα μπορούν να ρυθμιστούν σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% ή 36 δόσεις άτοκα με καταβολή της πρώτης δόσης τον Ιανουάριο του 2022.

Η ρύθμιση αφορά επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που έχουν πληγεί από τον κοροναϊό και οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Οι δικαιούχοι

Δικαίωμα ένταξης στη νέα ρύθμιση έχουν:

  • Επιχειρήσεις που περιλαμβάνονται στη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020.
  • Εργαζόμενοι που είναι σε αναστολή εργασίας ή στο Συν-Εργασία
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα και έχουν κάνει δήλωση Covid
  • Άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο του κορoναϊού

Οι οφελούμενοι

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, οι κατηγορίες των οφειλετών που θα επωφεληθούν από τη ρύθμιση είναι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ – θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα Απριλίου 2020

Στους επιλέξιμους εκτιμάται ότι είναι το 78% των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, εργαζόμενοι που η σύμβαση είναι προσωρινή αναστολή και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού ή έχουν ενταχθεί σε «ΣΥΝ ΕΡΓΑΣΙΑ», ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα και άνεργοι ενταγμένοι στον ΟΑΕΔ.

Επίσης, οι οφειλέτες που απώλεσαν την ρύθμιση από τον Μάρτιο εως σήμερα δύναται να αναβιώσουν την ρύθμιση με όλα τα ευεργετήματα με καταβολή δόσης Αυγούστου και οι δόσεις που δεν αποδόθηκαν μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης

Σύμφωνα με στοιχεία της φορολογικής αρχής η δυνατότητα ρύθμισης αφορά 134 .455 νομικά πρόσωπα , 392.785 φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα και 299.196 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έχουν δημιουργήσει όλοι μαζί μη ρυθμιζόμενα χρέης ύψους 2,26 δις προς την φορολογική διοίκηση και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr