Σταϊκούρας Γέφυρα

Η ελληνική κυβέρνηση δίνει περισσότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο για την αντιμετώπιση της κρίσης λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, επισήμανε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε παρέμβασή του, κατά την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο που ενσωματώνει σειρά ευρωπαϊκών οδηγιών, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι κατά τις πρόσφατες συναντήσεις του ECOFIN και της Ευρωομάδας και από τα σχετικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα δημοσιονομικά μέτρα, που ελήφθησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι στο 0,6% του (ευρωπαϊκού) ΑΕΠ, και ότι «εάν κάνετε αναγωγή στο ΑΕΠ της χώρας μας, η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει περισσότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» (=0,8%).

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι απαιτείται συντονισμένη, άμεση και τολμηρή ευρωπαϊκή δράση και αντίδραση, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και με αλληλεγγύη οι συνέπειές της κρίσης, και, κυρίως η κρίση, διότι εάν δεν αντιμετωπιστεί, «η εισβολή και οι φρενήρεις αυξήσεις στις τιμές, που ενέχουν στοιχεία κερδοσκοπικών πιέσεων, το χάσμα μεταξύ συνεπειών κρίσης και μέτρων που θα παίρνει κάθε κυβέρνηση πανευρωπαϊκά, θα διευρύνονται, και ο λογαριασμός θα αυξάνει πανευρωπαϊκά».

«Είδα αρκετούς Harry Potter…»

Απαντώντας στην κριτική βουλευτών της αντιπολίτευσης για την ανάγκη αναθεώρησης του προϋπολογισμού, είπε ότι την επόμενη βδομάδα θα καταθέσει διάταξη με την οποία «ενισχύουμε τον προϋπολογισμό κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ και τις επόμενες εβδομάδες θα καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις τελευταίες εκτιμήσεις, που θα έχουμε για την πορεία του προϋπολογισμού και τις προβλέψεις για το μέλλον».

Όπως είπε, απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής, «θα δείτε ότι η κρίση, με τα σημερινά δεδομένα, θα πλήξει και την ελληνική οικονομία αλλά δεν θα τη εκτρέψει. [..] Θολώνει τα επιτεύγματα και τις ευοίωνες προοπτικές της χώρας, αλλά δεν καταστρέφει την διεθνώς καλή εικόνα της», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Η βασική λέξη που χαρακτηρίζει τις συζητήσεις είναι η “αβεβαιότητα”»

Επανερχόμενος στις πρόσφατες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (Ecofin) και της Ευρωομάδας (Eurogroup) είπε ότι «η βασική λέξη που χαρακτηρίζει τις συζητήσεις είναι η “αβεβαιότητα”. Και ενώ παγκοσμίως, μιλάμε για αβεβαιότητες, άκουσα αρκετά μέλη της αντιπολίτευσης να μιλούν για βεβαιότητες. Άκουσα και είδα αρκετούς Harry Potter να έχουν μαντικές ικανότητες και να λένε ότι από πέρσι τον Νοέμβριο ξέρανε τι θα γίνει», είπε ο κ. Σταϊκούρας σχολιάζοντας τοποθετήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για τον πληθωρισμό και τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού:

«Προφανώς και οι εκτιμήσεις θα αλλάξουν. Παγκοσμίως αλλάζουν οι εκτιμήσεις, να μην σας πω ότι δεν υπάρχουν εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραπέμψει τις καινούργιες εκτιμήσεις για τον Μάιο. Τον Μάιο θα γνωρίζουμε ποιο θα είναι το δημοσιονομικό πλαίσιο για το ’23. Με τόσο μεγάλη αβεβαιότητα και αμφισβήτηση- αμφιβολία για την ένταση και την έκταση του προβλήματος το ‘22, δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις.

Εκτιμήσεις γίνονται και αυτές συνεχώς αναθεωρούνται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπέθεταν πριν από τρεις μήνες ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη θα είναι 2%, πριν ένα μήνα είπαν 3,4% και τώρα λένε πάνω από το 5%. Αντιλαμβάνεστε, συνεπώς, το μέγεθος της αβεβαιότητας και του προβληματισμού» είπε ο κ. Σταϊκούρας και συνέχισε:

«Ακούμε τον σφυγμό αντιλαμβανόμαστε δυσκολίες»

«Εμείς, ως κυβέρνηση γνωρίζουμε, και όλη η Ευρώπη γνωρίζει, ότι αντιμετωπίζει μία νέα οξεία διεθνή κρίση που οφείλεται αυτή τη στιγμή στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα βασικά χαρακτηριστικά της αύξησης του πληθωρισμού είχαν να κάνουν περισσότερο με την προσφορά και τη ζήτηση ως αποτέλεσμα της γρήγορης ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών από την πανδημία και ήρθε η σημερινή κρίση, η γεωπολιτική κρίση, ουσιαστικά να οξύνει το πρόβλημα.

Είναι μια κρίση, όπως έχω πει ξανά στην Ολομέλεια, από την πλευρά της προσφοράς που διογκώνει τις τιμές στην ενέργεια, επηρεάζει την καθημερινότητα του πολίτη, ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, περιορίζει πράγματι σημαντικά τζίρους επιχειρήσεων, ενισχύει εκτοξεύει, θα έλεγα, την αβεβαιότητα και φρενάρει την αναπτυξιακή δυναμική. Αυτή είναι η πραγματικότητα και εμείς έχουμε αποδείξει και στην υγειονομική κρίση, και στην ενεργειακή κρίση ότι ζούμε μέσα στην κοινωνία ότι ακούμε τον σφυγμό αντιλαμβανόμαστε δυσκολίες, κατανοούμε τους προβληματισμούς σεβόμαστε τις αγωνίες των πολιτών και πράττουμε το καλύτερο που μπορούμε στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr