Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας μείωσης του ΕΝΦΙΑ, κατά 8%, άφησε  ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά FM, συνδυάζοντας τη μείωση αυτή με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Αυξήσεις «μόνο στις περιοχές όπου πρέπει να αυξηθεί»

Συγκεκριμένα, περιγράφοντας τα επόμενα βήματα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με βάση τις εμπορικές κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε πως δεν θα οδηγήσει σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ παρά «μόνο στις περιοχές όπου πρέπει να αυξηθεί», επαναφέροντας παράλληλα στο προσκήνιο την προ πανδημίας δέσμευση της κυβέρνησης για νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Ο δημοσιονομικός χώρος για τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% σχεδιάζεται να προκύψει από την ένταξη περίπου 3.000 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Πρόκειται για περιοχές φιλέτα οι οποίες βρίσκονται κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της νησιωτικής χώρας και στις οποίες οι τιμές υπολογισμού των φόρων ακινήτων είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τις εμπορικές.

Πότε θα έλθει η μείωση

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν πως ο χρόνος εφαρμογής των νέων μειώσεων συναρτάται με το χρόνο ολοκλήρωσης της άσκησης προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες, άσκηση η οποία θεωρητικά θα είχε ολοκληρωθεί το 2020.

Η επέλαση της πανδημίας ανέτρεψε τους σχεδιασμούς προσαρμογής αντικειμενικών με τις εμπορικές εντός του 2020, μεταφέροντας το επιθυμητό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης έως το καλοκαίρι του 2021. Και πάλι όμως οι ανατροπές στο μέτωπο της πανδημίας καθιστούν και αυτόν το στόχο επισφαλή. Στην περίπτωση όπου η ολοκλήρωση της άσκησης καθυστερήσει, μοιραία οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ μετατίθενται για το 2022.

Πηγή: economico.gr